Carcassonne: kerken in de beneden- en bovenstad

Lees over de degradatie van de kerk Saint-Nazaire

In Carcassonne staan veel kerken. Behalve de basiliek Saint-Nazaire vind je ze allemaal in de benedenstad la Bastide. De kathedraal Saint-Michel heeft een Languedoc stijl. Een langwerpig kerkschip, sobere buitenmuren. Ze is opgetrokken in de 13de eeuw. In 1803 werd ze verheven tot kathedraal. Voorheen was die eer toegekend aan de kerk Saint-Nazaire. Een brand in 1849 bracht veel schade toe. Ook hier sprong de architect Viollet-le-Duc in de bres en onder zijn leiding werd ze gerestaureerd. Aan beide zijden van het middenschip telt de kerk een groot aantal kapelletjes.  Lees meer  

Een basiliek boven en een kathedraal beneden, zo ziet het kerkenlandschap van Carcassonne er uit.
  • Vindt de kerken bijna allemaal in la Bastide
  • Saint-Nazaire: van kathedraal naar basiliek
  • Saint-Michel: van parochiekerk naar kathedraal
  • Église Saint-Gimer: misleidende gotiek
  • Église Saint-Vincent: uitzicht na 232 treden
  • Chapelle Notre Dame de Santé: basis van hospitaal
Gratis reisgids downloaden

Basiliek Saint-Nazaire

Wat is het, vraag je je af. In elk geval, het buitenaanzicht biedt een bizarre mix van gotiek en romaanse stijl. Het schip is romaans uit de 11de eeuw. In 1096 werd ze ingewijd als kathedraal terwijl ze toen nog niet volledig klaar was. Dat gebeurde in de eerste helft van de 12de eeuw. Die vermenging van stijlen is ook binnen te merken. In de 13de eeuw werd de kerk aanzienlijk uitgebreid met een gotisch deel.  In 1801 zou ze haar status als kathedraal moeten overlaten aan de Saint-Michel kerk in de benedenstad. Vanaf dan was ze een basiliek.

Heel wat bezienswaardige voorwerpen of kunstwerken: de vele beelden, de glas-in-loodramen uit de 14de eeuw in de kapel Sainte-Croix en de kapel Notre-Dame, de beide roosvensters, een wijwatervat (12de eeuw), de doopvont, grafmonument Pierre de Rochefort, ...     

Eglise Saint-Gimer

Je zou durven denken dat ze al goed oud moet zijn deze Saint-Gimer kerk met haar gotische vensters. Ze is evenwel niet tijdens de bloeiperiode van de gotische bouwkunst gebouwd maar pas halfweg de 19de eeuw. Viollet-le-Duc, de architect die op meerdere plaatsen in Frankrijk iets achterliet, zou ook voor deze kerk de plannen tekenen. De kerk is genoemd naar Saint-Gimer, bisschop in Carcassonne in de 10de eeuw.

Eglise Saint-Vincent

Deze kerk heeft eveneens een gotische Languedoc stijl. Gebouwd in de 14de-15de eeuw. Met haar 8-hoekige toren valt ze wel degelijk op. Die toren is te bezoeken. Na 232 treden sta je boven. Het binnenschip is heel breed. Het interieur bevat schilderijen van befaamde kunstenaars.

Chapelle Notre Dame de Santé

Een naam die niet verwijst naar 'santé' bij een glas al of niet alcoholische drank. De kapel werd opgericht in 1527 met de financiële middelen uit het nalatenschap van Jean de Saix. Er was een pestepidemie die de stad in de ban hield en er werd besloten om een hospitaal op te trekken. De kapel diende daartoe als basis. Helaas is van het latere hospitaal niks overgebleven. De kapel wordt regelmatig gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen.   

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info