Met kids naar het sprookjesachtig Nord Hessen

Langs de Duitse Sprookjesroute met o.m. het nieuw museum van de gebroeders Grimm

De Duitse Sprookjesroute zo’n 600 km lang loopt van Hanau tot Bremen Wij trokken naar Kassel en de regio Nord Hessen waar een nieuw museum aan de gebroeders Grimm is gewijd. Niet alleen sprookjes interesseren ons, maar ook gevarieerde activiteiten voor kinderen in het land van Roodkapje of Vrouw Holle. Wandelen in een afwisselend glooiend landschap met bloemenweiden en kersenboomgaarden, ingewijd worden in het leven van hommels, klimpartijen in burchtruïnes, struinen in vakwerkstadjes, een kindvriendelijk wildpark, een verfrissend blote voeten pad, volop actie in een klimbos en een beetje moderne geschiedenis met een bezoek aan een ‘IJzeren Gordijnmuseum’. Variatie volop!  Lees meer

Een zeer gevarieerde vakantie met de kinderen in Noord-Duitsland
 • Bezoek Grimmwelt van de gebroeders Grimm
 • Geniet van de 'Wasserspiele' in Bergparkt Wilhemshöhe
 • Maak kennis met hommels en bijen in de Hummelwerkstadt
 • Raak gefascineerd door de reizende 'wonderdokter' Eisenbart
 • Ontdek het Wildpark Knüll in 'Roodkapjesland'
 • Wandel op het Blote voeten pad met avonturenparcours
 • Klim op de Kletterwand Eschwege

Overzicht van de bezienswaardigheden op kaart

Kassel

Kassel heeft een aantal troeven die kinderen kunnen aanspreken: het Bergpark Wilhelmshöhe met zijn waterpartijen, het Grimm Museum, de oevers van de Fulda, de groene long van de stad. Voor volwassenen zal Kassel eerder de stad zijn van Documenta, een vijfjaarlijkse internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst waar Jan Hoet in 1992 de hoofdcurator was (volgende editie 18/6 – 25/9 2022). Ook lag in Kassel ten tijde van de Koude Oorlog een belangrijke kazerne van het Belgisch leger.
Kassel is een moderne stad. Vraag niet zoals wij naar ‘die Altstadt’; het centrum van Kassel werd van de kaart geveegd door Britse bombardementen in 1943. Alleen de vorstelijke bibliotheek, het Fredericianum, bleef gespaard; het is nu het hoofdgebouw van de Documenta.

Grimmwelt

In 2015 opende het architecturaal prachtig museum gewijd aan de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm. In de inkomhal word je getroffen door twee voorstellingen die duiden waar het museum voor staat: “Gekleurde Boomwortels” van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei geschonken aan de stad Kassel, boomwortels die een prominente plaats innemen in sprookjes en uit Documenta XI (2002) een kunstwerk van Ecke Bonck over het Duitse woordenboek: een eindeloze projectie van de Duitse woordenschat.

Om een misverstand uit de wereld te helpen: het is geen museum gewijd aan de sprookjes van Grimm, maar aan de gebroeders Grimm. Eén verdieping is gewijd aan hun taalkundige publicaties waarbij hun aanzet tot het ‘Größtes Wörterbuch der deutschen Sprache’ de belangrijkste is. Zij begonnen hieraan in 1838, Wilhelm geraakte tot de letter D en Jacob tot de letter F. De finale versie van het woordenboek werd gepubliceerd in 1961 en omvat 320.000 sleutelwoorden in 32 volumes.
In de tentoonstelling krijg je een mooie presentatie van hun 19e eeuw ‘fichesysteem’ waarop zij de woorden, de dialectversies en de verklaring noteerden. Verder krijg je een indruk van hun levensloop in handschriften en foto’s, film- en geluidsfragmenten en interactieve toepassingen, zoals het projecteren van alle versies in het Duits van het begrip ‘trap’ op een trap.

Grimmwelt PeperkoekenhuisjeAan de sprookjes van de gebroeders Grimm is de kelderverdieping gewijd. Zij creëerden geen sprookjes, maar lieten ze hen vertellen en bewerkten ze. In 1812 publiceerden zij hun eerste verzameling sprookjes; in totaal werden dat meer dan 200 sprookjes en volksverhalen van het Duitse grondgebied. Zij beginnen steeds met ‘er was eens…’ en eindigen met ‘en zij leefden nog lang en gelukkig…’. In de interactieve tentoonstelling vind je enkele originele exemplaren van de verzamelde sprookjes. Je vindt er decors van enkele sprookjes zoals het huisje van Roodkapjes grootmoeder en het Peperkoekenhuisje van Hansje en Grietje.
Wereldwijd vind je hun sprookjes, zo kan je er het verhaal van Repelsteentje beluisteren in 22 talen.

