Natuurlijk is ook in de kathedraal van Nancy het orgel belangrijk. Het werd gebouwd in de 18de eeuw en zou één van de mooiste zijn van Frankrijk.
Kerk St. Sebastien
Van de Eglise Saint-Sébastien is vooral de prachtige gevel een pareltje van barokstijl. Binnen krijg je een groot ruimtegevoel doordat het een hallenkerk is. Grote glaspartijen zorgen voor voldoende licht. De kerk die je nu ziet dateert van 1720 en vervangt een kapel die zo’n 400 jaar geleden werd gebouwd voor de bevolking van de ‘nieuwe’ stad. Dit stadsdeel is er dus pas gekomen in de loop van de 16de en 17de eeuw.
In deze kerk staat er een zeer waardevol orgel uit de 19de eeuw. Het werd gebouwd in de beroemde ateliers van Dalstein & Haerpfer in Parijs. Dat deze parochiekerk zo’n duur orgel kocht mag een klein wonder heten. Het is vooral de ‘concurrentie’ met de twee oudere kerken (kathedraal en Saint-Epvre) en de organist Auguste Rigault die de kerkfabriek overtuigden tot deze aankoop. In 2004 onderging het een restauratie van 4 jaar. Nu worden er geregeld orgelconcerten gegeven.
Basiliek St. Epvre
Binnenin de toch vrij kleine stadskern vind je nog een kerk, nl. de basiliek St.Epvre. Deze prachtige en indrukwekkende kerk werd pas in de 19de eeuw gebouwd en is sedert 2000 in restauratie nadat het dak verloren ging bij een storm. Aarzel niet om de kerk te bezoeken en/of er rond te wandelen.
Kerk Les Cordeliers
Een mooi en uniek hallenkerkje dat deel uitmaakt van het klooster van de Franciscanen.
Kerk Saint-Léon
Net zoals bij de eerste kerk (Saint-Sébastien) die je bezocht op dit wandeltraject, is ook deze gebouwd naar aanleiding van een nieuwe parochie. Doch veel later, toen de spoorlijn werd aangelegd. In 1877 werd ze gewijd. Wat je nu ziet als interieur is pas van eind vorige eeuw. Toen werden ook de buitengevels aangepakt. De oudste meubels dateren van eind de 19de eeuw. Ook hier is er Nederlandstalige uitleg gratis verkrijgbaar.