Bergen - Noorwegen: bezienswaardigheden

Genieten in het oude havengebied, de topattractie van Bergen

Alle bezienswaardigheden van Bergen zijn geconcentreerd in het oude stadscentrum, dus de haven. Je kan alles te voet afleggen zonder verre verplaatsingen te maken. Als het mooi weer is moet je zeker eerst de Floibanen (kabelspoorbaan) nemen naar 320 meter hoogte voor een prachtig uitzicht over het centrum en de haven. Stel zeker niet uit want het weer kan er zo omslaan tussen die bergen. Als je een mooi zitje kan krijgen in de kabeltrein dan is het nog mooier.  Lees meer

 • Rondreizen Noorwegen

  Rondreizen Noorwegen

  Verken op eigen tempo Noorwegen met een keuze van meer dan 20 rondreizen die je toelaat alle hoogtepunten van Zweden te zien. Ook mogelijks te combineren met een rondreis in Scandinavië.
  va. € 439 - Boek nu
 • Reserveer een zitje in de Floibanen
 • Historische houten huizen kijken 
 • Beleef het beeld van weleer in 2 musea
 • Sensatiebeleving en vissen kijken in het Akvariet
 • Nog meer tips voor museabezoek
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Boven op de top (320 meter) kan je vanuit alle hoeken het panorama bewonderen en je kan er ook een wandeling maken. Wil je nog hoger dan kan je kiezen voor de bergtop Ulriken (642 meter). Deze ligt wel net buiten het centrum.

Bryggen, de oude haven

Het visitekaartje en de topattractie van Bergen is "Bryggen" of de oude haven. Het heeft wel iets, die natuurlijke inham in het stadscentrum met zijn historische houten huizen. Deze oude havenwijk is prachtig gerestaureerd en is nu de aanlegplaats voor jachten en excursieboten. Deze oude pakhuizen, uiteraard volledig in hout, huisvesten nu veelal winkels en eetgelegenheden. Sinds 1979 UNESCO Werelderfgoed.

Twee musea van belang

Toch kan je de periode van weleer beleven in twee musea. Het oudste is het Hanseatiske Museum dat net op de hoek ligt van Bryggen met de marktplaats. Het is een van de best bewaarde houten huizen van Bergen. Hier krijg je een beeld van hoe het leven was in de tijd van de Hanzesteden (18de eeuw). Bergen was een Hanzestad en heeft daardoor ook een grote Duitse invloed gekend.
 
Aan de andere kant van Bryggen vind je het totaal nieuw Bryggens Museum. De toeristische dienst noemt dit het startpunt voor een bezoek aan Bryggen maar we moeten toch toegeven dat het ons alvast niet kon bekoren. In dit museum start men vanaf de 12de eeuw met restanten van opgravingen waarbij je zoals steeds heel wat verbeelding nodig hebt. De permanente tentoonstelling brengt je dan verder tot in de middeleeuwen en de bloeiperiode van de Hanzesteden. We willen je ook nog meegeven dat Bryggen behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

Fort en aquarium

Als je nog wat verder doorstapt langs de havenkade dan kom je langs twee oude stenen gebouwen. Ze zijn bezwaarlijk een burcht te noemen maar komen ons als bouwstijl meer vertrouwd over. Het eerste is de Rosenkrantztärnet en is gebouwd aan het tweede gebouw, de Hakonshallen. Het is in feite een 13de eeuws fort dat ooit de koninklijke residentie was. In die periode had Bergen het immers voor het zeggen in Noorwegen. De toren dateert uit de 16de eeuw en heeft niets met een 'rozenkrans' te zien maar werd genoemd naar de toenmalige gouverneur van Bergen. Het gebouw heeft nu zijn originele functie terug, nl. een locatie voor officiële feesten, ze kunnen wel maar beperkt bezocht worden. 
Moest je over het water kunnen stappen dan vind je aan de oever een andere belangrijke attractie van Bergen, het Akvariet of Aquarium. Niet goedkoop maar wel een bezoek overwaard. Uiteraard is er in dit aquarium veel aandacht voor de vissen van de Noordzee. Voor wat sensatie moet je dan in de 3D-cinema zijn waar je het gevoel krijgt te leven als een vis in het water.

Nog meer musea

Bergen is een stad van musea. Ze allemaal opsommen zou ons te ver brengen maar toch willen we je een paar van de belangrijkste voorstellen. Voor hedendaagse kunst kan je terecht in de Bergen Kunsthall. Hou je het liever bij een overzicht van de middeleeuwen tot nu dan moet je zeker het Bergen Art Museum bezoeken. Kunst en design vind je in het veelzijdige "Permanenten" of Vestlandske Kunstindustrimuseum. Het bestaat uit vier afdelingen. Niet te versmaden is het Norges Fiskerimuseum waar je wellicht al kon vermoeden dat alles over de Noorse vishandel gaat en aanschouwelijk is voorgesteld. Als je geïnteresseerd bent in de Noorse zeevaart dan kan je hiervoor terecht in het Bergens Sjofartsmuseum. Het Bergen Museum maakt deel uit van de universiteit en bestaat uit twee gebouwen op verschillende locaties: Naturhistoriske Samlinger (Natuurhistorisch museum) en Kulturhistoriske Samlinger (Noorse cultuur).

Wil je veel musea bezoeken dan raden we je aan om een "Bergen Card" aan te kopen. Doe dit niet op een mooie zomerse dag want het is alleen voordelig als je intensief aan museumbezoek doet. Je krijgt met deze kaart gratis toegang tot vele musea, bij anderen krijg je korting en dit alles kan je snel een regenachtige dag doen vergeten. Ben je zeer geïnteresseerd in kerken? Er zijn twee belangrijke kerken: de Domskirken en de Korkskirken, doch deze zijn evenwel heel beperkt geopend en dan nog alleen in het zomerseizoen (half juni tot half augustus).

Reviews en beoordelingen Attracties

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bergen - Noorwegen? Plaats je beoordeling

declercq - Gauquie25 september 2019

13/9/2019 in Bergen hebben we de stadswandeling en floienbaan gedaan Proevertje op de vismarkt en omgeving Bryggen verkend mooie dag gehad bedankt Chris

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info