Mechelen, in de ban van vrouwen

Mechelen, in de ban van vrouwen

Mechelen heeft iets met vrouwen. Het is al eeuwenlang zo geweest in de prachtige cultuurstad Mechelen dat vrouwen een vooraanstaande rol hebben gespeeld. Vandaag willen vriendinnen onder elkaar dit graag proefondervindelijk gaan uitzoeken tijdens een citytrip Mechelen. Daarvoor volstaat eigenlijk een dagje niet. Dus waarom niet er een weekendje Mechelen van maken? Aan bezienswaardigheden geen gebrek, zeker niet diegene in het teken van … de vrouw. Wij geven hieronder enkele tips die je automatisch  in het spoor brengen van die straffe madammen van Mechelen.

Margaretha van Oostenrijk, klasse madam

Wist je dat Mechelen tijdens de 14e eeuw een vooraanstaand handelscentrum was ? Meer zelfs, Mechelen is zelfs een tijdje de hoofdplaats van de Nederlanden geweest. Margaretha van Oostenrijk kwam in Mechelen wonen in 1507 waardoor ze zomaar de titel van landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden cadeau kreeg. Ze liet prompt een knap verblijf optrekken, het Hof van Savoye. Het is een pracht van een stadspaleis in pure renaissancestijl. Vandaag huist het gerechtshof er. Maar Margaretha deed veel meer voor de stad Mechelen dan een paleis achterlaten. Ze was erg kunstminnend, hield van polyfone muziek, nodigde graag  kunstenaars, filosofen en geleerden uit op de koffie waardoor dit voor de kunst en wetenschap in Mechelen een belangrijke boost betekende.

Om Margaretha te eren en te bedanken voor wat ze voor Mechelen deed, kreeg ze een standbeeld. Sinds de heraanleg van de Grote Markt vindt je dit standbeeld terug op een plekje bij de Sint-Romboutskathedraal.

De binnentuin van het Hof van Savoye is bijzonder charmant te noemen en biedt een oase van rust (foto bovenaan). Je kan die bezoeken, dagelijks tussen 7u30 en 18.00u en tijdens de weekends en op feestdagen van 9.00 tot 20.00 u.

Groot Begijnhof en de grootjuffrouw

Wat had je gedacht van de begijntjes in Mechelen? Mechelen heeft zelfs twee begijnhoven: een klein en jawel een groot. Het Groot Begijnhof lag buiten de stadsmuren. Op het hoogtepunt verbleven hier 1500 begijnen met aan het hoofd de grootjuffrouw. Inmiddels is het laatste begijntje verdwenen, maar het Groot Begijnhof samen met de Begijnhofkerk verdienen een bezoek. Het is trouwens Unesco Werelderfgoed.

Bier en vrouwen

Zonder vrouwen geen bier in Mechelen. Straffe uitstpraak? Het is niet eens overdreven, want wie roerde in Mechelen in het Groot Begijnhof in de bierketels? Begijntjes natuurlijk. Vandaag werken zowel mannen als vrouwen in de brouwerij Het Anker. Kom er proeven van van de bieren, bierkaas, bierpralines en brood gemaakt met biergist.

Mechelen vandaag

Wie in Mechelen en dan zeker in de shoppingstraten rondwandelt, zal het opvallen dat ook daar de vrouw de eerste viool speelt. Gastronomie, kledingzaken, een knusse bar, restaurants, shops allerhande, … wat zou het zijn zonder de vrouw?

Op een steenworp van Mechelen

Denk niet dat de ‘macht’ van de vrouw zich enkel beperkte in hartje Mechelen. Net daarbuiten staat het Ursulineninstituut, vroeger geleid door zusters Ursulinen, dat spreekt vanzelf. Zij deden meer dan instaan voor onderwijs. De Wintertuin van het instituut zag op hun initiatief in 1900 het levenslicht. Ga er vandaag eens kijken. Het is een parel van ‘groen’ erfgoed in een bont jasje gestoken van art nouveau, neogotiek en art deco. Vanaf maart tot oktober openen de deuren elke zondagnamiddag. Nog een reden om naar Mechelen af te zakken. 

Nog meer informatie op www.visitmechelen.be
Download gratis onze stadswandeling Mechelen.

Foto: Paleis Margaretha van Oostenrijk, Fotolia.com | Fotograaf: Lotharingia

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info