Canarische Eilanden, welk eiland kiezen voor je vakantie?

Canarische Eilanden, welk eiland kiezen voor je vakantie?

Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote, Tenerife en El Hierro. Welk kiezen van de zeven Canarische Eilanden? Lees het in 8 tips! We stellen elk eiland kort voor. We gaan na wat het eiland zoal in steraanbieding heeft om je ertoe te bewegen net op dát eiland een vakantie door te brengen. Ga even languit liggen en lees rustig mee.

Tip 1: Waarom een vakantie op de Canarische Eilanden?

Ze zijn met 7, de Canarische Eilanden, een heel eind gelegen van moederland Spanje, voor de Afrikaanse kust. De zon heeft er de bovenhand zonder daarom tropische temperaturen te noteren. Een vakantie op de Canarische Eilanden is adembenemende landschappen combineren met prachtige zandstranden én zekerheid van zon, het hele jaar door. Voor wie een keertje een dagje weg wil van het strand zijn er voldoende mogelijkheden. Zo heeft elk eiland wel een dorpje, een natuurbezienswaardigheid, een historische stadskern met fraaie oude gebouwen, …

Tip 2: Waarom Fuerteventura?

Fuerteventura is na Tenerife het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 25°C, zelden zakt de thermometer onder de 18°C. Zowel zonnekloppers (voor de brede zandstranden) als windsurfers (ideale noordoost passaatwind) houden veel van Fuerteventura. In het noorden van het eiland in Corralejo vind je ‘wandelende duinen’, een beschermd en uniek natuurfenomeen. Los Lobos is een piepklein vulkanisch eiland. Je kan er met een bootje naartoe. 

Het schiereiland Jandia in het zuiden van Fuerteventura beschikt over paradijselijke stranden. Geen wonder dat je hier twee grote vakantiedorpen vindt. Wie een keertje weg wil van de stranden, kan flaneren in de historische straatjes van Betancuria of genieten van de charme van het vissersdorpje El Cotillo. Lees meer over Fuerteventura.

Tip 3: Waarom Gran Canaria?

De meest populaire plaatsen voor een strandvakantie liggen allemaal in het zuiden van Gran Canaria. Je vindt er Maspalomas en Playa Del Ingles. Goudkleurige zandstranden, watersportactiviteiten, een groot waterpark, en ’s avonds je storten in het plezante uitgaansleven, … meer moet dat niet zijn, toch?

De hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria ligt in het noorden. De kathedraal, de historische wijk Vegueta (op de Unesco Werelderfgoedlijst!), de gezellige pleintjes, leuke winkeltjes, een museum, de haven, … Ze maken dat de hoofdstad absoluut een bezoek waard is. En wist je dat er interessante excursies aangeboden worden op Gran Canaria? Wat dacht je van een rondrit? Je komt er langs de rots van Nublo (vulkaan), bananenplantages, grotten, botanische tuinen.  Lees meer over Gran Canaria.

Tip 4: Waarom La Gomera?

La Gomera is het op één na kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Het wordt gedomineerd door een berg van bijna 1500 meter hoog. Vanaf Tenerife is het slechts 45 minuten varen. Een vakantie doorbrengen op La Gomera is intens genieten van een prachtige natuur in alle kleurschakeringen. Het is het groenste eiland met heel wat tropische en andere planten. 

Het Nationaal Park Garajonay is de topattractie. Je kan er georganiseerde wandeltochten maken maar er ook zelf op uittrekken. Hou er rekening mee dat je over een goede conditie moet beschikken en dat je wandelt op een hoogte tussen de 800 en 1400 meter.Het langgerekte dal van Valle Gran Rey behoort tot één van de mooiste plekjes van het eiland. Het dorp ligt met zijn vele steegjes en witte huizen schilderachtig tegen de rotswand aan. Om tot daar te geraken, wordt het dus een flinke partij klimmen.

San Sebastián is de hoofdstad, ook wel eens La Villa genoemd. Ooit heeft Christoffel Columbus enkele keren de stad bezocht vooraleer hij de grote oversteek waagde. Het museum Casa de Colón kan je bezoeken. Lees meer over La Gomera.

Tip 5: Waarom La Palma?

La Palma is het meest noordwestelijke eiland van de Canarische Eilanden. Hier geen massatoerisme ook al omdat de natuurstranden bestaat uit zand van lavastenen. La Palma is wel ideaal voor wandelaars. Er is veel groen (lente en herfst zijn de natste periodes) en centraal op het eiland ligt de berg Taburiente. 

Het natuurpark Parque Nacional de la Caldera de Taburiente leent zich tot prachtige wandelingen rond de hoogste top van die Taburiente (2426 m). Je kan er zelfs wandelen in een erosiekrater. Verder zijn de laurierbossen in het noordoosten van La Palma, de Nogales kloof, de warmwaterbronnen van Marcos en Cordero populaire wandellocaties. Geneeskrachtige warmwaterbronnen vind je terug in het dorp Fuencaliente de la Palma waar ook nog twee vulkanen liggen. De Ruta de los Volcanes is een wandelroute die centraal op het eiland start op 1500 meter. Ze brengt je langs oude vulkaankraters en unieke panorama’s. 

