Athene: de Romeinse Agora

Romaiki Agora, ooit een overdekte markt

De meest bekende Byzantijnse kerk in de buurt is ongetwijfeld “Mikri Mitropoli” of de “Kleine Metropool”, gebouwd in de 12de eeuw. Ze staat aan de voet van de pas in de 19de eeuw gebouwde “Grote Metropool”. De kleine kerk, waarvan de Maagd Gorgoepikos de patrones is, verdient een bezoek omwille van haar halfverheven marmeren beeldhouwwerk. Over een van de zijgevels loopt een reliëffries uit de 4de eeuw. Bij haar overlijden in 1994 lag Melina Mercouri hier opgebaard. De “Grote Metropool” wordt onder andere gebruikt voor officiële plechtigheden, zoals de eedaflegging van Griekse presidenten. Lees meer

  •  
  • Athene
  • Agora
  • Beeldhouwwerk
  • Kapnikarea
  • Koepel
Gratis reisgids downloaden

In Ermou, de drukke winkelstraat die de wijk dwarst van Oost naar West staat het best bewaarde Byzantijns kerkje van Athene: “Kapnikarea”. In dit fraaie kruisvormige kerkje uit de 11de eeuw komen de mensen tijdens het winkelen even bidden tot de H. Barbara, die hier een aparte kapel heeft.

Zowat een halve kilometer verder staat de “Tzami Tzisdaraki” op het Monastirakiplein. In deze voormalige Turkse moskee uit het midden van de 18de eeuw is nu het Griekse Museum voor Decoratieve Kunst ondergebracht. Het gebouw verloor haar minaret maar beschikt nog wel over een bijzonder mooie koepel.

Afdalend van de Akropolis kan je de Romeinse Agora (Romaiki Agora) bereiken, ooit een overdekte markt, open aan de zijkanten. Waarschijnlijk werd ze gebouwd in opdracht van Julius en Augustus Caesar, ergens rond het begin van onze jaartelling. Uit een reglement van Hadrianus blijkt dat de handelaars op de markt taks moesten betalen. Vlakbij deze Romeinse Agora werden overblijfselen van een publiek toilet teruggevonden.

Een kleine kilometer noordwaarts langs Elou vind je “Kendriki Agora”, een hedendaagse versie van de vroegere Romeinse Agora. Op nauwelijks enkele stappen van de Romeinse Agora ligt het “Moussio Laikon Organon”, waar allerhande Griekse muziekinstrumenten te bekijken zijn. Met behulp van koptelefoons maak je er een audiorondleiding die je tal van traditionele muziekinstrumenten (bouzouki, sandouri, …) laat horen. Tijdens de zomermaanden vinden hier regelmatig concerten plaats.

Reviews en beoordelingen Romeinse Agora

Heb je zelf tips of opmerkingen over Athene: de Romeinse Agora? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info