Nuttige tips om te vliegen

Tips over bagage, 'directe' vluchten en elektronica

Met het vliegtuig reizen is eenvoudig doordat de procedures zo gemakkellijk zijn. Maar een paar tips maken het vliegen toch aangenamer. De informatie die volgt is algemeen en verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Bagage

We beginnen met de handbagage. Je mag slechts één handbagage meenemen die in het bagagerek bovenaan moet kunnen liggen. De afmetingen verschillen nogal tussen de maatschappijen onderling. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die toegelaten worden. Een tweede stuk handbagage wordt op lijnvluchten getolereerd maar moet heel klein zijn zodat het onder de zetel kan liggen. Daarnaast zijn een paraplu en mantel ook toegelaten. Voor rolstoelgebruikers is een opplooibare rolstoel met twee krukken toegestaan. Voor kleine kinderen is een opplooibare buggy eveneens getolereerd.

Lees de nieuwe regels ivm de inhoud van de handbagage.

Voor wat de gewone bagage betreft is er ook een beperking in afmeting en gewicht. Hiervoor kijk je best in de reisbrochure of op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Per extra kilogram mag men je het IATA-tarief aanrekenen en dat kan algauw oplopen tot 40 euro per extra kilo. Heb je extra pakken dan neem je best eerst contact op met je reisagent of luchtvaartmaatschappij, het is dikwijls veel goedkoper als je een speciale procedure volgt en het opstuurt als vracht.

Doe een extra riem rond je valies, want als ze open valt ben je gegarandeerd de helft van je bagage kwijt en dat is volledig voor jou rekening. Bagage wordt steeds manueel geladen en gelost en werpen - gooien - vallen zijn werkwoorden die bij deze taak thuis horen. Heb je iets breekbaars dat niet als handbagage kan meegenomen worden dan moet je dit speciaal vermelden bij de check-inbalie.

Maar dit is geen garantie dat die drie voorgaande werkwoorden niet meer van toepassing zijn. Er bestaat een speciale procedure voor zeer breekbare bagage, de kostprjis voor deze speciale behandeling is veelal duurder dan je vliegtuigticket.   

Luchtvaartmaatschappijen laten niet veel bagage meer verloren gaan, maar dikwijls vergeten de mensen er gewoon hun naam, telefoonnummer en adres op te vermelden, zodat men nooit de rechtmatige eigenaar terugvindt. In Zaventem hebben ze zo een gans magazijn vol, per jaar. DUS zeker niet te vergeten is het bagagelabel, schrijf je naam en adres op van thuis en van de plaats waar je verblijft. Kleef ook aan de binnenzijde van de valies die gegevens of leg er een groot blad papier in met je persoonlijke gegevens.

Op je vliegticket wordt dan ook nog het dubbel van de sticker, die men aan de check-in op je valies kleeft, bevestigd. Verlies die niet, dat heeft men nodig als je bagage verloren gaat.

Ben je op citytrip dan heb je waarschijnlijk weinig bagage nodig. Stop alles in een tas met de maximale afmetingen van een handbagage en zo heb je op zijn minst een half uur tijdswinst en je bagage kan niet verloren gaan. Stop steeds in je handbagage het toiletgerief voor 48u, doe daar ook nog wat lichte zomerkledij bij als je naar een warme bestemming gaat. Je bagage zou wel eens twee dagen later dan jij kunnen aankomen op je bestemming.   

In de valies zijn volgende voorwerpen verboden: lucifers - campinggascylinders - autobatterijen - barometers en thermometers - aerosols - bleekpoeder - explosieven - ontvlambare produkten en corroserende produkten.

Direct-flight of non-stop flight?

Er is een direct-flight en een non-stop flight. Waarschijnlijk denk je dat dit hetzelfde is maar niets is minder waar. Een direct-flight stopt 1x vooraleer naar je bestemming te vliegen. Een non-stop flight doet dit zonder stops! Een goed voorbeeld van een direct-flight is een vlucht naar Tenerife met Iberia, er is steeds een stop in Barcelona of Madrid.

Speciaal dieet?

Vlieg je met een lijnvlucht en heb je een dieet te volgen? Dan moet je dit doorgeven aan de luchtvaartmaatschappij, ten laatste 24u voor vertrek.

Bagage verloren?

Is je bagage hopeloos verloren? Dan kan je, zelfs zonder verzekering, een vergoeding bekomen van de luchtvaartmaatschappij en dit volgens het IATA-tarief. Hiervoor hebben zij het origineel vliegtuigticket nodig, samen met het tweede deel van de zelfklever die aan je valies werd bevestigd. Heb je een bagageverzekering maak dan deze documenten over aan je verzekeraar. Je kan steeds maar van één terugbetaling genieten (luchtvaartmaatschappij of verzekering), probeer je het toch van twee kanten, dan pleeg je fraude en zal je vervolgd worden wegens oplichting van de verzekeringsmaatschappij.

Tijdens de vlucht

Telefoneren is verboden gedurende de ganse vlucht. De smartphone kan wel gebruikt worden tijdens de vlucht in 'vluchtmodus', zodat het toestel geen netwerk zoekt. Laptopcomputers, videospelletjes en andere elektronica mogen niet aanliggen wanneer het lichtje brandt van de gordels. Dus bij landen, opstijgen en hevige turbulenties.

Reviews en beoordelingen Vliegtips

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vliegtips? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info