Een fijne museale belevenis, hoewel jonge kinderen eerder ontgoocheld zullen zijn over het sprookjesaanbod. Meer info over Grimmwelt. Klein museumcafé en -restaurant Falada. 
Trek in een hapje of drankje op een gezellig terras na het museumbezoek? Wandel dan even naar het nabije Schloss Orangerie, gelegen in het Historische Staatspark Karlsaue.

Bergpark Wilhelmshöhe

 Kassel Heracles op de ruïne van de LôwenburgBegin 18e eeuw werd gestart met de aanleg van dit 350 ha groot hellend landschapspark met als blikvangers de middeleeuwse als kasteelruïne ontworpen Lôwenburg met bovenop het gigantische Herculesbeeld. Het Schloss Wilhelmhöhe is een museum van hoofdzakelijk Vlaamse en Nederlandse schilders met een belangrijke Rembrandtcollectie, Grieks-Romeinse voorwerpen en een niet alledaagse maar unieke collectie van behangpapier.

Het 8,30 m hoge Herculesbeeld bovenop de piramide van de achthoekige ruïne is het landmark van Kassel. Vanop het bezoekersplatform van 28,5 m heb je een prachtig uitzicht over het park en de zeven kilometerlange oprijlaan.

Onderaan het beeld van Hercules vertrekken de ‘Wasserspiele“ een immens complex van ‘waterkunst’ (fonteinen, watervallen en -partijen, aquaduct, …) met een hoogteverschil van 200 m. Een staaltje van technisch waterbouwkundig vernuft uit de 18e eeuw en UNESCO werelderfgoed. 
Bij het Herculesbeeld is er een bezoekerscentrum met filmvertoning en een grote parking. Een shuttlebus (bus 22 vanaf Druseltal) brengt je ook naar het bezoekerscentrum. Wasserspiele vanaf 1 mei tot 3 oktober op woensdag, zondag en feestdagen om 15.05. 
Aangeraden wordt de wandeling afdalend te doen (400 treden).

Meer info over Kassel.

Naumburg (Hessen)

In Naumburg zoeken we Frau Claudia Thöne op in het ‘Haus des Gastes.’ Zij runt er het verkeersbureau, maar door haar opleiding als biologe heeft zij een merkwaardige Hummelwerkstatt opgericht, een natuurleerpad uitgetekend, onderhoudt zij de wegwijzers op de wandelwegen, een duiveltje-doet-al dus ….

Hummelwerkstadt

Naumburg Frau Claudia bezieler van de HummelwerkstadtEven buiten het centrum in een klein houten chalet heeft Claudia Thöne een hommelmuseum ingericht. Zij vertelt er op woensdag- en zondagnamiddag over het verschil tussen bijen en hommels, de soorten hommels (een dertigtal soorten in Europa), en met aangepast rood licht (hommels zijn roodblind) zie je aardhommels in hun nest (in de natuur nesten zij meestal in donkere aarde of holle boomstammen). Zij leven in kleinere kolonies dan de bijen en hebben slechts 1 koningin. Hommels leven van nectar en stuifmeel en zijn belangrijk voor de bestuiving. In vergelijking met de bijen vliegen zij reeds uit bij lage temperatuur. Zij produceren geen honing maar In de landbouw worden zij vooral ingezet voor de bestuiving in serres (tomaten, paprika’s, meloen, aardbeien, enz.). 
Rond het chalet werd een wilde bloementuin aangelegd waar je op zoek kan gaan naar de verschillende soorten hommels. Naast de bloementuin vind je ook een boomgaard met meer dan 100 oude appelrassen. Eind oktober wordt er een appelmarkt georganiseerd.

Natuurleerpad

Bij het wandelen langs het 1,5 km lange pad krijg je info en dien je vragen op te lossen over planten, bomen en dieren. Dit alles op ‘kinderniveau.

