Athene: andere bezienswaardigheden

Akropolis, Pnika, Corintische zuilen en zoveel meer

Op de Philopappouheuvel in Athene kom je doorheen het groen langs de Apostolou Pavlou en de “Pnika”, ook “Pnyx”, waar in de 5de en 4de eeuw voor Christus de volksvertegenwoordiging vergaderde. Grote redenaars als Pericles en Themistocles voerden hier het woord. Ook vandaag nog stromen mensen hier samen, nu om het klank- en lichtspel op de Akropolis te bewonderen.  Lees meer

  •  
  • Athene
  • Philoppouheuvel
  • Pnika 
  • Park 
  • Parlement
  • Academie
Gratis reisgids downloaden

Voor het mooiste uitzicht over Athene moet je minder dan een halve kilometer verder, naar de “Lofos Filipa pou” (heuvel van Philopappos) met op de top het mausoleum van deze Romeinse senator, die naar verluidt veel gedaan heeft voor de stad. 

Ongeveer halfweg tussen de Pnika en de heuvel van Philopappos kan je “Aghios Dimitrios Loumbardiaris” bezoeken, een Byzantijnse kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 9de eeuw.

Plaka

Een bezienswaardigheid aan de voet van de Akropolis is Plaka, het oude centrum van Athene. In en omheen Plaka, een toeristische wijk met smalle straatjes en kleine pleintjes aan de voorzijde van de Akropolis, tref je een ongewone variatie van gebouwen aan: ruïnes van 2500 jaar oud, modernere kerken, een Turks badhuis en diverse musea. Maar je treft er evenzeer restaurants, tavernes en terrasjes. Het voornaamste historische monument is hier wellicht het “Mnimio Lyssikratous”, ooit een rond gebouw met een bronzen trofee, geschonken naar aanleiding van de overwinning van Lyssikratous in een toneelwedstrijd.

Parlement en het Nationale Park

Ethnikos Kipos” het nationale park in Athene, bevat bijzonder veel bloemen- en plantensoorten. Bovendien is het er schaduwrijk en verkoelend dankzij een kleine Romeinse aquaduct, zeker op dagen dat er elders in de stad tropische temperaturen heersen. Op minder drukke dagen is dit zeker een park om in te luieren en van te genieten.

Het parlementsgebouw dateert uit halfweg de 19de eeuw. Het heeft ooit dienst gedaan als woning van de koning van Griekenland. Nu zetelen de Griekse parlementairen hier. Het kan niet bezocht worden.

Boog van Hadrianus en de Stiles Olimpiou Dios (Olympeion)

Wellicht was het Stiles Olimpiou Dios één van de meest opvallende gebouwen van de stad Athene toen het kort na het begin van onze jaartelling voltooid geraakte. Ooit telde deze tempel 104 Corintische zuilen, vandaag staan er nog 15 rechtop.

Academie van Athene

De geschiedenis van de Academie van Athene gaat terug tot Plato (4de eeuw voor Chr.). Voor het hoofdgebouw staan twee pijlers met aan de ene zijde Plato, de stichter van de academie, en aan de andere kant Socrates, die hier 20 jaar studeerde. De Nationale Academie van Griekenland had hier tot voor de besparingen meer dan 10 onderzoekscellen. Deze behandelen zowel hedendaagse thema's zoals biomedicatie maar ook studies over de Oudheid. De andere twee gebouwen zijn van de Nationale Bibliotheek en een deel van de universiteit. De gebouwen dateren van de tweede helft van de 19de eeuw. Meer info op www.academyofathens.gr

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Athene? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info