Nancy: rijk aan kerken allerhande

Van kathedraal tot basiliek

Het mooiste zicht op de kathedraal van Nancy heb je van op het Stanislasplein. In tegenstelling tot veel andere kathedralen in Frankrijk krijg je hier wel een monumentaal gebouw maar een echt onvergetelijke indruk laat het niet na.  De officiële benaming is ‘Cathédrale-Primatiale’ omdat er hier geen bisschop was maar een primaat. Het gebouw is van de 18de eeuw en heeft als belangrijkste bezienswaardigheid een paar mooie hekkens bij de zijkapellen, een voorsmaakje van wat je te zien krijgt op Place Stanislas. Lees meer

  • Nancy
  • Kathedraal
  • Kerk
  • Basiliek
  • Orgel
Gratis reisgids downloaden

Natuurlijk is ook in de kathedraal van Nancy het orgel belangrijk. Het werd gebouwd in de 18de eeuw en zou één van de mooiste zijn van Frankrijk.

Kerk St. Sebastien

Van de Eglise Saint-Sébastien is vooral de prachtige gevel een pareltje van barokstijl. Binnen krijg je een groot ruimtegevoel doordat het een hallenkerk is. Grote glaspartijen zorgen voor voldoende licht.  De kerk die je nu ziet dateert van 1720 en vervangt een kapel die zo’n 400 jaar geleden werd gebouwd voor de bevolking van de ‘nieuwe’ stad. Dit stadsdeel is er dus pas gekomen in de loop van de 16de en 17de eeuw.

In deze kerk staat er een zeer waardevol orgel uit de 19de eeuw. Het werd gebouwd in de beroemde ateliers van Dalstein & Haerpfer in Parijs. Dat deze parochiekerk zo’n duur orgel kocht mag een klein wonder heten. Het is vooral de ‘concurrentie’ met de twee oudere kerken (kathedraal en Saint-Epvre) en de organist Auguste Rigault die de kerkfabriek overtuigden tot deze aankoop. In 2004 onderging het een restauratie van 4 jaar. Nu worden er geregeld orgelconcerten gegeven.

Basiliek St. Epvre

Binnenin de toch vrij kleine stadskern vind je nog een kerk, nl. de basiliek St.Epvre. Deze prachtige en indrukwekkende kerk werd pas in de 19de eeuw gebouwd en is sedert 2000 in restauratie nadat het dak verloren ging bij een storm. Aarzel niet om de kerk te bezoeken en/of er rond te wandelen.

Kerk Les Cordeliers

Een mooi en uniek hallenkerkje dat deel uitmaakt van het klooster van de Franciscanen.

Kerk Saint-Léon

Net zoals bij de eerste kerk (Saint-Sébastien) die je bezocht op dit wandeltraject, is ook deze gebouwd naar aanleiding van een nieuwe parochie. Doch veel later, toen de spoorlijn werd aangelegd. In 1877 werd ze gewijd. Wat je nu ziet als interieur is pas van eind vorige eeuw. Toen werden ook de buitengevels aangepakt. De oudste meubels dateren van eind de 19de eeuw. Ook hier is er Nederlandstalige uitleg gratis verkrijgbaar.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info