Rondwandeling van de Burg Naumburg naar Weidelsburg

Glooiend landschap met basaltheuvelsDoorheen het natuurpark Habichtswald (474 km2) loopt een 83 km ‘premium’wandelweg. Hier en daar worden nog extra rondwandelingen toegevoegd, zoals de 15 km lange ‘Im Tal der zwei Burgen’. Daar het een rondwandeling is, kan je van verscheidene ‘Wanderparkplatzen’ vertrekken. We vertrokken vanuit Naumburg omdat het hoogtepunt van de wandeling, de Weidelsburg, zowat halfweg ligt. Het is een wandeling door een glooiend landschap met veel afwisseling: beukenbossen, weiden, wisselende akkerbouw en wilde bloemenakkers (als wisselteelt en gesubsidieerd door de E.U. en de deelstaat). In het landschap zie je nog overblijfsels van oude vulkanen: basaltheuvels (gestolde lava). 
Onderweg stappen we voorbij de ‘Weingartenkapelle’, nu een romantische trouwkapel maar ooit gebouwd na een brand in de parochiekerk, en een in steen uitgehouwde originele kruisweg met als thema ‘handen’.

WeidelsburgDe klim naar de Weidelsburg is pittig te noemen, maar je wordt beloond met prachtige vergezichten. De burchtruïne, de grootste van de deelstaat Nordhessen, bestond uit twee woontorens en een Binnenhof. In de toegangspoort vind je een basreliëf dat een sprookje over eeuwige trouw van de gebroeders Grimm voorstelt. Eén van de torens kan je via een metalen trap beklimmen. Na de felle klim en afdaling tijd voor een ‘Vesperkiste’. Maar vooraleer kan getafeld worden, dient eerst het cijferslot van de kist ontrafelt te worden: een combinatie van cijfers die frequent voorkomen in de sprookjes van Grimm. In de picknickkoffer een heerlijk driegangenmenu van regionale gerechten, te bestellen rechtstreeks bij Parkhotel Emstaler Höhe of via het ‘Haus des Gastes’ in Naumburg. Van de burcht van Naumburg zijn enkel nog de grondvesten te bezichtigen.
Wil je de rondwandeling niet maken maar enkel naar de Weidelsburg klimmen, dan kan je parkeren bij de ‘Weidelsburgparkplatze” in Wolfhagen. 

Hann.Münden

Slechts in 1991 kreeg de stad deze naam toegewezen, voordien was het Hannoversch Münden wat nogal tot verwarring leidde. De stad is bekend om haar fraaie vakwerkhuizen, dokter Eisenbart (ditmaal geen sprookje) en haar drie rivieren.

Vakwerkhuizen

Hann.munden VakwerkhuizenDoor de ligging aan drie rivieren groeide de stad uit tot een belangrijke handelsplaats in de 12e eeuw. Ze kreeg ‘opslagrechten’, goederen aangevoerd langs de rivieren dienden eerst in Hann.Münden opgeslagen te worden vooraleer ze verder getransporteerd werden. De stad telt niet minder dan 700 vakwerkhuizen, het grootste aantal in Europa. Vakwerkhuizen dienden niet alleen voor bewoning (op de eerste verdieping wegens regelmatige wateroverlast), maar ook voor opslag van goederen, vandaar de vele verdiepingen en de diepe achterbouw. De oudste vakwerkhuizen vind je nabij het oude haventje. Het is er gezellig wandelen in de autoluwe straten. Zoals in elke stad kan je aan de versieringen van het huis, het portaal en de opschriften de welstand zien van de bewoners. 
Op het terras of in de kelder van het Ratsbrauhaus kan je proeven van een lokaal gebrouwen biertje.

Dokter Eisenbart

Hann.munden dokter EisenbartKinderen zullen gefascineerd zijn door Eisenbart: een reizende ‘wonderdokter’ zonder diploma. In de 17e eeuw trok hij met een gevolg van honderd personen Duitsland rond. Tijdens zijn operaties op jaarmarkten traden zijn medereizigers op als muzikanten, zangers en toneelspelers. Bedoeling was dat zij zoveel lawaai maakten dat de toeschouwers de pijnlijke kreten van de patiënten tijdens hun behandeling niet zouden horen. Hij was vooral bekend om zijn cataractoperaties. Iedere dag om 12.00, 15.00 en 17.00 h weerklinkt uit de toren van het Weserrenaissance stadhuis klokkenspel (een ons bekende melodie) en verschijnt een tafereel uit zijn dokterspraktijk.

