Meer van Genève: gevarieerde bezienswaardigheden

Genève, Lausanne, Montreux, Vevey, Gstaad, Gruyères,...

Het halvemaanvormige Meer van Genève, op de grens van Zwitserland en Frankrijk, biedt de bezoeker een combinatie van boeiende en interessante steden zoals je die maar zelden op korte afstand van elkaar vindt. Genève speelt een vooraanstaande rol op het internationale podium, maar kan ook de toerist in de watten leggen. Lausanne en Montreux liggen eveneens aan het Meer van Genève; de eerste stad kan pronken met veel meer dan haar Olympische uitstraling, de tweede vormt samen met het nabijgelegen Vevey de “Parel van de Zwitserse Rivièra”.

En dan heb je nog niet alles gehad in deze regio. De voornaamste aantrekkingskracht van Gruyère zit hem in zijn relatief goed bewaarde middeleeuwse karakter en in de befaamde kaas natuurlijk. Châteaux d’Oex doet in de eerste plaats denken aan ballonvaarten maar biedt ook meer aardse genoegens. Gstaad moet het dan weer hebben van zijn mondaine karakter en de uitgebreide wintersportmogelijkheden.  Lees meer

  • Boeiende en interessante steden
  • Neem de tijd om te genieten
  • Lausanne wacht op je bezoek
  • De oude stad bezoeken vraagt klimwerk
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Meer van Genève

 Met zijn lengte van 70 km, een breedte van 13 km en een totale oppervlakte van 581 vierkante kilometer is het Meer van Genève het grootste meer in Zwitserland, alhoewel het moet gedeeld worden met Frankrijk. Zowat 40% van de oppervlakte hoort Frankrijk toe, maar daar draagt het meestal de naam “Lac Leman”. De Fransen leggen beslag op een behoorlijk deel van de zuidelijke oever. Meer informatie over de toeristische mogelijkheden op en aan het Lac Leman: klik hier. Net zoals van op de Franse oever kan je ook op de Zwitserse inschepen voor overtochten per boot.

Neem sowieso de tijd om te genieten op of naast het water. Je kan niet naast de “Jet d’Eau” kijken, de hoogste fontein van Europa, die tot 140 m hoog spuit. Veel prachtiger nog is het zicht op de Mont-Blanc, waarvan je kan genieten bij helder weer.

Genève

Alhoewel eerder beperkt in grootte (160.000 inwoners) speelt Genève een belangrijke internationale, vooral diplomatieke rol. Belangrijke internationale organisaties hebben zich hier gevestigd, grote conferenties, vredesgesprekken, enz… gaan hier door. Diplomaten en politici zijn niet de enigen die hier graag op bezoek komen. In de 19de eeuw voelden tal van vooraanstaande, romantische schrijvers zich aangetrokken tot de stad en het meer, vandaag komen de toeristen bij bosjes langs.

De bezienswaardigheden van de stad liggen netjes verdeeld over de beide oevers van de Rhône, die hier het Meer van Genève verlaat om richting Frankrijk en Middellandse Zee te stromen. Op de rechteroever van de stroom (in het noordelijke stadsdeel) liggen vooral de mooie parken, zoals bijvoorbeeld “Mon Répos”, “La Perle du Lac” en het “Parc de l’Ariana” met daarin de “Jardin Botanique”. Voor historische monumenten en gebouwen kan je beter terecht in het zuidelijke stadsdeel, op de linkeroever van de Rhône dus.

In de oude stad gaat veel aandacht naar de “Cathédrale Saint-Pierre” waarvoor de bouwwerken werden aangevat in de 12de eeuw. Later ging het kerkgebouw over in protestantse handen, onderging het een behoorlijk verwoestende beeldenstorm en kwam zelfs Calvijn er prediken. Voor de ingang leidt een trap naar archeologische opgravingen die je terugvoeren naar de 4de eeuw, toen de eerste christenen hier samen kwamen.

Naast de kathedraal, in het “Auditoire de Calvin” onderwees Calvijn zijn leer. Ietwat zuidelijker van de kathedraal wacht “Place du Bourg-de-Four”, waar ooit het Romeinse Forum zich situeerde en waar nu een aangenaam plein is met caféetjes en antiekhandels.

Wie een klimmetje wel ziet zitten vindt op de “Place Neuve” het “Musée Rath” dat beschouwd wordt als één van de oudste musea van ons continent. Hier gaan regelmatig belangrijke tentoonstellingen met internationale uitstraling door. Behalve mooie parken en kades staat op de rechteroever ook nog het “Palais des Nations”, zeg maar de tweede thuis van de Verenigde Naties. Tot 1946 vergaderde hier de Volkenbond, de voorloper van de VN.

Lausanne

Helemaal aan de overzijde van het meer ligt Lausanne te wachten op je bezoek. De stad werd gebouwd op drie heuvels en dat laat zich wel eens voelen onderweg. Het oude stadscentrum wordt gedomineerd door de “Notre-Dame”, een kathedraal uit de 12de eeuw, die algemeen beschouwd wordt als de mooiste gotische kerk in het land. Loop eens rond het kerkgebouw om de fraaie gebeeldhouwde portalen te bewonderen.

