Leuven: waar Pater Damiaan werd geboren

Pater Damiaan ligt begraven in de crypte van de Picpussen in de Sint-Antoniuskapel

Jozef De Veuster werd geboren in Tremelo op 3 januari 1840. Zijn religieuze loopbaan begon in Leuven begin 1859 in de congregatie van de HH. Harten (Picpussen). Met Damiaan als naam legde hij in 1860 zijn kloostergeloften af. Hij ging op 23-jarige leeftijd vrijwillig naar Hawai om het geloof te gaan verkondigen, daarna naar het eiland Molokaï waar de melaatsen werden naartoe gebracht. Hij zet zich in als ontwikkelingshelper en komt op voor mensen die uitgesloten worden door hun ziekte. Samen met hen bouwt hij een gemeenschap op. Pater Damiaan werd zelf melaats en stierf op 15 april 1889. De Damiaanactie blijft wereldwijd het verschil maken in de strijd tegen lepra en tuberculose.

Pater Damiaan groots door eenvoud en zijn daden
  • De wieg van Pater Damiaan stond in Tremelo
  • Ontdek het toegewijde leven van Damiaan
  • Heilig verklaard en verkozen tot Grootste Belg
  • Ganse kerk in het teken van de pater-missionaris
  • Bezoek de crypte van Pater Damiaan
Gratis reisgids downloaden

Omdat zijn broer August wegens een zware ziekte niet kon vertrekken naar Hawaï ging Damiaan in zijn plaats. Hij scheepte in te Bremen op 9 november 1863. Meer dan vier maanden later (19 maart) bereikte de boot Honolulu, de hoofdstad van de Hawaï-archipel. Op 21 mei 1864 werd hij tot priester gewijd en werd pastoor te Puna en later te Kohala.

In 1873 vroeg de bisschop een vrijwilliger voor Molokaï, het eiland waar alle melaatsen van de archipel naartoe werden gebracht. Damiaan werd zelf melaats en stierf op 15 april 1889. Op 3 mei 1936 werd zijn stoffelijk overschot met het schoolschip Mercator te Antwerpen aan land gebracht en bijgezet in de kerk van de paters Picpussen te Leuven. De kerk is volledig gewijd aan Pater Damiaan; zijn graf bevindt zich in de crypte.

In 2019 is het 10 jaar geleden dat Pater Damiaan heilig werd verklaard door Paus Benedictus XVI.

Reviews en beoordelingen Pater Damiaan

Heb je zelf tips of opmerkingen over Pater Damiaan? Plaats je beoordeling

denise7 april 2022

Heel goed samen gevat en alvast een pluspunt bij de bezienswaardigheden . een plaats waar je misschien niet zou aan denken in Leuven omdat je wanneer spreekt van pater Damiaan altijd Tremelo hoort. Proficiat met de uitgave

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info