Drie rivierenstad

Door de samenvloeiing van de Werra en de Fula ontstaat de Weser, die bij Bremerhaven in zee uitmondt. Loop eens over de Werrabrûcke, één der oudste steenboogbruggen van Duitsland. De stad kende veel watersnood, vooral in de periodes als de gesmolten sneeuw afgevoerd wordt. Op de hoek van de Lohstrasse en de Werra zie je de hoogwatermarkeringen. De grootste ramp had plaats in de zomer van 1342 met een waterstand van 11 m boven het normale peil. Toen kende gans Centraal-Europa, tot Nederland toe, overstromingen.

Meer info Hann.Münden.

Wildpark Knüll in Rotkäppchenland

Zouden de gebroeders Grimm in het Schwälmer Land inspiratie opgedaan hebben voor een sprookje? Op feestdagen droegen vrouwen er een rood kapje als onderdeel van hun klederdracht. En de ‘boze wolf’? Die vind je in het Wildpark Knüll in Homberg (Efze). Het heuvelachtig park, 50 ha groot met 4 km wandelwegen, laat je kennis maken met wilde dieren uit Europa.

Wildpark KnüllHet Wildpark Knüll telt zo’n 40 diersoorten: verschillende hertenrassen, een familie bruine beren die er samenleeft met een roedel wolven, in bomen klimmende wasberen, ook  marters, dassen, lynxen, vossen en wilde paarden. Volières kan je zo binnenwandelen, op de kinderboerderij kunnen de kids diverse hoenders, dwergezels en –geiten aaien en voederen. Herten en wilde schapen lopen vrij rond en zijn ook aaibaar. De dierentuin heeft een uitgebreide collectie uilen, waaronder de oehoe. Maar het is meer dan een dierentuin, milieu en natuurbeleving komen er ook aan bod. Voor de kids is er een milieuvriendelijk speelterrein.
Van Pasen tot eind oktober zijn er rondleidingen op zondag en feestdagen en voor de kids aangepaste gidsbeurten (met voederbeurten o.a.).

Het park organiseert bijna iedere week thematische activiteiten, zoals tijdens volle maannachten het spotten van vleermuizen, uilen, dassen en wolven. Zeer kindvriendelijk en voordelige toegangsprijzen, bv € 16 voor een familiekaart (prijs 2020).
Voor een hapje en drankje kan je terecht in de Gaststätte ‘Jagdbaude’;
Meer info Rotkäppchenland.

Frau Holle Land

Blote voeten pad

Het geeft je een heel ander gevoel om op blote voeten door de natuur te lopen.
Het blote voeten pad in Meissner-Vockerode is 1500 m lang en je ondergaat een dertigtal zachte en minder zachte ervaringen zoals lopen op maiskorrels, wortels, over huiden van wilde zwijnen en hertenbont, enz.
Er is ook nog aansluitend een avonturenparcours van 1300 m.

Klaprooswandeling

Ben je in de regio tussen 21 juni en 10 juli dan kan je genieten van een wandeling door papavervelden rond Germerode en Grandenborn.

Kirschenland Witzenhausen

Kirschenland WitzenhausenHet vakwerkhuizenstadje Witzenhausen is vooral bekend om zijn kersen. Reeds in de 17e eeuw was dit een kersenstreek en nu is het de grootste in Duitsland. Ben je daar begin mei dan kan je de bloesem bewonderen van meer dan 100.000 kersenbomen of eind juni en juli kan je proeven van diverse kersenrassen. Een vijftal wandelroutes laten je genieten van de boomgaarden in een licht glooiend landschap. 
Onderweg geniet je van fraaie panorama’s van Witzenhausen en de Werra. Kersenwandeling n°3 is best aan te bevelen voor een familiewandeling van 2,5 km. Op de wandelroute werden infopanelen, foto’s en materiaal van de kersenpluk uit grootmoeders tijd neergezet. De boomgaarden evolueerden van hoog- en halfstam naar laagstam. In sommige boomgaarden werd hoogstammen gekortwiekt tot laagstammen. Een Frau Holle bloemenweide nodigt je uit voor enkele kleurrijke foto’s. 
Aan het start- of eindpunt van deze wandeling kan je in het familierestaurant ‘Hof Kindervatter’ gerechten proeven waarin kersen verwerkt werden.

