Bergen: excursies en uitstappen

Laat je op ideeën brengen voor excursies vanuit Bergen

Het centrum van Bergen zal je al zeker een paar dagen in de ban houden doch ook de omgeving is zeker de moeite waard om je verblijf in deze regio van Noorwegen te verlengen. We geven tips voor dagexcursies. De topattractie is wellicht het Edvard Grieg Museum in Troldhaugen op zo'n 10 km van het centrum van Bergen.  Lees meer

  • Plan een dagexcursie naar Troldhaugen
  • Ontdek het leven van de Noorse componist Edvard Grieg
  • Kuieren tussen de oude houten huizen
  • Ontdek één van de stavkirke van Noorwegen
  • Bezoek de villa van de Noorse violist Ole Bull
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Zelfs voor wie niet zo van klassieke pianomuziek houdt is dit een belangrijke attractie. De woning, de omgeving en het panorama doet je even de drukte van het nabije centrum vergeten.
Het maakt je zelfs nostalgisch als je het tuinhuisje ziet waar deze beroemde Noorse componist zijn werken schreef. De woning en het interieur zijn nog volledig intakt. Bezoek achtereenvolgens de nieuwe concerthal, de woning, het tuinhuisje, het museum en de audiovisuele voorstelling. Geniet daarna nog even na in de tuin op de talloze zitbanken.

Openluchtmuseum Gamle Bergen

De houten huizen van Bergen zijn dikwijls geteisterd door brand. De laatste brand in Bryggen dateert van halfweg de jaren 1900. Er is dan ook niet zoveel overgebleven uit die vroegere rijke periode. Daarom werd Gamle Bergen opgericht. Daar vind je zowat 40 houten huizen terug uit het oude Bergen. In dit openluchtmuseum krijg je onmiddellijk een beeld van hoe het er vroeger was in Bergen.

Stavkirke

Brand was ook het lot van een stavkirke op zo'n 5 km van het centrum: Fantoft. Deze werd volledig heropgebouwd en is de dichtste stavkirke van de regio Bergen. Verplaats je je niet naar de fjorden dan is dit zeker een goed alternatief om zich een idee te vormen over de architectuur van deze unieke kerkenbouw, stavkirke genoemd. In Noorwegen is de meerderheid protestants. Slechts weinige stavkirken zijn katholiek.

Lysoen Island

Beschik je over een wagen dan kan je naar ook naar twee locaties rijden die ca. 20 km van het centrum van Bergen zijn gelegen. Zeker niet te versmaden is Lysoen Island met Ole Bull's Villa. Dit is een excentrieke villa van Ole Bull, een Noorse violist. Ook dit was een zomerverblijf voor deze 19de eeuwse musicus maar dan wel van een totaal ander soort dan Edvard Grieg. Je kan er aangenaam wandelen op de meer dan 10 km paden die er zijn aangelegd op het eiland. Op een zomerse dag in het weekend kan het er wel gezellig druk zijn, doch in Noorwegen is 'druk' een relatief begrip. 

Wollen truien

De wollen truien en de soms extravagante prijzen, zullen je wellicht al opgevallen zijn bij je bezoek aan Bergen. Wil je er alles over weten dan kan je een rondleiding krijgen in het Salhus Museum Centre. Uiteraard is er een winkel aan verbonden, doch hou wel rekening met de beperkte openingsuren.

Reviews en beoordelingen Omgeving

Heb je zelf tips of opmerkingen over Omgeving? Plaats je beoordeling

L de Bode 9 september 2021

Erg leuke tips en leuke brochure. Gaan zeker nog een keer naar Noorwegen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info