Kerken in Valencia: Catedral de Santa Maria moet je zien

Vergeet ook de barokke kerken Santa Catalina en los Juanes niet

De bouw van de Catedral de Santa Maria in Valencia verliep niet vlot. Er ging heel wat tijd over vooraleer de kathedraal, toegewijd aan de Heilige Maagd Maria, er stond. In 1262 begon men eraan, in … 1482 stopten de werken, om dan veel later tijdens de 18de eeuw nog enkele veranderingen te ondergaan. Resultaat: een kathedraal met een wat vreemde constructie. Lees meer

Je zal maar in de schaduw staan van zovele kerken
  • Herken de verschillende bouwstijlen van de kathedraal
  • Beklim de klokkentoren en beloon jezelf
    met een prachtig uitzicht
  • Bekijk dé beker van het Laatste Avondmaal   
  • Bewonder de fresco's in Iglesia los Juanes
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids met rondreis kopen voor € 10

Je merkt iets van een arena met ernaast de protsige hoofdingang en daarboven uitrijzend een toren zonder dak. Je ziet kenmerken van 3 verschillende bouwstijlen, nog het meest te herkennen in drie toegangspoorten. Er is een portiek (romaans) aan de kant van de Plaça de l’Almoina, de Puerta de los Apósteles of het apostelportaal (gotisch) langs de Plaça de Virgin en de hoofdingang aan de Plaça de la Reina vertoont barokke elementen. Binnen is een museum waar je heel wat kunstschatten kan bewonderen waaronder twee hele mooie werken van de Spaanse schilder Franciso Goya.

Daar vind je ook de kapel van de Heilige Graaf (Capilla del Santo Cáliz). Bekijk het prachtige haut-reliëf. Zie je de goed beveiligde stenen drinkbeker (El Santo Cáliz)? Dit zou dé beker zijn waaruit gedronken werd tijdens het Laatste Avondmaal en die na een lange reis uiteindelijk in Valencia zou beland zijn in de 15de eeuw. Om het gebouw zelf te aanschouwen beklim je best de achthoekige klokkentoren Micalet ( El Miguelete). Die is 51 m hoog en heeft mooie gotische kenmerken (gebouwd tussen 1381 en 1424). Tel je ook 207 treden? Je krijgt dan niet alleen een zicht op de architectuur van de kathedraal maar ook over de oude stad, de haven, de Middellandse Zee en zelfs de kustlijn van de Costa Blanca. Je zal het dakplatform misschien ook wel wat vreemd vinden.

Mocht je hier op een donderdag zijn, dan kan je getuige zijn van een eeuwenlange traditie. Aan het hierboven genoemde apostelportaal komt stipt om 12 u het Tribunal de las Aguas samen. Landbouwers uit de huerta (vruchtbare vlakte) en acht rechters in traditionele klederdracht (voor elk district één) houden er een openbare vergadering waarin gedebatteerd wordt over een eerlijke waterverdeling onder de boeren. Deze traditie is vandaag misschien meer folklore dan louter tribunaal maar is door de UNESCO wel op de lijst gezet van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. 

Iglesia de Santa Catalina

In de 14de eeuw is men er aan begonnen, vier eeuwen later werd de barokke klokkentoren er aan toegevoegd. Voorbij de toren op een pleintje zie je recht voor je, gekneld tussen twee gebouwen, het smalste huisje van Valencia. Het is amper 108 centimeter breed, maar telt wel 5 verdiepingen.

La Iglesia de los Juanes 

De Iglesia de los Juanes stamt uit de 14de eeuw en is zowat de oudste barokke kerk van Valencia. Dit monument bezoek je voor zijn fresco's, geschilderd door Antonio Palamino. Zie je op het punt van de kerk die ooievaar? Wat houdt die in zijn snavel? Op de foto zie je de binnenkoer van deze kerk.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken? Plaats je beoordeling

Paul Van de Wygaert18 oktober 2016

Reisgids is prima ! Zeer volledig. Wij ( allebei 72 jr jong! )reizen steeds individueel, niet in groep dus. Ben de Spaanse taal een beetje machtig, dus groot voordeel. Veel van door jullie aangehaalde items bezocht. Nog iets voor Spanje gangers! Die toeristische pasje ..O.K. maar je moet alles in zeer korte tijd bezoeken (gezien pasjes maar enkele uren/dagen gelden) Dus...ga in tabakszaken (Estanco) binnen en vraag buskaartje om op te laden....soort abonnement....je betaalt 2€ borg, die je kan terugkrijgen én....reist voor 50% tarief...dus geen 1,50 €/rit maar een goede 0,80 à 0,90 Eurocent per rit !! Kaartje is onbeperkt in de tijd ! Zo heb ik er eentje voor Andalusië en nu eentje voor de prov. Valencia ! NOG iets ! vraag als 55 + steeds naar tickets voor Seniores ... soms moet je wel eens je Ident. Kaart tonen maar je hebt ook aanzienlijke kortingen ! KERKEN...velen in Valencia...zij maken onderscheid tussen zgn Parochie kerken en de Kathedralen....nochtans is die van St Martin - komende van de Plaza del Ayuntamiento opweg/vlakbij de grote Kathedraal ook mooi van Fresco's ! Voor mij is de mooiste die van St Nicolas ...mooier en beter gerestaureerd dan de Sixtijnse kapel in Rome las ik...Zij is door de Polytechnische Universiteit v Valencia gerestaureerd ... Restaurant La Pepica aan de jachthaven is 170 jaar oud ! Oud Spaanse stijl! Veel foto's aan muur van beroemdheden ...Juan Carlos die er at en ook ...Ernest Hemingway, die in zijn Spaanse periode er passeerde, trouwens hij schreef hierover in een van zijn werken. Nog zoveel goeds . Maar ik heb veel gehad aan jullie geschriften . Paul Van de Wygaert

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info