Venetië in 8 tips

Venetië in 8 tips

Venetië is als volledige stad erkend door Unesco als Werelderfgoed. Dan mag je als stad wel een fiere borst opzetten, mocht dat kunnen. Miljoenen toeristen ‘overspoelen’ als het ware deze beroemde stad in het noordoosten van Italië. Het zouden er jaarlijks tussen de 20 en 30 miljoen zijn, onwaarschijnlijk eigenlijk. Stel, een citytrip naar Venetië hou je voor een ‘verre’ droomreis. Iets wat je misschien ooit eens zou willen doen, maar je hebt wat vooroordelen die je voorlopig thuis houden. Hoe zou je overtuigd kunnen geraken om tóch die citytrip naar Venetië te boeken? Misschien helpen deze 8 tips.

Tip 1. Vervoer over water

Omdat Venetië bestaat uit eilandjes met kris kras kleine kanalen maar zonder échte wegen, is iedereen, ook de toerist, aangewezen op vervoer over het water. De Vaporetto is de benaming van de lijnboot die enkel op het Canal Grande vaart. De naam is afgeleid van ‘vapore’ wat stoom betekent. In de beginjaren was de lijnboot immers nog een heuse stoomboot. Koop nu online je ticket voor de lijnboot op Venetië, voor 24u, 48u. of 72u., meer info

Trouwens, alle vervoer in Venetië gaat over het water. Er zijn geen wegen aangelegd voor auto’s laat staan vrachtwagens. Noem maar op: huisafval, leveranciers aan winkels, verhuisfirma’s, … Het gebeurt met gemotoriseerde boten. Dus ook de politie, brandweer en spoeddiensten zoals ambulance maken gebruik van de boot. Een huwelijk, begrafenis die een ‘gevolg’ mee heeft, het gebeurt over het water.   
Denk niet dat er geen boetes zwaaien bij té snel varen (behalve voor spoeddiensten en brandweer). Men controleert met een ‘speedgun’ en flitscamera’s.

De toeristen die meevaren in de bekende gondels schrikken zich telkens rot als een ‘speedboot’ letterlijk voor serieus wat deining zorgt. Nog een nuttige tip: Breng niet je eigen boot(je) meer naar Venetië. Varen met een eigen bootje is niet toegestaan. 

Tip 2. Bruggen en Kanalen oversteken

Begin er niet aan want je zal de tel kwijt raken, maar in Venetië liggen honderden bruggen. Als voetganger hoef je alleen rekening te houden met andere voetgangers. Auto’s zal je immers nergens in Venetië zien. Fietsen evenmin, want de fiets of ander vervoermiddel zoals een step zijn verboden in Venetië. Ben je op trektocht toevallig met de fiets? Dan kan je die achterlaten in bijvoorbeeld de parkeergarage op Tronchetto. Met een stadswandeling brengen we je tot bij de bekendste bruggen  met o.a. de Rialtobrug over het Canal Grande. Even goed kom je met onze wandeling langs wegen waar veel minder toeristen lopen … Twee voordelen. Je bent even weg uit de drukte. Plus, je komt zo op plekjes waar je anders niet zou komen zoals het Joodse Getto. 

Tip 3. Carnaval vieren

Het carnaval in Venetië is één van de bekendste van Europa. Tijdens de carnavalperiode in februari staat Venetië op zijn kop, twaalf dagen lang. De historische stad is dan echt in de ban van feesten en dansen, zijn er verkleedpartijen, kan je naar diverse voorstellingen en nog veel meer. Er is wel één voorwaarde, dat je een beroemd carnavalmasker opzet. Geen nood als je er nog geen hebt. Ter plaatse kan je je nog altijd één aanschaffen. Je vindt er zeker in de buurt van de Rialto brug op het Campo San Polo. Carnaval vieren is een eeuwenoude traditie in Venetië uit de 18de eeuw. Toen vierde men 1 maand lang zelfs. Na een korte onderbreking, Napoleon verbood het carnaval vieren een tijdje wegens te losbandige toestanden, kwam het eind tweede helft van de 20ste eeuw terug op gang.

Tip 4. Musea met naam en faam

Venetië bezoeken omwille van de musea? Heel zeker een reden want Venetië beschikt over een bijzonder rijke kunstverzameling. De Gallerie dell’Accademia mag de naam hebben hét belangrijkste museum te zijn. Je vindt er de grootste verzameling Venetiaanse kunst van de 14de tot de 18de eeuw met meesterwerken uit de renaissance, barok en rococo. Maar Beperk je zeker niet tot dit museum. Er zijn nog véél meer die een bezoek verdienen.   
Venetië is een rijk ‘land’ geweest mede door de moderne scheepvaarttechnieken. Veroveringen in overzeese gebieden bracht rijkdom en welvaart. Over dit alles kan je veel zien en lezen in het Storico Navale (Scheepvaartmuseum). Daar staat ook een schaalmodel van de Bucintoro, het gouden ceremonieschip waarmee de doge en zijn gevolg zich liet rondvaren.

