Stockholm: verken het schiereiland Djurgarden

Verveling op Djurgarden is totaal uitgesloten

Wie eenmaal het schiereiland Djurgarden heeft bezocht, is er voor eeuwig aan verknocht. Noem het rustig een vrijetijdseiland met veel groen, musea van allerlei slag, een kasteel en zelfs pretparken. Het maakt deel uit van Östermalm, het op één na grootste eiland van de hoofdstad Stockholm. Wandelen kan je zowel in de tuin van het domein Waldemarsudde, het kasteelpark van Rosendals Slott en in het openluchtmuseum Skansen. De kinderen komen aan hun trekken in Junibacken voor een avontuur met Pipi Langkous of het pretpark Tivoli.  Lees meer

 • Hotels Stockholm aan dagprijs

  Hotels Stockholm aan dagprijs

  Ontdek ons aanbod aan hotels aan dagprijzen in Stockholm. Je krijgt steeds de voordeligste tarieven met een ruime keuze en beschikbaarheid.
  va. € 89 - Boek nu
 • Ontdek en verken het eiland Djurgarden
 • Bezoek een oorlogsschipmuseum 
 • Zoek het 'Bokrijk' van Zweden op
 • Vergeet Waldemarsudde niet
 • Zoek even de rust op in Rosendals Slott
Gratis reisgids downloadenKoop de reisgids Zuid-Zweden voor € 10

De weg verliezen op het eiland Djurgarden is bijna niet mogelijk. Er is slechts één hoofdweg en alle zijwegen lopen dood of komen terug op die hoofdweg terecht. Er is een lijnbus die je brengt vanuit het centrum naar de grote rotonde aan punt 7. De hoofdweg eindigt dan ook aan punt 7.

Vasamuseet, het Vasamuseum

De topattractie voor zowel jong als oud op dit eiland is uiteraard het Vasamuseet met het reusachtig oorlogsschip uit de 17de eeuw.  
Dit oorlogsschip voer uit in 1628 en zonk reeds een paar kilometer verder, het had zelfs nog niet de open zee bereikt. Het was een zeer luxueus schip dat wellicht door de hoogheidwaanzin van de bouwheer niet eens zeewaardig was: er was een extra verdieping gebouwd en de ballast was hopeloos onvoldoende. Tot 1961 lag het in het water onder meters dikke modder en werd het vrij goed bewaard geborgen. Na een grondige restauratie kan je dit nu bewonderen in het Vasamuseum. 
Een film vertelt je meer over de bouw, het leven aan boord, de ondergang en de berging. Deze film duurt ca. 30 minuten en is ook in het Engels ondertiteld, net voor de start roepen ze dit om in het museum. Om alles goed te begrijpen is het noodzakelijk om die film zeker niet te missen. Je kan rond het schip wandelen op verschillende niveaus. Daarnaast zijn er talrijke en diverse exposities die je op een dynamische en interactieve manier iets meer vertellen over de leefomstandigheden naast en op het schip, de oorlogsdaden van toen en de scheepsbouw.

Skansen

Toegang via de grote weg Djurgardsvägen. Dit is een openluchtmuseum dat het best kan vergeleken worden met het Belgische Bokrijk. Niet alleen krijg je een zicht op het vroegere Zweden met ongeveer 150 gebouwen, bovendien is er ook een unieke zoo met dieren die alleen in het hoge noorden voorkomen. Voorzie voor een vluchtig bezoek minstens drie à vier uur, toch kan je er rustig een ganse dag verblijven. Tijdens de zomermaanden zijn er talrijke animaties, vooral in de weekends. In de andere perioden zijn er veel woningen en hoeven gesloten. We raden je aan om een plannetje aan te kopen aan de kassa. Daarop is een rode lijn getekend dat je langs de mooiste plekjes brengt. Dit traject is in het park zelf niet aangegeven.

Aquaria Vattenmuseum, het watermuseum

Het is een aquarium zoals we dit ook bij ons kennen. Zeker niet spectaculair en een leuk intermezzo voor iemand die een Stockholm Card bezit want die komen er goedkoop in. Wie niet zo'n kaart bezit moet inkomgeld betalen en dan vinden we het zijn geld niet waard wegens te klein, er zijn bij ons betere alternatieven.

Waldemarsudde

Op zoek naar een droompaleisje? Ga dan zeker een bezoek brengen aan Prins Eugens Waldemarsudde. Dit prachtig domein met villa is gelegen op het mooiste plekje van het eiland Djürgarden. Waldemarsudde was de villa van Prins Eugen (1865 - 1947), een landschapschilder en kunstverzamelaar. Na zijn dood werd zijn eigendom en kunstcollectie geschonken aan de Zweedse staat, vandaag is het een zeer populair museum geworden dat uit twee delen bestaat. 
De villa is ingericht met het origineel meubilair van Prins Eugen, gedoceerd met tientallen kunstwerken. Vooral de bibliotheek en de zitplaats zijn onvoorstelbaar gezellig en bezitten een uniek zicht. Naast deze woning is er ook een kunstgalerie die de rest van zijn collectie bevat. In de tuin bevinden zich beeldhouwwerken, ga zeker ook eens naar de waterkant waar zich een prachtig uitzichtpunt bevindt en een aanlegsteiger. Tussen deze laatste en de oude woning zal je de grafzerk zien van Prins Eugen.

Rosendals Slott, paleis Rosendaal

Dit kasteel in Zweedse empirestijl behoort tot de domeinen van de Koninklijke familie. Het werd gebouwd in de periode van 1823 - 1827 en was eerder een lusthof dan een residentie. Geen enkele koning heeft er dan ook daadwerkelijk gewoond, maar wel verbleven om even uit te rusten of te vluchten van de drukte. Vandaag is het interieur bijna ongewijzigd en daardoor is het vrij uniek en een bezoek overwaard. Bovendien ligt het in een prachtige groene zone die niet alleen de toeristen maar ook de inwoners van Stockholm even tot rust doet komen. Opgepast het is slechts heel beperkt geopend in de periode van juni t/m augustus.

Reviews en beoordelingen Djurgarden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Djurgarden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info