Het Internationaal Olympisch Comité is in Lausanne gehuisvest, het wekt dan ook geen verbazing dat er een “Olympic Museum” opgericht werd. Het heeft aandacht voor verleden, heden en toekomst van de Olympische beweging.

Eén van de aangenaamste pleinen van de stad is de “Place de la Palud”, waar zich ook het Stadhuis (15de eeuw) bevindt en de “Fontaine de la Justice” (16de eeuw). Eénmaal per maand gaat hier een handwerkmarkt door. Een van de meest imposante gebouwen van de stad is het “Château St. Maire”, gebouwd vanaf het einde van de 14de eeuw, waar ooit bisschoppen en lokale adel heersten. Aan de oostelijke zijde van Lausanne strekt zich de wijnregio “Lavaux” uit met zijn pittoreske dorpen en prima wijnen.

Montreux

Slechts 30 km verwijderd van Lausanne, maar nog steeds aan de boorden van hetzelfde prachtige meer, worden de bezoekers opgewacht in Montreux. Het gebied tussen Montreux en Vevey, dat ongeveer 7 km verder ligt, wordt vaak omschreven als de “Parel van de Zwitserse Rivièra”. De combinatie van het zeer mondaine Montreux met het kuuroord Vevey biedt de bezoekers een zeer brede waaier aan mogelijkheden, in een prachtig landschap, waaraan water en zon elk op aangename wijze een belangrijke bijdrage leveren.

Ook hier vraagt een bezoek aan de oude stad enig klimwerk. Centraal daarin ligt de aan St. Vincent toegewijde kerk, gebouwd in het begin van de 16de eeuw. Je kan niet naast het bekend festivalpaleis (Centre de Congrès et d’Expositions” kijken, waar jaarlijks belangrijke televisieprijzen worden uitgereikt. Bezoekers aan Montreux maken graag een uitstap met de tandradtrein naar de “Rochers de Naye” (2042 m) vanwaar je fantastische uitzichten hebt op nabije en wat verderaf gelegen berglandschappen.

Eveneens buiten de stad ligt het bijzonder indrukwekkende kasteel van Chillon, op een rots aan de oever van het meer. Reeds lang voor de Romeinen woonden hier mensen, maar de eerste aanzet voor het kasteel werd pas gegeven in de 9de eeuw. Bisschoppen en lokale edelen beheersten van hieruit de wijde omgeving. Behalve zijn prachtige uitzicht en ligging heeft het kasteel ook een aantal belangrijke verzamelingen: meubelen, wapens en voorwerpen gevonden tijdens opgravingen.

Gruyères

Als je Vevey verlaat voor de richting Fribourg (zie dossier Centraal Zwitserland) dan geraak je probleemloos in Gruyères, dat nog behoorlijk wat van zijn middeleeuwse karakter kon bewaren. Behalve stadsmuren uit de 15de eeuw heeft het plaatsje ook nog tal van huizen die in de volgende paar eeuwen gebouwd werden. Het meest bekende daarvan is waarschijnlijk het “Maison de Chalamala” waar ooit de hofnar woonde van het boven de stad gelegen kasteel. Vijf eeuwen lang zwaaiden de plaatselijke graven de plak over de bevolking. Uiteraard waren het alleen de graven die daarvan beter werden. Een bezoek aan het kasteel hangt een beeld op van het leven dat de bewoners er genoten.

Bezoekers lopen ook graag eens langs “La Maison du Gruyère”, waar ze kunnen zien hoe de befaamde plaatselijke kaas wordt gemaakt. Natuurlijk kan er ook geproefd worden.

Château d'Oex

Volg je in Gruyères de richting Gstaad dan kom je sowieso ook door Château d’Oex; de weg maakt daarbij een grote bocht omheen de meer dan tweeduizend meter hoge Moleson. Château d’Oex dankt zijn bekendheid voor een behoorlijk stuk aan de internationale wedstrijden voor heteluchtballonnen die daar jaarlijks einde januari georganiseerd wordt. Sportievelingen kunnen er zelf ballonvaarten ondernemen maar ook wandelen of vissen. Daarnaast biedt het plaatsje ook een mooi op een heuvel gelegen kerkje, een Alpentuin en een kaasmakerij.

Gstaad

De naam Gstaad past in het rijtje van Zwitserse plaatsen die het vooral moeten hebben van hun mondaine karakter en waar vooral mensen verblijven met een behoorlijk gestijfde bankrekening. Voor échte bezienswaardigheden hoef je er niet naar toe, wél voor een groot aanbod aan wintersportmogelijkheden. Skiërs hebben 250 km pistes ter beschikking, langlaufers zijn al tevreden met 60 km. In de zomer zijn er mogelijkheden voor tennis, fietsen, raften en curling.

Reviews en beoordelingen Meer van Genève

Heb je zelf tips of opmerkingen over Meer van Genève? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info