Santa Cruz is de hoofdstad van La Palma. Het scheepvaartmuseum en enkele historische straten met oude gebouwen uit de 15de en 16de eeuw zijn er de belangrijkste bezienswaardigheden. Wil je toch op La Palma op het strand, dan is Puerto de Tazacorte een gegeerde plek. Verder heb je ook de kunstmatig aangelegde stranden van Los Cancajos, Los Canarios en Puerto Naos. 

Tip: hou rekening met het wispelturige weer op La Palma. In de bergen kan het op tien minuten plotseling omslaan van een helder blauwe hemel naar een hel. Lees meer over La Palma.

Tip 6: Waarom Lanzarote?

Lanzarote is een heel bijzonder Canarisch eiland. De aarde is er zwart, bomen vind je er nauwelijks, het enige groen ligt op de golfterreinen. Waarom Lanzarote dan toch veel geboekt wordt? Voor de zon. Hooguit een paar dagen per jaar valt er regen. Voor de goudgele stranden en voor het vulkaangebied Montanas del Fuego of de Vuurbergen. Een groot aantal stranden van Lanzarote zijn rustige goudgele zandstranden met prachtig helder water of zwarte zandstranden.

De stranden bij Punto de Papagayo worden algemeen beschouwd als de mooiste. Hou er rekening mee, hoe raar het ook klinkt, dat op Lanzarote nog strandplekken bestaan met beperkte voorzieningen. In Costa Teguise gelden die beperkingen niet. Het is een mondaine badplaats waar je misschien wel een beroemd persoon tegen het lijf kan lopen. Playa Bianca is een ideale plek voor gezinsvakanties. Playa Grande is dan weer het drukste strand.

De laatste zware erupties liggen al een tijdje achter ons, maar toch gaat er ondergronds nog steeds enige activiteit door. Een deel van het Spaans Nationaal Park is opengesteld voor het publiek. Het decor van kraters, stenen, rotsen en zwart gestolde lava doet je misschien denken op de maan te zijn geland.

Tip: Boek een georganiseerde trip vooraf. Het lavagebied kan bezocht worden per bus of … op een dromedaris. 

De groene grotten (Cueva de los Verdes) zijn een verzameling vulkanische grotten. Wat je er ziet is fenomenaal. Ook enkel met een gids te bezoeken. Botanische tuinen, subtropische en cactustuinen vormen ook wel aangename uitstapjes op Lanzarote. En ga zeker eens de lokale wijntjes van La Geria degusteren. Lees meer over Lanzarote

Tip 7: Waarom Tenerife?

Tenerife is en blijft de meest populaire bestemming onder de Canarische Eilanden. De redenen zijn velerlei. Er is de vulkaanberg El Teide met zijn hoogste top op 3718 meter. Je kan met de kabellift tot 3550 meter hoogte. Het omringende vulkaanlandschap is uniek. Die El Teide zorgt er in zijn eentje voor dat het eiland twee klimaatzones telt. Het groenere noorden waar het wat frisser en vochtiger is en het toeristisch drukkere warmere en drogere zuiden. De hoofdstad Santa Cruz ligt in het ‘koelere’ noorden. Het is de shoppingstad bij uitstek en het heeft twee interessante musea.

De temperaturen zijn in het zuiden dus het hoogst. Je vindt er zowel mooie goudgele stranden als lavastranden. Het allermooiste moet dat van Playa de las Teresitas zijn. Palmen langs het strand, metersbreed en daarachter bergen. Velen zullen over de Playa de las Americas en het nachtleven aldaar wellicht al gehoord hebben. Het lijkt wel of ze met duizenden tegelijk op de kilometerslange boulevard flaneren. Op 25 km hier vandaan ligt Playa de la Arena: veel rustiger en een heel mooi lavastrand. Los Christianos is niet meer het oude vissersdorpje van weleer. Ook hier is de toerist koning.

Maar Tenerife heeft nog wat anders in petto. Er zijn enkele musea met waardevolle kunstcollecties of archeologische verzamelingen. Het Piratendorp Masca is een geweldig populaire excursie met een flinke klim, afdaling en een boottochtje allemaal inbegrepen. Lees meer over Tenerife.

Tip 8: Wat heeft El Hierro voor de toeristen?

Willen we volledig zijn, en waarom niet, dan moeten we ook El Hierro, het kleinste eiland mee opnemen in het rijtje. Het is amper 278 km² groot. Al moet gezegd dat het ooit groter was maar een aardbeving heeft ervoor gezorgd dat ruim een derde deel voor eeuwig en altijd in de oceaan is verzwolgen. 

Op El Hierro bevinden zich ruw geschat een 500 vulkanen. Veel toeristische voorzieningen zal je hier niet vinden. De bevolking leeft van landbouw en visserij en heeft de centen van de toeristen (nog) niet nodig.

Misschien zal je tijdens je vakantie op één van de Canarische Eilanden de Vina Frontera drinken. Weet dan dat die geproduceerd wordt in Frontera, zowat centraal gelegen op El Hierro. Playa de Verodal is één van de mooiste stranden op het eiland. Het ligt aan de voet van een klif. De hoofdstad Villa de Valverde is een gezellig stadje waar aan een gezapig tempo wordt geleefd.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Lastminutes vliegvakanties tot - 45%

    Lastminutes vliegvakanties tot - 45%

    Ontdek nu de lastminutes vliegvakanties van TUI. Aanbiedingen tot -45%, ook voor vertrekken in juli en augustus. 8-daagse vliegvakantie in juli reeds vanaf € 489 p.p.
    va. € 389 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info