Citytrip York: véél aanbod om van te smullen

Ga York verkennen: je gelooft je eigen ogen niet

York is een van Engeland's mooiste historische steden. Het kan terugvallen op meer dan 2000 jaar geschiedenis en het centrum bezit daar nog vele getuigen van. York is vandaag een stad die perfect zijn historisch verleden weet te combineren met de hedendaagse noden: shops, restaurants, bars, ... De inwoners weten als geen ander de toeristen te plezieren door allerlei attracties: de vikingenstad Jorvic, het grootste spoorwegmuseum ter wereld en de grootste gotische kathedraal van Noord-Europa.  Lees meer

  • Maak een rondvaart met de Yorkboat
  • Kies uit verschillende wandelingen: vestingswallen, stadswandeling, geleide wandeling 
  • met gids, spookwandeling
  • Meer dan 30 musea, galerijen, belevingstochten: een vikingstad, spoorwegmuseum, kunst, griezelen, ...
  • Shoppers vinden ook hun gading  
  • Bezoek de beroemde gotische kathedraal

York verkennen

- vanop een boot:

York is groot geworden dankzij de rivieren Ouse en Foss. Vanop de rivier Ouse heb je een mooi zicht over de stad en daarvan kan je genieten via de rondvaarten van de Yorkboat. De inscheping voor de ca. 1 uur durende tocht gebeurt aan de King's Staith and Lendal Bridge. Tijdens de tocht krijg je de nodige commentaar in het Engels. Info: www.yorkboat.co.uk

- vanop de stadsmuren:

York bezit nog steeds 3.4 km vestingswallen en je kan net zoals die andere 2.5 miljoen toeristen per jaar hierop een wandeling maken. Je kan een audioguide bij de toeristische dienst huren als je interesse hebt voor de geschiedenis van de stad. Een andere mogelijkheid is een wandeling te downloaden (zie lager bij 'individuele stadswandeling'). Op 5 plaatsen kan je op deze muur terecht, een wandeling duurt algauw 2 uur en je komt langs 45 torens.

- door een individuele stadswandeling:

De website van York geeft je een unieke kans met 5 uitgestippelde wandelingen die je online kan downloaden. Via de hoofdpagina (klik hier) kan je de wandeling kiezen en via een Pdf-bestand alles downloaden en uitprinten. De link naar het Pdf-bestand vind je bovenaan rechts. De kaartjes zijn niet goed, maar je krijgt in de folder straatnamen en informatie. Klik hier voor een degelijk stadsplan.

- door een geleide stadswandeling:

De toeristische dienst verzorgt ook geleide stadswandelingen (in het Engels). Hun kantoren vind je in het centraal station en in de Grey Rooms in Exhibition Square. Het aanbod is zo groot dat het onbegonnen werk is om dit via internet te plannen. Vraag informatie ter plaatse welke wandelingen er gepland zijn voor die dag. 
Aanrader: spookwandelingen! York is gekend voor zijn avondwandelingen met spoken als thema. Er zijn verschillende organisaties die je meenemen op zo'n tour, alle informatie kan je bekomen bij de toeristische dienst of op www.ghosthunt.co.uk  en www.theoriginalghostwalkofyork.co.uk

- met een dubbeldekbus: 

Met de open dubbeldekbus York City Sightseeing kan je op 16 plaatsen op- en afstappen. Je ticket kan je kopen op de bus en is geldig gedurende 24 uur. Info: www.citysightseeing.com

Winkelen in York

De stadskern is zo goed als autovrij of autoluw. Het is dan ook zeer aangenaam om er te winkelen in de belangrijkste winkelstraten: Coney Street, Petergate, Fossgate, Stonegate en Shambles. Er is niets zo aangenaam als een shoppingdag te combineren met de middeleeuwse geschiedenis. Het smalle straatje Shambles is daar een mooi voorbeeld van en is zeer populair bij de toeristen. Shambles was een voormalige straat met slagerijen, nu nog kan je aan sommige gebouwen herinneringen zien uit deze periode. Er is dagelijks een markt op Newgate Market met vooral marktkramers met voeding. Wie een groot shoppingcenter wil bezoeken kan terecht in het McArthurGlen Outlet aan de rand van de stad. Bij de toeristische dienst kan je een kaartje krijgen waarop 3 wandelroutes staan doorheen de winkelstraten van York. Info: www.visityork.org/shopping.

Attracties en musea in York

Er zijn meer dan 30 musea, gallerijen en georganiseerde tochten. We geven je hier slechts een paar hoogtepunten die je zeker niet mag missen.

York Minster

Een bezoek aan York zou onvolledig zijn zonder de kathedraal York Minster te zien. Het is een zeer beroemde kathedraal en de grootste middeleeuwse gotische kathedraal van Noord-Europa. Ze hebben er ca. 250 jaar aan gebouwd. De kathedraal bezit prachtige glasramen en biedt je een prachtig uitzicht over de stad vanop zijn toren. 
Info: www.yorkminster.org  

Jorvik Viking Centre

Dit is de belangrijkste bezoekersattractie en werd volledig vernieuwd in een interactief museum. Je reist in de tijd terug en ontdekt een complete vikingstad met niet minder dan 15 000 historische voorwerpen. Om je volledig te laten inleven in die tijdsperiode krijg je niet alleen de geluiden te horen maar kan je het ook ruiken. In capsules vlieg je over deze vikingstad heen en breng je zelfs een bezoek aan de inwoners van Jorvik.
Info: www.vikingjorvik.com

National Railway Museum

Het nationaal spoorwegmuseum claimt de grootste in zijn soort te zijn van Europa. York had het eerste spoorwegstation in Noord-Engeland en heeft in zijn museum niet minder 100 machines staan, van stoomlocomotieven tot de meest eigenaardige treinen. Zelfs het interieur van de Eurostar kan je hier zien.
Info: www.nrm.org.uk

York Castle Museum

Dit grote volkskundemuseum spreekt zowel de volwassene als de kinderen aan. Ongeveer 600 jaar geschiedenis vind je hier terug en is levendig uitgebeeld in nagebouwde straten en huizen.
Info: www.york.castle.museum 

The York Dungeon

Wie niet bang is van griezels komt bij een bezoek aan de Dungeon terecht in het York van de 14de eeuw. Het is een afwisselend bezoek met echte acteurs en de nodige angstaanjagende decors. Ze beweren dat de feiten historisch echt zijn, maar het spektakel komt wel op de eerste plaats.
Info: www.thedungeons.com 

York City Art Gallery

Een kunstmuseum mag ook in deze stad niet ontbreken. Hier vind je 600 jaar kunstgeschiedenis terug onder de vorm van schilderijen en beeldhouwwerken.
Info: www.york.art.museum 

Een selectie voor buiten de stad:

Meer informatie over York: www.visityork.org  
Alles over de avondevenementen in York: www.goodeveningyork.com  

Reviews en beoordelingen Citytrip York

Heb je zelf tips of opmerkingen over Attracties? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info