Mechelen: Groot en Klein Begijnhof

Wandelen, mediteren en genieten van kunst in de Mechelse begijnhoven

De stad Mechelen beschikt over twee begijnhoven, gekend als het Groot en het Klein Begijnhof. Het Groot Begijnhof opende de deuren in 1259, buiten de toenmalige stadsmuren. Hier staat ook de Begijnhofkerk. Eerder was er al het Klein Begijnhof dat binnen de wallen lag, maar wegens de onophoudelijke toestroom van vrouwen die voor het begijntjesleven kozen, kwam er plaatsgebrek en moest men elders uitbreiden. Het Klein Begijnhof ligt maar een paar straten verwijderd van grote broer. Lees meer  

In Mechelen geniet je dubbel van die typische begijnhofsfeer: in 't Groot en in 't Klein.
  •  
  • Verken het Groot en Klein Begijnhof
  • Onderga die typische begijnhofsfeer
  • Ga ook eens in de Begijnhofkerk binnen
  • Bezoek de Sint-Katelijnekerk
  • Ontdek wie de H. Catharina was
Gratis reisgids downloaden

Het is vandaag een heerlijk rustige plek. Hier bleven de begijntjes die te ziek waren of te gebrekkig om te verhuizen naar het Groot Begijnhof. Voorheen was het afgesloten met drie poorten maar inmiddels zijn die allemaal verdwenen. De huisjes zijn opgetrokken in bak- en zandsteen waarvan de meeste dateren uit de 16de en 17de eeuw.
Locatie van het Klein Begijnhof: Kanunnik De Deckerstraat, Klein Begijnhof, Klein Begijnhofbogaard.

Sint-Katelijnekerk

Een gotische kerk die in verschillende bouwfases tot stand kwam tijdens de 14de en 15de eeuw. Een kerk zonder veel franjes van buitenaf en ook binnenin geen grote namen van kunstschilders of andere kunstenaars. Misschien omdat de kerk opgetrokken werd (14de eeuw) in wat toen bekend stond als een ‘arme’ wijk? De schilderijen die dan wél van oude schildermeesters waren, gingen verloren bij een brand toen ze in Antwerpen verbleven ter restauratie. Eerder werd ook al veel van het interieur vernield tijdens het Protestants Bewind eind 16de eeuw. Voornaamste kostbaarheden zijn de beeldhouwwerken voornamelijk uit 17de en 18de eeuw en de preekstoel van Pieter Valckx. In de kerk bevinden zich heel wat verwijzingen naar de H. Catharina, bv. het roosvenster in de voorgevel en twaalf roosvensters in de middenbeuk. Die roosvensters zijn een allusie op een folterrad. Tijdens de tijd van de Romeinen leefde ene Catharina, die het christelijk geloof beleed. Zij weigerde haar geloof af te zweren waarna ze gefolterd werd, vastgebonden op een rad. Bij het ronddraaien brak het rad, maar niet Catharina … Toen ze dan maar onthoofd werd, vloeide er melk i.p.v. bloed uit haar lichaam. Toegang, van 13.00 – 16.00 u, op woensdag gesloten.

Begijnhofkerk en het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof bestaat reeds sedert de 13de eeuw maar lag buiten de stadsmuren. Het was ca. 20 hectaren groot en bestond uit een honderdtal woningen (conventen) met op het hoogtepunt (ca. 1550) niet minder dan 1500 begijnen. Wat buiten de stadsmuren ligt is natuurlijk gevoelig voor aanvallen en plunderingen. De beeldenstorm van 1566 en de aanval van de Hertog van Alva in 1572 hebben ervoor gezorgd dat in 1578 de begijnen naar andere oorden verhuisden. Alle resterende gebouwen werden toen vernield achtergelaten.

In 1595 zijn een deel van de begijnen teruggekeerd en hebben ze zich gevestigd in deze wijk binnen de stadsmuren. Zowel de Begijnhofkerk als vele andere gebouwen dateren van begin de jaren 1600. Eind de jaren '80 van de vorige eeuw zijn de laatste begijntjes overleden. Het Groot-Begijnhof is sedert 1998 Unesco Werelderfgoed. Het merendeel van de woningen en de kerk zijn historisch beschermde gebouwen sedert de vorige eeuw.

Het Groot-Begijnhof omvat de volgende straten: Krankenstraat, Nonnenstraat, Hoviusstraat, Fonteinstraatje, Conventstraat, Krommestraat, Acht-Zalighedenstraat, Twaalf Apostelenstraat, Cellebroedersstraat en de straten rond de kerk. Neem de tijd om deze straten even door te wandelen. Voor de begijnhofsfeer echt op te snuiven maak je een cirkel via de Krankenstraat, de Hoviusstraat en de Conventstraat terug naar de Begijnhofkerk via de Nonnenstraat waar zich de Jezuspoort bevindt, één van de twee poorten van het begijnhof.

Als je de kans hebt moet je zeker de Begijnhofkerk (officieel: Sint-Alexius-en-Catharinakerk) bezoeken. Ze is een ware schatkamer met een rijke collectie aan schilderijen waarvan er nu nog 50 overblijven. Daarnaast zijn er ook nog heel wat 17de eeuwse beeldhouwwerken te zien. Uit dezelfde periode dateren het altaar, de preekstoel en iets later de communiebank. De Begijnhofkerk is in de namiddag geopend behalve op woensdag. De buitengevels zijn in restauratie waarvan men hoopt deze werken te beëindigen in 2017.

Reviews en beoordelingen Groot en Klein Begijnhof

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wandelen, mediteren en genieten van kunst in de Mechelse begijnhoven? Plaats je beoordeling

rose24 februari 2020

Wij vonden de wandeling heel leuk en interessant . Het plan was duidelijk en de historische uitleg bij de monumenten kort maar voldoende voor een eerste indruk. De kleine omweg naar de vleeshallen is zeker de moeite waard. dankjewel om dit gratis ter beschikking te stellen.

Jan 20 februari 2020

Als stadsgids van Brugge was ik toch aangenaam verrast hoe er in Mechelen wordt omgegaan met de geschiedenis. Alleen de wandeling vond ik een klein beetje t(egenvallen. Ik was ook verrast door de drukte in de horeceazaken op zaterdagavond.Gelukkig hadden we gereserveerd. Maar was al bij al een leuke kennismaking met de stad. Jan

Roosen Jean-Paul9 mei 2019

Héél volledige omschrijving, meer heb je niet nodig om Mechelen te verkennen.

Jean-Pierre Daenen30 januari 2019

Zeer interessante documentatie en vooral bruikbaar !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info