8 redenen voor een vakantie op La Palma

8 redenen voor een vakantie op La Palma

In de volgende regels willen we je warm maken om La Palma als reisbestemming op je ‘to do’-lijstje te zetten. Euh… La Palma? Even schetsen, La Palma is één van de zeven Canarische Eilanden, afhankelijk van moederland Spanje, ook wel la Isla Bonita genoemd. Slechts zo’n 40 km lang en 30 km op zijn breedst. Het is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de zeven. Met voorsprong hét groenste van de Canarische Eilanden en daarom erg geliefd door wandelaars en andere natuurliefhebbers. Dat overwegende groen komt door het hemelwater maar denk nu niet dat het hier alle dagen regent. Waarom kiezen voor La Palma? We vonden 8 redenen. Je leest ze hieronder.

1. Wandelend op ontdekking

Je kan La Palma het best verkennen met de wandelschoenen aan. Zo kom je ook op plekken die je anders niet kan bereiken. Er loopt over het eiland een netwerk van bijna 1500 km aan wandelpaden, allemaal netjes aangeduid.

2.Groener dan groen

Om ter groenst, zo lijkt het wel als je het eiland probeert in te delen. Overal vind je natuurparken. Regenwoud in het noorden, laurierbossen in het noordoosten, dennenbossen in het centrale deel en het zuiden schittert door een vulkanisch landschap en je vindt er ook nog geneeskrachtige warmwaterbronnen (Fuencaliente de la Palma). Niet voor niets is het volledige eiland erkend als biosfeerreservaat.

3.Massatoerisme blijft uit

Inderdaad, op La Palma zal je geen overbevolkte toeristenplekken vinden (op een paar kunstmatige strandplekjes na). Het impliceert bovendien dat je geen resorts zal aantreffen, maar wel nog kleinschalige hotelletjes en ‘casas rurales’. Ook de lokale bevolking houdt van geen drukte en weet te leven naar waarden waar het echt om gaat: gemoedelijkheid, gezelligheid en rust.

4.Lava- en artificiële stranden

Verwacht je niet aan goudgele stranden op La Palma. De stranden bevatten er zwart zand, gezien de vulkanische oorsprong niet onlogisch. Een wit strandlaken uitspreiden is dus niet zo’n goed idee. Wil je toch het zand dat je gewoon bent, dan bieden de kunstmatig aangelegde stranden van Los Cancajos, Los Canarios, Charco Verde, Puerto de Tazacorte en Puerto Naos een oplossing. Maar hier tref je dan wel toestanden zoals bij ons aan de kust inclusief hoogbouw en eettenten.

5.Vulkanisch

Het zuiden van La Palma wordt ingepalmd door vulkanisch landschap met San Antonio en Teneguia als de bekendste vulkanen.Logisch ergens als je weet dat al de Canarische Eilanden ontstonden ten gevolge van vulkanische activiteit. Het nationaal park Caldera de Taburiente ligt centraal op het eiland en is het summum qua ‘vulkaanbeleving’. Het natuurpark omringt een krater, de Caldera de Taburiente, die 1500 meter diep is, een diameter van 10 km heeft en zo’n 28 km groot is. Het zal je niet verbazen, maar dit is één van de grootste vulkaankraters ter wereld. Gegarandeerd geniet je van het uitzicht op de omliggende eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro. Met zijn  2426 meter is de Roque de los Mucchachos de hoogste bergtop.

De Ruta de los Volcanos is een populaire wandelroute die centraal op het eiland start vanop 1500 meter. Ze voert je langs oude vulkaankraters en schitterende panorama’s.

6.Gastronomie

La Palma beschikt over een natuurlijke bron in de vorm van rietsuiker. In vele recepten maakt het dan ook deel uit van de ingrediënten. De kolonisten waaronder Portugezen en Vlamingen (!) brachten heel wat inspiratie mee. De wijnen van het eiland krijgen steeds meer bekendheid op het Europese vasteland.

7. Weer of geen weer

In de herfst en de lente valt het meeste water, maar anders geen groen uiteraard. Tijdens de winter voelen de temperaturen heel aangenaam, zo rond de 20 graden, in de zomer loopt dat op tot  30 en meer. Maar … het weer kan snel omslaan, vooral in de bergachtige gebieden. Van een helderblauwe hemel naar een zondvloed in 10 minuten? Dat kan op La Palma. Hou hiermee rekening. Voorzie je qua kledij als je een lange wandeling wil maken.

8. Cultuur en schoenen

Is er cultuur op La Palma te ontdekken? Toch een beetje. Bijvoorbeeld beschikt Los Llanos de Aridane over een historische kern. La Zarza is een cultureel park waar rotstekeningen te bewonderen zijn van de oorspronkelijke bewoners. Los Canarios is een pittoresk dorpje. De hoofdstad Santa Cruz heeft een Scheepvaartmuseum, enkele mooie straten met huizen uit de 15de en 16de eeuw en een plein met het stadhuis, de kerk El Salvador.

La Palma heeft ook iets met schoenen. De link mag wat vreemd overkomen. Manolo Blahnik, iemand die van schoenen houdt, kent deze schoenenontwerper, is geboren op La Palma en winkels heeft in alle grote steden wereldwijd. Inspiratie voor zijn modellen haalt hij uit de natuur van La Palma.

En dan nog dit. Vandewalle is onze Peeters
Leest dit wat raar? En toch is dat niet zo. Heb je bij ons vele families Peeters dan vind je op La Palma vele families Vandewalle. Trouwens, je zal er ook straatnamen zien met een Vlaamse toets. In de kunst zijn tevens beeldhouwwerken (religieus geïnspireerd) en schilderijen van Vlaamse oorsprong te zien.

Foto's: iStockphoto.com

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Alle promoties vliegvakanties Canarische Eilanden-35%

    Vliegvakanties Canarische Eilanden Neckermann

    Geniet van grote kortingen met de voordelige formules: Smartline (goedkope vliegvakanties), Sentido voor relaxvakanties, Sun Connect voor families, SunPrime hotels zonder kinderen en Casa Cook hotels voor Bohemian lifestyle.
    va. € 675 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info