Kletterwald Eschwege

Kletterwald EschwegeAvontuurlijke jongeren komen zeker aan hun trekken in dit klimbos, Kletterwald Eschwege. Zes parcours werden uitgetekend naar boomplatformen van 3 tot 14 m hoog. Bij het eerste parcours krijg je een initiatie, zoals het zich vastmaken met een dubbele zelfvergrendeling. Kinderen tot 9 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene. Vanaf 12 jaar kan je het ganse parcours afwerken.

Grenzmuseum Schifflersgrune

Een beetje moderne geschiedenis mag ook niet ontbreken. In deze regio liep de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Meer dan veertig jaar lang na WO II (1945-1989) werden Oost- en West-Duitsland gescheiden door een ‘IJzeren Gordijn’ dat liep van de Oost- tot de zwarte Zee (1378 km). In het openlucht gedeelte van het Grenzmuseum werd een wachttoren, grenssignaalpalen, en zo’n 1000 m ‘ijzeren gordijn’ in verschillende uitvoeringen gereconstrueerd. Van beide zijden zie je patrouillevoertuigen: jeeps, tanks, helikopters, … Cool voor de kids die er kunnen inklimmen! Even bleven we toch stilstaan bij de ingenieuze ontsnappingspoging met een frontlader door Heinz-Jozef Grosse in 1986, maar die jammerlijk mislukte…

Grenzmuseum mislukte ontsnappingspogingIn de tentoonstellingsruimtes wordt, door krantenartikelen, foto’s en filmfragmenten naast de grensbewaking aandacht geschonken aan het verschil in levenswijze tussen Oost- en West- Duitsland. Hoewel het museum slechts van 1991 geopend is, is er een grondige opknapbeurt nodig (audiogidsen die het laten afweten, videomonitoren die niet meer werken,… ). Maar ondanks deze minpuntjes zijn kinderen toch fel onder de indruk van dit museum.

Meer info Naturpark Frau Holle Land.

Tot slot een top 10 van de reis door de meereizende kids (2 meisjes van 12):

 1. Wandeling naar de Weidelsburg en de Vesperkiste
 2. Grimmwelt
 3. Wandelen in Kirschenland Witzenhausen
 4. Grenzmuseum Schifflersgrune
 5. Hercules & Wasserspiele
 6. Het eten (vooral de schnitzels)
 7. Kletterwald Eschwege
 8. Dokter Eisenbart
 9. Hummelwerkstadt
 10. Vakwerkhuizen

Overnachtingssuggesties: voor elk wat wils

NaumburgMärchenbauernhof Weidelshof: vakantiewoningen ingericht en animatie in een sprookjessfeer. Binnen- en buitenspeeltuin. Gratis ponyrijden. Eén huisje is gebouwd in de vorm van een ark. Refererend naar de Ark van Noe; lid van de ‘Ark’vereniging die zich tot doel stelt minstens 3 oude dierrassen te bewaren.

KasselKasselCamping & Wohnmobilplatz: stadscamping gelegen aan de Fulda. Stadscentrum te voet te bereiken door Staatspark Karlsaue.

Hann.MundenFachwerk-hotel Eisenbart. Vijf vakwerkhuizen werden verbonden tot 1 hotel. Gelegen in het autoluwe centrum met privéparking.

Eschwege: Horsemens Ranch: een manege voor paarden en runderen met een bijzondere doelstelling: een respectvolle samenwerking tussen mens, dier en natuur. Er zijn 2 paarden voor de gasten. Kleine vakantiehuisjes met ontbijt in de saloon.

Voordeelkaarten (prijzen 2020)

MeineCardPlus: gratis voordeelkaart verdeeld in je accommodatie. Gratis toegang tot musea en recreatievoorzieningen en regionaal openbaar verkeer in Grimmheimat Nordhessen.

Die KASSELCard: geldig voor 24 u voor 2 personen (9 €) of 12 € voor 72 u. Gratis openbaar vervoer, stadswandeling- en bustocht en vermindering bij partners.
Kasseler Welterbe Ticket: familieticket voor bezoek aan Schloss Wilhelmhöhe en Grimmwelt (33 € voor 2 volwassenen en 3 kinderen voor 1 dag)
Info: Grimm Heimat Nordhessen

Tekst en foto's: Didier Van Houts

Reviews en beoordelingen Nord Hessen met kids

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nord Hessen met kids? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info