Dame Carcas, een vrouw die haar mannetje stond

Leer ze kennen, de moedige Dame Carcas

Misschien had je nog nooit gehoord van haar, Dame Carcas. Hoewel ze leefde tijdens de 8ste eeuw n.C. doken de oudste geschreven bewijzen van haar pas op ergens in ... 1534. Haar buste vind je aan de toegangspoort de Porte Narbonnaise naar la Cité. Ze had een grote mond, figuurlijk toch en was van geen kleintje vervaard. Ze bestreed met succes de troepen van Karel de Grote, bijna in haar eentje. En toen deze de strijd opgaf en afdruipte, liet ze hem terugroepen: 'Carcas te sonne'. De naam van de stad Carcassonne was meteen een feit. Lees meer     

Dame Carcas: heldhaftig, schrander, vol overgave, stoutmoedig én ze gaf haar naam aan de stad.
  • Lees over de taaie Dame Carcas
  • Hoe wist ze Karel de Grote te misleiden?
  • Wat deed ze met een varken?
  • Kom het te weten in de reisgids Carcassonne
  • Waar komt de naam Carcassonne vandaan?
Gratis reisgids downloaden

Kopie

Het is niet meer het originele beeld dat je ziet aan de Porte Narbonnaise maar het bestaat nog wel. Daarvoor moet je binnen in het kasteel zijn. Een restauratie maakte haar opnieuw wat toonbaar. Wat je aan de poort ziet staan is dus een kopie uit 1996.

Wie was deze Dame Carcas?

Ze was de vrouw van Balaack, koning der Saracenen. Die had de macht in de 8ste eeuw over een gebied in het zuiden van Frankrijk. Karel de Grote, de koning der Franken, wou zijn rijk nog uitbreiden en had het gemunt op het land van koning Balaack. In een veldslag werd Balaack dodelijk verwond. Dame Carcas zwoer toen zijn dood te wreken en trok een harnas aan ...    

Sluw, slim en heldhaftig

De gevechten tussen de troepen van Karel de Grote en de koene strijders o.l.v. Dame Carcas zouden vijf jaar duren. Ze had nauwelijks manschappen over. Ze bedacht de ene list na de andere om Karel de Grote te misleiden. Met poppen, een varken enz. Net dat varken was voor Karel het teken om de strijd te staken. Hij liet zijn troepen terugtrekken. Een normaal mens zou dan juichen en feest vieren maar niet zo Dame Carcas. Ze was ontgoocheld en wou écht winnen van hem al strijdend. Ze liet een schildknaap achter Karel hollen. Die sprak tot de koning de woorden: 'Carcas te sonne' of vrij vertaald, Carcas roept je terug. 

Reviews en beoordelingen Dame Carcas

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dame Carcas? Plaats je beoordeling

Esther3 november 2019

Er wordt interessante informatie gegeven over Carcassonne. Prettig leesbaar en zeer goed te gebruiken bij het maken van een spreekbeurt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info