Château Comtal, topattractie van la Cité

Ontdek het verhaal van een subliem militair bolwerk in Carcassonne

Het Château Comtal is ontegensprekelijk één van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan Carcassonne. Bij je verkenning maak je kennis met het verhaal van een bijna sublieme verdedigingsstrategie. Het was het neusje van de zalm betreft de militaire bouwkunst tijdens de middeleeuwen. Je krijgt ook inzage hoe de verdedigingstechnieken evolueerden. De bouw startte op in 1130 in opdracht van de toenmalige bevelhebbers van het Huis Trencavel, burggraven die tussen de 10de en 13de eeuw de touwtjes in handen hadden in Carcassonne en omstreken.  Lees meer  

Kom een ongemeen knap staaltje van militair vernuft ontdekken in het Château Comtal van Carcassonne.
  • Bezoek het Château Comtal in la Cité
  • Schoolvoorbeeld van militaire feodale vesting
  • Huisvest ook het Lapidair museum
  • Ontdek de politieke overmacht in de architectuur
  • Wie redde het kasteel? 
Ontdek hotelpromoties

Eerst was er het feodaal paleis waarvan de donjon, de wachttoren en het gebouw met de trapgevel het centrale deel vormden. Nadien werd het kasteel uitgebreid en gerenoveerd waarbij telkens een nieuwe manier van verdedigingstechnieken werd toegepast. Een filmpje van een tiental minuten toont je de bouwgeschiedenis van het kasteel. Dat kan je bekijken in het museum.

Militair bolwerk 

Een bezoek aan het kasteel is zoveel meer dan een wandeling tussen stenen muren. Je maakt kennis met spitsvondigheden uit de militaire bouwkunst. Je zal merken dat het een kluwen is van muren, constructies, torens,  Je komt te weten wat een barbacane is. Je ziet hoe het kasteel is aangebouwd tegen de Gallo-romeinse muur. Vier gevels waarvan de westelijke nogal danig verschilt qua uitzicht met de andere.

Museum

In het kasteel is een museum ondergebracht. Dit Lapidair museum huisvest een paar bijzondere bezienswaardigheden. In de Salle du Donjon bijvoorbeeld tref je een muurschildering uit de 12de eeuw met de voorstelling van een gevecht tussen een Moorse ruiter en een christelijke Franse strijder. Beelden, een sarcofaag uit de 4de eeuw, grafstenen, een marmeren fontein enz. Het zijn een paar van de voorwerpen uit het museum.

Viollet-le-Duc en Cros-Mayrevieille de redders

Beide heren mogen we dankbaar zijn want mochten zij er niet geweest zijn, dan zou je hier vandaag het kasteel niet bezoeken. De militaire middelen om zich te verdedigen evolueerden uiteraard. Zo kwam de opgang van de artillerie waardoor de louter verdedigende functie van het kasteel tanend bleek. Langzaam zette zich het verval in van de ooit zo machtige burcht. Gelukkig vatte Jean-Pierre Cros-Mayrevieille in de tweede helft van de 19de eeuw het idee op om zo'n historische plek niet helemaal te laten verkommeren. Hij vroeg en kreeg van Napoleon III vrijgeleide om het kasteel opnieuw te laten schitteren zoals weleer. De befaamde architect Viollet-le-Duc kreeg de opdracht toegewezen. Eind 1879 waren de werken ten einde. 

Tijdens de Twee Wereldoorlogen was het kasteel in verschillende handen. In de Eerste werden Duitse officieren er gevangen gehouden en in de Tweede hadden de Duitsers zelf het kasteel in hun bezit.     

Bezoektips

Het mag mag pedant klinken misschien maar we delen graag onze eigen ervaringen voor een bezoek aan het kasteel. Bij wind en kou is het aan te raden je te voorzien van warme kledij.

Er zijn redelijk wat trappen te doen. Hou hiermee dus rekening, ook eventueel bij bezoek met kinderen. Het kan er vrij druk zijn. De beste bezoekuren zijn meteen na de opening of in de late namiddag. 

Een bezoek aan het kasteel is betalend. La Cité zelf bezoeken is gratis.  

Reviews en beoordelingen Château Comtal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Château Comtal? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info