Citytrip Glasgow? Alle info en bezienswaardigheden

Princess Square, de kathedraal, Paisly Abbey, musea en meer

De voornaamste stad van de Lowlands (en van Schotland), Glasgow, onderging een ongekende metamorfose naar aanleiding van haar jaar als “culturele hoofdstad van Europa” (1990) en plukt daar nog steeds de vruchten van. Het hedendaagse centrum van deze stad met haar 70 parken en tuinen stad is “George Square”. Van daar is het niet ver naar shoppingcentra als die van “Princess Square”. “Provand’s Lordship” is zeker te bezoeken en beschikt over een mooie kruidentuin. Lees meer

 • Rondreizen Schotland

  Rondreizen Schotland

  Bij Pharosreizen hebben ze een ruim aanbod aan rondreizen in Schotland. Zo kan je met hen tussen 5 en 22 dagen reizen, ook themareizen, familiereizen en luxe-reizen zijn beschikbaar.
  va. € 455 - Boek nu
 • Glasgow is de voornaamste stad van Schotland
 • Culturele hoofdstad van Europa in 1990
 • Wandel door 70 parken en tuinen
 • Shoppen in art-deco stijl in Princess Square
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De befaamde “Saint-Mungo” vind je onder de kathedraal. in Glasgow Voor meer informatie over de interessante musea ga je best naar www.glasgowmuseums.com, slechts enkele worden hierna uitvoeriger vermeld. Aan parken en tuinen is er alvast geen tekort. De voornaamste zijn “Glasgow Botanic Garden” en “Pollock Country Park”. De voorstad Paisley is befaamd om haar abdij en haar sjaals. Voor de “Antonine Wall” moet je naar Kilsyth”. Meer informatie over de mogelijkheden van de wijdere omgeving van Glasgow lees je in het hoofdstukje over de “Lowlands”.

Glasgow is vooral gegroeid als industriestad, maar heeft daarnaast een zeer sterk cultureel accent en kan bogen op een zeventigtal parken en tuinen, echte rustpunten in het centrum. Daarnaast is de nabijheid van Loch Lomond eveneens een bijzondere troef. Het aangename “George Square” kan je beschouwen als het hedendaagse centrum van de stad. Tussen de bloemperken staan befaamde Schotten als de grote en begeesterende dichter Robert Burns, de auteur Walter Scott, de ontdekkingsreiziger David Livingstone en andere. Het meest opvallende gebouw op dit plein is de “City Chambers”, een rijkelijk gebouw uit de 19de eeuw waar nu de gemeenteraad vergadert. Voor een overzicht van de theaters en musea en hun programma kan je best terecht op www.seeglasgow.com. Het aantal kunstgalerijen en aanverwante is nauwelijks bij te houden.

Het grote winkelcomplex aan “Princess Square” is een chique plaats om te shoppen. In dit gebouw met art deco uitzicht tref je zowel de wat duurdere shops als kunstgalerijen. Design is hier een belangrijk item. Wil je toch ietwat de knijper op de beurs houden loop dan eens binnen in “Saint Enoch Centre” aan het gelijknamige plein. “Provand’s Lordship” , gebouwd in 1471, is het oudste huis van de stad. Vandaag is het ingericht als museum met Schotse meubels van rond het jaar 1700. De bijhorende kruidentuin weerspiegelt de kennis van geneeskundige kruiden in de 15de eeuw.

De huidige kathedraal van Glasgow hoort toe aan de Schotse Staatskerk, maar was oorspronkelijk toegewijd aan de katholieke eredienst. De eerste bisschop van Glasgow, Saint-Mungo, die nu in de crypte rust, bouwde hier al in de 7de eeuw een kerk, maar toen die afbrandde kwam de huidige in 1197 in de plaats. In de loop der eeuwen werd ze vergroot en aangepast aan de vereisten en de heersende bouwstijlen.

People’s Palace” ligt te midden van “Glasgow Green”, een van de populairste parken van de stad. In dit museum kan je terugblikken op de geschiedenis van de stad vanaf 1750 en wordt een beeld opgehangen van de invloed van de stad op de wereld. De bijhorende “Winter Garden”, een grote en fraaie serre in Victoriaanse stijl bezit een aangenaam café tussen exotische planten.

Iets verder verwijderd van het stadscentrum liggen nog diverse bezienswaardigheden. Het “Museum of Transport” op “Bunhouse Road” toont de geschiedenis van diverse transportmiddelen, zeg maar van fiets tot boot. Ook Glasgow heeft zijn botanische tuin. De “Glasgow Botanic Garden”, met een oppervlakte van 11 ha, toont vooral tropische planten, cactussen en begonia’s. Nog meer tuinplezier valt er te beleven in “Pollok Country Park”. In dit 150 ha grote park zijn er onder meer demonstratietuinen, de “Woodland Garden met veel bomen en heesters en een grote verzameling rododendrons, maar ook dieren uit de Highlands.

In de voorstad Paisley ligt een van de voornaamste abdijen van Schotland: Paisley Abbey, waaraan eeuwenlang met stukjes en beetjes gebouwd werd. De oudste bezienswaardigheid hier is het “Barochan Cross”, een vroegchristelijk kruis, naar men aanneemt uit de 1ste eeuw. Deze voorstad is bekend om haar sjaals, daarom mocht een tentoonstelling daaromtrent niet ontbreken; die is te bezichtigen in het “Paisley Museum and Art Galleries”. In Kilsyth, zowat 20 km ten noorden van Glasgow is de “Antonine Wall”  te bewonderen, een iets jonger broertje van de “Hadrian Wall” aan de grens met Engeland.

Reviews en beoordelingen Glasgow

Heb je zelf tips of opmerkingen over Glasgow? Plaats je beoordeling

Ann29 februari 2020

Wat de moeite waard is,is het bezoek aan Gallery of Modern Art (GoMa). Dit gebouw gebaseerd op Griekse bouwstijl, bestaat uit 4 museumzalen met moderne kunst. Steeds wisselende tentoonstellingen die gratis te bezoeken zijn. In dit gebouw zit een prachtig koepelraam. Het bezoeken waard vlak voor het beroemde monument 'de hertog van Wellington' met verkeerspion op zijn hoofd!

Ann26 februari 2020

Stadswandeling zit zeer goed in elkaar. Alle toppics oo vrij korte tijd gezien. Tal van informatie en mooie foto's... ronduit schiiterend. Informatief zijn de relevante gegevens goed geselecteerd!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info