Het museum Ca’Rezzonico is gehuisvest in een schitterend wit barok paleis. Het draagt de naam van een rijke bankier uit Lombardije, Giambattista Rezzonico. Hij leefde er maar op los, stak het paleis vol met glitter en pracht en hield er exuberant feestjes. Tot het geld op was. Gelukkig bleef nog wat over om te tonen van de voorraad aan meubelen, schilderijen en andere kunstschatten. Met een aanvulling uit andere musea bezit het Ca’Rezzonico museum   vandaag één van de meest waardevolle kunstcollecties die je in Venetië kan zien.

Wil je nog een tip voor een bezoek aan een uitgebreide collectie moderne kunst uit de 20ste eeuw, dan móet je naar het Peggy Guggenheim museum in het Palazzo Vernier dei Leoni. Peggy Guggenheim, een rijke Amerikaanse dame, verzamelde kunstwerken en hielp ook kunstenaars financieel. Het leverde een benijdenswaardige collectie op met onder meer: Picasso, Braque, Dali, Kadinsky, Magritte, Mondriaan, ... 

Tip: met de Museumkaart kan je heel wat wachtrijen voorbijlopen. Meer informatie en online aankopen via Tiqets, klik hier.

Tip 5. De Dogen

Wie een doge was, had wel de perceptie van een machtig persoon te zijn omdat die in de betreffende republiek aan het hoofd stond van de kerk en tegelijk ook burgerlijk leider was én militair opperbevelhebber. In feite werd de republiek geleid vanuit de Grote Raad, een soort parlement, samen met andere bestuursorganen. Doges waren er al in 697. Zij werden telkens verkozen uit de hoogste rangen. Vaak waren het al oudere personen, tussen de 60 en 70 jaar.  Ook de republiek Venetië kende dus zijn doges. Die woonden er in het Dogenpaleis. De doge mocht alleen heel zelden het paleis uit en dan nog onder strikte voorwaarden en strenge begeleiding. Vanaf 1268 verbrokkelde de macht nog meer af en bleef uiteindelijk niet veel meer over dan een ceremoniële functie.

Toen de doge kwam te sterven, was er een korte periode dat er in de republiek geen beleid gevoerd werd omdat wetten dan ook niet konden ondertekend worden. Maar na hooguit een paar weken werd al een nieuwe doge aangesteld, al verliep die benoeming wel via een ingewikkelde procedure.

Tip 6. Typische huizenbouw

Dit zal je sowieso opvallen in Venetië. Veel woningen zijn er op palen gebouwd. De doorsnee constructie ziet er zo uit. Er worden ca. 9 palen van 4 meter lengte per vierkante meter in de grond geheid. Daarboven giet men een draagvloer. De woningen probeert men steeds zo licht mogelijk te bouwen, dat spreekt voor zich. Maar toch hebben de houten balkons of de veelsoortige schoorstenen niets te maken met dat streven naar lichtheid van het gebouw.

Tip 7. Romantiek in Venetië

Staat Venetië niet bekend als dé stad om als verliefde koppeltjes in rond te dwalen en te genieten van al het moois en … van elkaar? Meer zelfs, huwen in Venetië, dat is pas de max, toch? Wedden dat je bij je bezoek in Venetië een gehuwd of bijna gehuwd koppel tegen het lijf loopt? Vaak zijn dat mensen uit Azië, zo zal blijken. Maar eigenlijk kan je evengoed die trouwbeloften nog eens herhalen, niet voor een burgemeester of priester maar met Venetië als ‘getuige’. Klinkt toch fantastisch?

Tip 8. Kerken

Heel handig is de Chorus Pass waarmee je 16 kerken kan bezoeken. De normale inkomprijs bedraag 3 € per kerk. Let op: niet geldig op zondag want dan zijn heel wat kerken gesloten. Ook niet alle kerken zijn inbegrepen in de Chorus Pass maar wel de mooiste, behalve de Basiliek San Marco. Meer informatie en online aankopen via Tiqets, klik hier.
Er is een grote diversiteit van kerken. Wist je dat er in het hart van Venetië 65 kerken zijn?  De basiliek op het San Marcoplein is een must, maar ga zeker ook eens binnen in de San Zaccaria (mooie muurschilderingen) en de San Pantalon (plafond met driedimensioneel schilderij). De basiliek di Santa Maria Gloriosa dei Frari is de meeste imposante kerk alleen al door de hoge klokkentoren. En je moet ons geloven, de basiliek di Sante Maria della Salute werd in 1630 gebouwd op meer dan 1 miljoen eikenhouten heipalen.

Extra Tip. Venetië in 1 dag

Zelfs wie logeert aan het Gardameer, in de regio Bologna of bij de Dolomieten kan Venetië bezoeken op één dag. Met de stadswandeling die we creëerden kom je gegarandeerd doorheen de hele stad inclusief de drukke en bekende plekken, pleinen, voorbij de meest bekende kerken. Je stapt over de beroemde bruggen maar even goed over pittoreske bruggetjes waar weinig toeristen rondlopen. Ook de belangrijkste musea ontbreken niet op ons parcours. En je komt ook op plaatsen waar je minder toeristen zal aantreffen zoals in het Joodse Ghetto. Tijdens die dag is er ook nog tijd om kerken te bezoeken en een museum mee te pikken, tenminste als je vroeg in Venetië aankomt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info