De Akropolis in Athene

Monumenten, tempel en goden

De Akropolis blijft het voornaamste herkenningspunt van Athene. Zeker is dat dit al een belangrijke plaats was vanaf ongeveer 650 voor Christus. De belangrijkste gebouwen hier zijn het Parthenon, het Erechtheion, de tempel van de godin Athena Niké en de Propyleëen.

Al in de 13de eeuw voor onze jaartelling was de Akropolis, een 155 m hoog kalksteen plateau dat boven de stad uitsteekt, een belangrijke plaats. Myceense koningen bouwden er een versterkte vestiging. Pas in de 6de eeuw voor onze tijdrekening verrezen er de eerste stenen gebouwen. Lees meer

  •  
  • Akropolis
  • Parthenon
  • Goden
  • Ornament
Gratis reisgids downloaden

Tussen 447 en 438 voor Christus, tijdens de Gouden Eeuw van Pericles, werd het Parthenon gebouwd ter ere van Athena Parthenos, de godin-patrones van de stad. Aan het monument, in Dorische stijl werd gewerkt door vooraanstaande architecten en beeldhouwers. Een deel van de gebeeldhouwde ornamenten van het Parthenon werden in het begin van de 19de eeuw meegenomen door Lord Elgin, de Britse ambassadeur in Constantinopel. Ze zijn vandaag nog altijd in het “British Museum” in Londen, tot grote woede van de Grieken.

Waarschijnlijk toen de bouwwerken klaar waren werd aangevangen met de werken aan de Propyleëen. De bouwheren van deze monumentale toegang in Dorische stijl moesten rekening houden met de aanwezigheid van andere monumenten en de talrijke oneffenheden in het terrein. Het Erechtheion werd slechts een paar decennia later gebouwd, maar toen al in Ionische stijl. In de voornaamste tempel van dit gebouw werden de twee belangrijkste godheden van Attica aanbeden: Athena en Erechtheus. Het is hier dat de beroemde Kariatiden te bewonderen zijn. Rond dezelfde tijd bouwde architect Kallikrates de eerder kleine tempel van de godin Athena Niké, eveneens in Ionische stijl.

Reviews en beoordelingen Akropolis

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Akropolis in Athene? Plaats je beoordeling

Van Acker12 april 2018

goed parcours om kennis te maken met de boeiende en cultureel-interessante stad Athene, ook interessante tip om bezoek uit te breiden met Piraeus

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info