Citytrip Bilbao: ontdek alle bezienswaardigheden

Maak onze wandeling in Bilbao en ontdek architectuur, geschiedenis en gastronomie

Bilbao is Guggenheim en voor de Europeanen staat Guggenheim ook gelijk met Bilbao. Zo groot is de verbondenheid van beiden. De vervuilende staalindustrie verdween door de crisis en maakte plaats voor mooie stadsprojecten én de start was het Guggenheim Museum. Bilbao is nu een hippe stad waar je kunt ontspannen en genieten van waardevolle musea, een prachtig gerestaureerde oude stad, mooie historische gebouwen en vele architecturale pareltjes.  Lees meer

Download onze stadswandeling voor een overzicht van de bezienswaardigheden in Bilbao.
  • Bezoek na zonsondergang de verlichte omgeving van het Guggenheim Museum
  • Geniet van de lekkere Pintxos op het Plaza Nueva
  • Wandel zeker over de witte brug (Puente Zubizuri) van Calatrava
  • Verdwaal in de smalle straten van de Casco Viejo (oude stad)
  • Gastronomische hapjes vind je in de Gastroplaza in de overdekte markt

Gratis reisgids Bilbao?

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Pintxos en Txakoli, typisch Baskisch

Het zal je wel opvallen als je langs bars en restaurants wandelt dat je deze twee woorden ziet. Pintxos is een bereiding op een stukje stokbrood, ideaal om de honger te stillen of voor een kleine lunch. Het is groter dan een tapas maar even lekker. Je kan het de dag door krijgen in de bars. Ben je met een paar mensen dan kan je veelal een voordelige prijs bekomen door er 10 of meer te bestellen. Het best vergezel je dit met een glas witte Baskische wijn, de Txakoli. Het is een kwaliteitsvolle wijn die neigt naar de muscadet. Maar kies niet voor de goedkoopste Txakoli want die kan nogal tegenvallen.

Pintxos zijn niet alleen in bars te verkrijgen, ook in restaurants kan je van deze lekkernij smullen. En je hoeft er heus niet naar te zoeken. De meeste bars met pintxos liggen in de oude stad op het Plaza Nueva. De plaats bij uitstek met een gigantisch aanbod aan bars, zelfs bij regenweer loop je er in het droge om een keuze te maken. We raden wel aan om ‘s middags voor 13 uur je keuze gemaakt te hebben. Tussen 13 en 15 uur is het er gigantisch druk. Bilbao heeft een wijk met restaurants, locale en internationale keuken is er goed vertegenwoordigd. Dat is op de kaart de straten rond en bij nummer 6. Wens je overal wat losse hapjes (vooral Pintxos) te eten dan moet je zeker in de Gastroplaza zijn. Dat is gelegen in de overdekte markt, La Ribera. Meer info op https://laribera.eus/

Andere openingsuren voor restaurants. Waar bars de dag door geopend zijn is dat niet het geval voor de restaurants. ‘s Middags openen ze hun deuren om 13 uur (soms zelfs later) en ‘s avonds kan je gaan dineren vanaf 20 uur (sommigen zelfs pas om 20u30).
Een aanrader én waar je ook terecht kan vanaf 18 uur is het restaurant Bermeo, naast het Hotel Ercilla in de Ercilla Kalea (zie overzichtskaart in de pdf-gids).

Winkelen

Shopping in Bilbao is heus niet moeilijk. Kleine winkels tot grote shoppingcentra liggen op wandelafstand. Vertrek vanaf de Plaza Moyúa en neem daar de Gran Via, richting Plaza Circular (Abando), er staat een pijl, dat is de richting van het treinstation. In die straat vind je alle grote winkelketens, dus ook El Corte Inglès. Uiteraard vind je ook in de zijstraten heel veel winkels. Voor de kleine winkels moet je dan weer in de Casco Viejo zijn. En wil je een markt bezoeken dan mag je de Mercado de la Ribera (tussen Casco Viejo en de rivier) zeker niet missen. Een shoppingcenter vind je ook naast de grote toren van Iberdola, nl. het Centro Commercial Zubiarte. Bestaat ook uit verschillende verdiepingen met grote merken.

Vervoer naar en in Bilbao

Kom je met het vliegtuig dan kan je met de taxi of met de bus naar het centrum van de stad. De taxi is zeer streng gereglementeerd aan de luchthaven en daardoor zijn de tarieven ook betrouwbaar. In 2019 bedroeg een rit naar het centrum tussen de 25 à 30 euro. Reken op ongeveer 20 minuten rijtijd. Met de groene Bizkaibus is het een pak goedkoper. Je betaalt 3 euro per rit per persoon. Deze speciale bus met het nummer A3247 doet 3 stopplaatsen aan in het centrum van Bilbao: Gran Via 74, Plaza Moyúa en Almadea Recalda 14. Een ticket kan je kopen op de luchthaven of in de bus. De ticketbalie op de luchthaven ligt uiterst rechts als je het lokaal met de bagagebanden hebt verlaten. Op die plaats staat ook de bus te wachten. Elke 15 minuten is er een bus, reistijd is ca. 25 minuten. 
Meer info op https://www.bilbaoturismo.net/BilbaoTurismo/en/del-aeropuerto-a-bilbao

Kom je met de auto dan is het best om te kiezen voor een ondergrondse parking en niet om in de straat te parkeren. We gebruikten de Parking Arenal omdat die het eenvoudigst te bereiken is en dichtbij het centrum ligt. De inrit ligt midden op de rijbaan. 
Parking Arenal Casco Viejo
Adres: Epaltzaren Alargunaren Kalea, 48005 Bilbao
Website: www.parkia.es 
GPS-coördinaten: N 043° 15' 42.90"   E 002° 55' 22.86"
Het is ook aangegeven op de overzichtskaart in de pdf-gids van Bilbao.

Park & Ride kan op drie locaties. Ze liggen allen aan een metrostation, dat zijn Leioa, Etxebarri en Ansio. Je krijgt een voordelig tarief als je dezelfde dag met je voertuig de parking verlaat. Probleem is dat het niet duidelijk is als toerist om van dit voorkeurtarief te genieten. Meer informatie hierover op website van de metro.

Openbaar vervoer in het centrum is er met de metro en de rode lijnbussen (Bilbobus). De rode bussen hebben een hoge frequentie in het centrum, meer info op http://www.bilbao.eus/

De metro heeft maar een paar haltes, zoals Plaza Moyúa en Casco Viejo, in het centrum. Het is vooral een vervoermiddel om inwoners en bezoekers van de rand van de stad naar het centrum te brengen. Meer info over de metro: https://www.metrobilbao.eus/

Hop on-hop-off

Met de rode dubbeldekbus Bilbao City View kan je op meer dan 10 toeristische plaatsen in Bilbao op- en afstappen. Je ticket is 24 uur geldig. Meer info op http://www.bilbaocityview.es/

Reviews en beoordelingen citytrip Bilbao

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bilbao? Plaats je beoordeling

Eddy warnez 14 december 2022

Zeer nuttig Duidelijke folder

Rymen August 16 november 2021

Heel mooie wandeling langs alle bezienswaardigheden die jullie uitgewerkt hebben. Prachtige stad. Bedankt.

Sels Lieve 9 juni 2021

veel goede tips voor citytrip

Ine Millenaar 30 december 2019

De gids ziet er zeer uitgebreid uit. Die gaan we zeker meenemen. We moeten de stad nog bezoeken in mei 2020 dus kunnen de gids nog niet beoordelen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info