Citytrip of vakantie Monaco en Monte-Carlo

Lees onze verrassende ervaringen met dit prachtige mini-staatje

Weet je dat Monaco uit twee regio’s bestaat die totaal verschillend zijn? De aangename en joviale Monegasken die vind je in Monaco-Ville en het nieuwe Fontvieille. Wil je de nieuwste modellen zien van Rolls Royce, dan moet je naar Monte-Carlo. Je komt zo in twee totaal verschillende werelden. Met onze wandelroute willen we je laten kennismaken met deze grote verschillen en veel afstand hoef je daarvoor niet af te leggen. Je krijgt van ons ook tips om hellingen te vermijden, te shoppen, voordelig musea en attracties te bezoeken en nog veel meer. Maar eerst geven we jullie wat algemene informatie mee om volop te genieten van een bezoek aan Monaco.  Lees meer

Is het nu Monaco of Monte-Carlo? Lees dit en nog veel meer verder op deze pagina en in de reisgids.
  • 4-daagse unieke trips naar Monaco

    4-daagse unieke trips naar Monaco

    Inbegrepen: 3 nachten met rijkelijk ontbijtbuffet, Vlucht Brussel-Nice h/t met Brussels Airlines, Helikoptertransfer Nice-Monaco, Transfer helihaven-hotel, Le Passeport Monte-Carlo met gratis toegang musea en attracties
    va. € 349 - Boek nu

Gratis reisgids Monaco - Monte-Carlo?

Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Passeport Monaco

Superhandig is het Passeport Monaco. Bij onze promoties/arrangementen is dat veelal inbegrepen (raadpleeg de rubriek ‘inbegrepen’ op de website). Hiermee krijg je gratis toegang tot nagenoeg alle musea en bezienswaardigheden, alsook attenties in hotels waar je verblijft. Bij je reisdocumenten zal je zo’n rood mapje vinden met allemaal bonnetjes. Let op bij het afscheuren dat de goudkleurige zegel steeds zichtbaar is, anders verliest het zijn geldigheid. Bij het printen komt die zegel soms net even over de af te scheuren strook. Daarom is het aan te raden steeds het volledige carnet bij te hebben.

Is het nu Monaco of Monte-Carlo?

Officieel is de benaming ‘Principauté de Monaco’, letterlijke vertaling: ‘Prinsdom Monaco’. Sommigen maken daar ‘vorstendom’ van maar dat is fout want het is een prins die aan het hoofd staat en dat is nu Prins Albert II. Monaco bestaat uit vier delen: Fontvieille, Monaco-Ville, La Condamine en Monte-Carlo. Dus … Monte-Carlo is een deel binnen het Prinsdom Monaco. Op de volgende bladzijde vind je een kaartje met de locaties van die stadsdelen.

Fontvieille is het nieuwste deel en werd eind vorige eeuw gewonnen op de zee, dus opgespoten. Monaco-Ville is de rots waar alles begon in 1297. Ten noorden ligt La Condamine, de haven zowel voor cruiseschepen als jachtboten. Nog noordelijker ligt dan het stadsdeel Monte-Carlo. Monaco heeft ten noorden daarvan nog een strand aangelegd: Larvotto. Dat is bijna het meest noordelijke punt. Monaco is op z’n langst iets meer dan 3 km en op z’n breedst 1 km. 

En de Monegasken?

De échte Monegasken die wonen in het stadsdeel Fontvieille en Monaco-Ville alhoewel ook daar meer en meer inwijkelingen een appartement huren of kopen. De Monegasken zijn ongeveer met 5000. Monaco telt in totaal wel 30.000 inwoners, de toeristen niet meegerekend. Shoppen en uitgaan doen de meeste Monegasken in Fontvieille. Er zijn daar heel wat winkels en een groot shoppingcentrum met normale prijzen. De sfeer is er gezellig en ver weg van het mondaine.

Hoe is zo’n klein staatje ontstaan?

Alles begon in 1297 door Francesco Grimaldi die de rots van Monaco-Ville innam. Diezelfde familie Grimaldi heerst nu nog over Monaco. Deze regio behoorde tot Genua en werd bestuurd door de Ghibellines, politieke tegenstanders van de Grimaldi’s die ook in Genua woonden. De familie Grimaldi werd echter door de Ghibellines verbannen in 1295. Ze lieten zich niet zomaar doen en namen dan in 1297 de rots van Monaco in.

Tussen eind 1297 en 1529 werd het Prinsdom Monaco met wisselend succes verdedigd. Daarbij werd de zelfstandigheid van Monaco wel erkend maar het mini-staatje bleef toch onder ‘bescherming’ staan van een ander land zoals Frankrijk, Spanje of Sardinië. Het jaar 1860 was een keerpunt. Monaco was toen reeds zeer verzwakt. Prins Charles III is toen zijn prinsdom beginnen opbouwen.

Zijn zoon Albert I, wetenschapper en oceanograaf, zette zijn groot werk verder. Het was Albert I die de banden met Frankrijk vriendschappelijk maakte in plaats van ‘onder bescherming’ te staan. Zijn zoon Louis III was een overgangsfiguur tijdens de woelige oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij leerde vooral zijn zoon Rainier III op die het werk van zijn grootvader Albert I voortzette. Hij heeft Monaco gemaakt tot wat het nu is. Een klein beetje groter (met Fontvieille) en succesvol. Hij stierf in 2005 en werd opgevolgd door zijn zoon Albert II. Die wil vooral zijn stempel zetten als ecologische prins en misschien ook een beetje zijn imago als eeuwige playboy kwijt. Hij is gehuwd met Charlene Wittstock in 2011.

Reviews en beoordelingen vakantie Monaco - Monte-Carlo

Heb je zelf tips of opmerkingen over Monaco en Monte-Carlo? Plaats je beoordeling

freddy genesse 18 oktober 2018

goede reisgids

Ann 23 juli 2018

De reisgids is heel gebruiksvriendelijk en beschrijft de bezienswaardigheden langs het parcours heel goed. Dus zeker een aanrader.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info