8 tips bij een citytrip Rome

8 tips bij een citytrip Rome

Rome en bezienswaardigheden. Wat is er in Rome te zien, te bezoeken, te beleven? Hoe en waar kan ik het best genieten van Rome? Waarom zou ik kiezen voor een citytrip naar Rome? Het zijn mogelijks vragen die je bezighouden. Met deze 8 tips willen we je keuze helpen maken. We hebben het daarbij zowel over de bij iedereen bekende bezienswaardigheden, kerken, monumenten, pleinen maar evengoed brengen we je naar steegjes en plekjes, kerken en pleintjes waar je minder toeristen zal tegenkomen en dat …kan ook leuk zijn.

Tip 1: Laat je niet rollen in de luchthaven

Je komt aan op een zeer grote luchthaven en dan is het niet eenvoudig om de beste weg te vinden naar het centrum. Taxichauffeurs klampen je aan en vooraleer je het beseft zit je in een dure taxi. Duur omdat de luchthaven Fiumicino (Leonardo da Vinci), waarop de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen, een heel eind van het centrum af ligt (35 km). Naar onze ervaring is de beste oplossing de expresstrein Leonardo Express. Koop hier op voorhand je tickets en verlies geen tijd met automaten of aanschuiven aan de kassa. Er zijn ook nog diverse andere mogelijkheden om naar het centrum te reizen, ontdek hier de andere mogelijkheden

Met het openbaar vervoer reizen in Rome kan je best met een kortingskaart of pas voor openbaar vervoer. Je kan die eveneens op voorhand aankopen en er zijn diverse mogelijkheden. Een goed alternatief dat velen gebruiken is de Hop on Hop off bus met vele stopplaatsen. Lees meer info over deze bus.

Tip 2: Hoe het Vaticaan bezoeken? 

Kledij: hou je zeker aan de kledijvoorschriften als je de grens met Vaticaanstad overschrijdt. Mannen een lange broek, schouders bedekt. Vrouwen een rok of broek tot onder de knie en ook de schouders bedekt.

Tip voor bezoek aan de basiliek. Om lange wachttijden te vermijden, koop je best vooraf online je ticket. Wij hadden een goede ervaring met Ticketbar. Eerst ruil je je voucher voor een toegangsticket en een sticker. Enkel met deze sticker opgekleefd mag je direct onder de zuilenrij doorlopen, en na twee controles (ticket en scannen van tas of rugzak) ben je onmiddellijk bij de ingang van de basiliek. Ticketbar biedt nog tal van andere mogelijkheden aan om de Vaticaanse bezienswaardigheden te bezoeken o.a. de Vaticaanse musea, de tuinen van het Vaticaan. Nog veel meer over het Vaticaan lees je in onze reisgids van Rome.

 

Tip 3: Gratis musea en monumenten bezoeken

Elke eerste zondag van de maand (in het laagseizoen van oktober tot maart), behalve als het een feestdag is, kan je gratis binnen in de beroemde Vaticaanse musea, inclusief de Sixtijnse kapel. Hou er wel rekening mee dat je best heel vroeg gaat aanschuiven want de wachtrijen kunnen zéér lang zijn en er is dan natuurlijk ook een drukte. Maar het is de moeite waard. Van 9.00 tot 14.00 u, laatste toegang al om 12u30.
Het Nationaal Monument Vittorio Emanuele II op de Capitoolheuvel, je kan er moeilijk naast kijken. Het monument in marmer kwam er n.a.v. de onafhankelijkheid en symboliseert de eenheid van Italië. Je mag het gratis bezoeken mits je je aan bepaalde richtlijnen houdt uit eerbied voor het monument (niet roken, drinken, op de trappen zitten).

Bij het rijtje gratis te bezoeken kerken en doopkapellen die in de reisgids Rome aan bod komen, horen het Pantheon, Santa Maria sopra Minerva, Sant Ignazio, Gesú, Santa Maria Aracoeili, Basilica Bartolomeo, Santa Cecilia in Trastevere, Santa Maria in Cosmedin, Santi Giovanni e Paolo, Santo Stefano Rondo, Baptisterum, San Giovanni in Laterano en San Clemente.

Wil je een museum of plaats bezoeken dat betalend is? Dan raden we aan de tickets op voorhand te kopen, zo vermijd je lange wachtrijen. Lees meer

Tip 4: Stap over beroemde pleinen en in prachtige kerken

Rome telt vele pleinen (piazza = plein), het ene al groter dan het andere. Het ene al bekender dan het andere. In de ranglijst van bekendste pleinen staat zeker het Piazza Navona. Het bruist er altijd, niet alleen van de mensen maar ook het water van de drie fonteinen. Een immens groot plein is het Piazza del Popolo. Je vindt er fonteinen, een obelisk, de tweelingkerken Santa Maria dei Miracoli en di Montesanto. Vergeet niet het kerkje Santa Maria del Popolo binnen te gaan. Klein inderdaad, maar groot(s) qua aanwezige kunst en versieringen. Het Piazza di Spagna kent iedereen omdat dáár de Spaanse Trappen liggen. We hebben een wandeling met als thema 'Pleinen en fonteinen'.

