Stadswandeling Bilbao gratis te downloaden

Ontdek de architecturale bruggen, de vele musea in Bilbao en de oudste straten in Casco Viejo

Dit is een veelzijdige wandelroute in Bilbao. Deze stadswandeling brengt je zowel langs opvallende architectuur als langs prachtig gerestaureerde gebouwen van Bilbao. Tijdens het eerste deel wandel je door zijn rijk verleden en kom je bij de meest opvallende brug. Algauw ben je aan het hoogtepunt van Bilbao, het Guggenheim Museum. Via een belangrijk museum, een wijk vol met restaurants en het mooie Azkuna Zentroa kom je via de twee treinstations in de oude stad, de Casco Viejo. Dit is een compleet andere wandeling met culinaire toppers met in de hoofdrol Pintxos.  Lees meer

Met deze stadswandeling kom je langs bijna alle bezienswaardigheden van Bilbao centrum.
 • Bilbao 4-daagse hotel 4* incl. vlucht

  Bilbao 4-daagse hotel 5* incl. vlucht

  Je logeert in het hart van Bilbao in een 5* boutique hotel aan prijzen van een 4*. Citytrip incl. 3 overnachtingen met ontbijtbuffet en vlucht h/t Brussel-Bilbao.
  va. € 299 - Boek nu
 • Wandel door de Gran Via en maak kennis met de eeuwenoude rijkdom van Bilbao
 • Ontdek de prachtig gerestaureerde oude stad en stap door de oudste straatjes
 • Geniet van een Pintxos op de Plaza Nueva met een heerlijk Baskisch wijntje
 • Stap op de wandelboulevard langs de rivier en bewonder de architecturale pareltjes
 • Start en einde: plein Moyúa, afstand: 6,8 km
Gratis reisgids downloaden

Kaart wandelroute Bilbao

Filmpje van de wandeling in Bilbao (nieuwe stadsdeel)

Bilbao Baskenland from Yves Verfaillie on Vimeo.

Wandelroute Bilbao

Je start bij het standbeeld van Frederico Moyúa op het gelijknamige plein. Als je naast het beeld staat met voor je het plein, ga je naar links en neem je de eerste straat links. Je doet dit om twee bijzondere gebouwen te zien in de Gran Via die genoemd werd naar de stichter van de stad in 1300: Don Diego López de Haro. Links is het Casas de Ramón de la Sota of Edificio Sota. De benedenverdieping is niet zo mooi maar de verdiepen en het hoekgebouw is dan wel weer prachtig. Kijk ook eens naar de zware dakranden en de vele versieringen van ramen en balkons. Het was vroeger een residentie voor de beau monde van Bilbao. Nu is het nog steeds een residentie maar er zijn heel veel kantoren nu en onderaan winkels. Het gebouw kreeg de naam van de zakenman die dit complex heeft gepromoot, het werd gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw. Aan de overzijde, ook op de hoek, staat een minder groot maar ook mooi gebouw uit dezelfde periode. Ook dit was een residentie van verschillende appartementen voor de bourgeoisie.
Keer nu terug naar het plein Moyúa.

Op het plein neem je de tweede straat links: Rekalde Zumarkalea. Wandel aan de rechterzijde van de straat en dan zie je bij het volgende kruispunt aan je linkerhand de Casa Montero. Neem nu de straat rechts: Calle Colon de Larreategui. Bij het volgende kruispunt (plein met leeuwenfontein) ga je naar links: Calle Ercilla. Nu blijf je steeds rechtdoor wandelen en zo kom je bij twee hoge buildings met daarachter de brug Zubizuri. Dat is punt 2 op de kaart.

Vooraleer je tot aan de voetgangersbrug wandelt moet je toch even kijken over de balustrade bij de brug aan de buildings van de architect Isozaki Atea. De gevels van de oude gebouwen die hier origineel stonden zijn mooi gerestaureerd en vormen nu een soort omheining rond deze torens. De torens zijn ook bijzonder door het kleinere bijgebouw dat eraan kleeft en dat op zijn beurt nog twee witte uitbouwen heeft. Stap verder door tot aan de brug. De wandelroute gaat niet over de brug maar wil je naar de top van de berg voor je dan kan je de Funicular de Artxanda (punt C op de kaart).  