Geloof het of niet maar in Rome staan 900 kerken. Toegegeven, je kan ze niet allemaal bezoeken. Van sommige resten nog enkele muren, andere gingen op in gewone huizen. Tot de mooiste om te bekijken vanbinnen én vanbuiten behoren de Sint-Pietersbasiliek, San Giovanni in Laterano, Santa Cecilia in Trastevere, de Gesú, het Pantheon, ... Overal een weldaad aan kunst in de vorm van fresco’s, mozaïeken, beelden, schilderijen. Ook de fantastisch beschilderde koepels, preekstoelen, het koorgedeelte, de vloeren, … teveel schoonheid om op te noemen. Met onze wandelroutes kom je er langs, download onze reisgids.

Nog dit. Wat als? Wat als op het uur al de klokken van al die kerken beginnen te luiden? Om te vermijden dat er een kakafonie van bimbamgeluiden zou te horen zijn, geldt de regel dat enkel de grootste kerken in Rome hun klokken mogen laten luiden. 

Tip 5: Ontdek de beroemde fonteinen

De Trevi fontein in Rome is natuurlijk de bekendste fontein. Of het de mooiste is? Dan moet je absoluut eens gaan vergelijken met de andere fonteinen in Rome, je krijgt er ruimschoots de kans toe. De Mozesfontein, de Fontana del Tritone, de vier fonteinen op alle vier de hoeken van een kruispunt, de Fontana del Api, de Fontana delle Naiadi, … En ken je de Nasoni drinkfonteintjes? Je komt ze vast en zeker onderweg tegen in Rome. Er zouden er een 2000-tal staan. De buis waar het water uitkomt heeft de vorm van een neus, vandaar de naam ‘nasoni’ wat neus betekent in het Italiaans. Sommige zijn verwerkt in beeldmonumentjes. We hebben een wandeling met als thema 'Pleinen en fonteinen'.

Het fonteintje van Petro Bernini Fontana della Barcaccia verdient beter. Er komt door de te lage waterdruk amper water uit en weinigen hebben er inderdaad oog voor omdat op enkele meters er trappen liggen, dat zijn wel dé Spaanse Trappen en die krijgen veel méér aandacht.    

Tip 6: Maak kennis met minder bekende steegjes en plekjes

Het Tiber eilandje (Isola Tiberina) verbindt de wijk Trastevere met de Capitool heuvel. Vaak wordt dit eilandje links gelaten, ten onrechte. Er is flink wat te zien. Stappen over de twee stokoude bruggen (Ponte Cestio en Ponte Fabricio zijn van origine 2000 jaar oud) is al een aparte beleving. Het uitzicht óp het eilandje met de Tiber eromheen oogt heel fraai. De basiliek Bartolomeo moet je zeker eens binnengaan. Talloze zijkapelletjes met mini fresco’s, het rijkelijk versierde plafond, het altaar in de vorm van een badkuip, enz.

Het beste uitzicht op het Forum Romanum en de Palatino heuvel heb je vanachter een balustrade in de Via del Campidoglio. Je vindt het steegje in een hoek van het Piazza Campidoglio. Een aanrader!  Een heel erg gezellig steegje met winkeltjes, restaurants, caféetjes, kleine galerijen, boetieks, antiekshops en een onvermijdelijke kerk is de autovrije Via dei Coronari. Te vinden dicht in de buurt van het Piazza Navona. Mis niets van deze plekjes met onze wandeling 'Het Antieke Rome'.

Tip 7: Maak kennis met minder bekende bezienswaardigheden

Chiesa Stefano Rotondo. De naam onthult het al, dit is een rond kerkgebouw. Binnen zijn de muren beschilderd met fresco’s met angstaanjagende afbeeldingen (folteringen, moorden). Eens iets anders. Scala Santa is de heilige trap die zich schuin over de basiliek San Giovanni in Laterno bevindt. Vanuit de deuropening zie je hier biddende mensen op de knieën zitten op de trappen. Respect verdienen deze gelovigen, geen dwaze spot.

De Santa Maria in Cosmedin op het Piazza della Bocca della Verità is nog een kerk die we opnemen in het rijtje van minder bezochte bezienswaardigheden in Rome. Volle busladingen toeristen willen een foto bij het stenen beeld van de Bocca della Verità in de hoek van een gang, maar ‘vergeten’ aan de andere kant van de gang deze kleine kerk binnen te stappen. Veel marmer, twee preekstoelen, een mooie vloer, …

De Palazzo Doria Pamphilj is een rococopaleis om u tegen te zeggen. Bovendien kan je een bezoek aan de woonverblijven van de vroegere stinkend rijke bewoners combineren met de kunstgalerij met daarin werken van topkunstenaars zoals Breughel, Caravaggio, Rafhael, Lippi, Titiaan, …  Het Stadio di Domiziano is een klein museum waar je nog ruïnes kan zien van het echte Stadio di Domiziano dat op de plaats lag 2000 jaar geleden waar nu het Piazza Navona zich bevindt. Je vindt het museum in de Via di Tor Sanguigna 3. 

Tip 8: Shopping in Rome

In Rome vind je misschien wel evenveel winkels als gewone huizen. Wat overdreven natuurlijk, maar het zijn er toch ontelbaar veel. Voor dé shoppingstraat loop je in de Via del Corso, anderhalve kilometer lang shoppingfun. Wie zich rijk wil achten door naar de duurdere etalages te kijken, die moet in de Via dei Condotti zijn waar je illustere merken vindt als Gucci, Bvlgari, Cartier, Armani, Louis Vuitton, …     

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info