Wandel nu langs de rivier tot aan de volgende grote brug (Puente de La Salve) en het Guggenheim Museum, dat is punt 3 op de kaart. Eerst zie je links de Torre de La Salve, vervolgens kom je op de voetgangersbrug langs het museum met zicht op talrijke kunstwerken. Op het einde van die brug moet je naar links, zo kom je bij de hoofdingang van het museum. Op het plein voor deze ingang zie je de Puppy, de bloemenhond, dat is punt 4 op de kaart.

Wandel nu naar rechts langs de straat (Mazarredo Zumarkelea) naar het volgende verkeersplein. Euskadi Plaza. Daar moet je naar links naar het Museum voor Schone Kunsten. Dat is punt 5 op de kaart. Vanaf hier kan je via het park ook naar drie andere bezienswaardigheden stappen, punt F, G en H op de kaart. Het Maritiem Museum (Itsasmuseum Bilbao), het congrescentrum Palacio Euskalduna en het voetbalstadion San Mamés.

De ingang van het museum bevindt zich aan de zijkant van het gebouw. Er staan pijlen. Als je het museum verlaat moet je naar rechts bij de rijbaan: Maximo Aguirre Kalea. Je volgt deze rijbaan, je kruist de Gran Via en dan kom je in de restaurantwijk van Bilbao terecht. Niet alleen in deze straat maar ook in de zijstraten stikt het van de restaurants. Je vindt er iets voor elke nationaliteit. Je bent nu op punt 6 op de kaart.

Net voor het Hotel Ercilla ga je naar links (rijbaan: Poza Lizentziatuaren Kalea) en neem je de eerste rechts en je komt op een plein: Bizkaia Plaza met het moderne gebouw Edificio Bizkaia. Dit is het administratieve gebouw van de Baskische regering en werd geopend in 2006. Maar voor je staat het Azkuna Zentroa. Bij het kruispunt ga je rechtdoor en neem de ingang aan deze zijkant van het gebouw. Je bent nu bij punt 7 op de kaart.

Als je het Azkuna Zentroa instapt dan zie je meteen de kunstige palen maar loop eerst tussen de twee muren die twee gebouwen voorstellen. Boven je hoofd ligt de vloer van het zwembad. We verlaten het Azkuna Zentroa als je wat verder loopt en bij de open ruimte de uitgang neemt links voor je. Je komt dan buiten bij de hoofdingang en komt op een klein plein terecht.

Nu is het even oriënteren. Neem er best de kaart bij. Als je buiten komt is het in principe rechtdoor, dus zeker niet langs de muur van Azkuna Zentroa. Je moet de straat Urkixo Zumarkalea. Je volgt deze straat tot je bij het postkantoor komt, dat is punt 8 op de kaart.

Je wandelt langs het grote postgebouw (Edificio de Corréos) en daar voorbij ga je naar rechts in de Bertendona kalea, meteen zie je rechts het theater ‘Arteria Teatro Campos Eliseos Antzokia’. Opvallend is de rijk versierde toegang en doet vermoeden dat het gebouw ouder is dan zijn bouwdatum: 1901. Je kan het niet bezoeken.

Op het einde van de straat moet je naar links. Je wandelt langs de spoorlijnen en het station Abando. Voorbij een klein straatje moet je even binnengaan in het treinstation. 

Als je uit het station komt via dezelfde toegang als je binnenkwam ga je naar rechts. Je staat nu op een druk verkeersplein: Plaza Biribilla. Op dit plein ligt ook het hoofdkantoor van de dienst toerisme. Voorbij dit gebouw neem je de eerste straat rechts. Die brengt je naar de brug die de verbinding maakt met de oude stad, de Casco Viejo. Maar net vooraleer je de brug opstapt moet je de straat rechts nemen en kijken naar de gevel, dat is deze van het andere station, Concordia.

Ga daarna terug naar de brug, aan de overkant ben je bij punt 10 op de kaart. Het startpunt van de wandeling in de oude stad. Als je terugkomt over de brug moet je bij de Plaza Biribilla (waar de dienst toerisme ligt), rechtdoor in de Gran Via. Deze brengt je terug bij het startpunt. Dit deel van de Gran Via heeft veel bekende winkels en ook kom je langs het opvallende provinciehuis. Het Palacio de la Diputacion Foral de Bizkaia.
Een bijzonder gebouw in de meest prestigieuze straat van Bilbao en de zetel van de regionale regering. Het is van eind de 19de eeuw en in eclectische stijl gebouwd.

Reviews en beoordelingen Stadswandeling Bilbao

Heb je zelf tips of opmerkingen over Stadswandeling Bilbao? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info