Rijden op Malta

Lees onze tips over vervoer op Malta

Het vervoer op Malta is eigenlijk heel eenvoudig. Je kiest voor een huurauto of maakt gebruik van het openbaar vervoer. Wil je naar de andere eilanden Gozo en Comino, dan brengt een ferry je er heen. Als je zelf achter het stuur kruipt, moet je wel eraan denken dat men er aan de linkerzijde rijdt, net zoals in Engeland. Vanaf 1800 tot 1964 is Malta een Britse kolonie geweest en die invloed is dus steeds gebleven op vlak van vervoer. Lees meer

Denk eraan om links te rijden! Of laat je rijden door openbaar vervoer. Malta heeft uitgebreid netwerk.
  • Diverse mogelijkheden om naar Malta te komen
  • Per auto: links rijden!
  • Per bus: milieuvriendelijke busvloot
  • Met taxi: vooraf prijs bepalen
  • Per ferry naar Gozo en Comino 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Malta per auto

Op Malta kun je een auto, motor of fiets huren om zelf de eilanden te gaan ontdekken. Rijden op Malta hoeft niet meteen moeilijk te zijn. Onthou wel steeds dat ze op Malta aan de linkerkant rijden, een erfenis van hun laatste Britse overheerser. Rij je buiten de stad, dan durft men wel te rijden daar waar er schaduw is, aan welke kant van de weg die zich ook bevindt. Dan is het uiteraard goed opletten. Wees daarom voorbereid op alles.

Malta per bus

Malta heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer per bus wat een goede en voordelige manier is om op Malta rond te reizen. Meer dan de helft van de Maltezers hebben een persoonlijke Tallinja card, waarmee ze zich kunnen verplaatsen tussen de meer dan 2000 bushaltes tijdens één van de 5000 dagelijkse busritten. Malta heeft één van de nieuwste en milieuvriendelijkste busvloten van heel Europa. Bussen beginnen te rijden van 5:30 ’s ochtends tot 23 uur 's avonds. Je kan je route plannen via de lokale dienstschema’s, "Tallinja" smartphone app of website (www.publictransport.com.mt).

Voor zo'n klein eiland heeft Malta een groot aantal busroutes. De dienstregelingen zijn redelijk betrouwbaar en gemakkelijk te begrijpen. De nummers in de serie 1-99 gaan van en naar het Valletta busstation, ruwweg uitwaaierend tegen de klok in. X4 verbindt Valletta met het vliegveld. X1-X3 verbindt het vliegveld met Ċirkewwa, Sliema en Buġibba enz. 

In de zomer zijn er extra routes en zou er zeker geen probleem mogen zijn om tussen de verschillende plekken op Malta te reizen.

Voor bustickets zijn er verscheidene opties. Een enkel kaartje, dat 2 uur geldig is, kan je alleen bij de chauffeur kopen en de ticketprijs ligt tijdens de zomermaanden hoger dan in de winter. Maar je kunt geld besparen door een 12-ritten kaart of 7-dagen ticket te kopen bij een kiosk. Als je regelmatig de bus wilt gebruiken tijdens je verblijf op Malta dan is het 7-dagen ticket de beste optie. Dit ticket is trouwens geldig op zowel Malta als op Gozo. 

Malta met een taxi

Als je liever niet zelf wil rijden, kun je een taxi nemen tussen de verschillende bezienswaardigheden. Officiële taxi’s zijn te herkennen aan hun witte kleur en aan het registratienummer aan de zijkant. Het is belangrijk om de prijs te bepalen voordat je gaat rijden – taxichauffeurs zullen er alles aan doen om een zo hoog mogelijke prijs te vangen. Een andere optie is om een toer te boeken via één van de vele toeroperators op het eiland.

Ferrydiensten op Malta

Er wordt een regelmatige ferrydienst onderhouden tussen het hoofdeiland Malta en de buureilanden Gozo en Comino. De belangrijkste verbinding tussen Malta en Gozo is de ferry tussen Ċirkewwa. Op Malta en de haven van Mġarr op Gozo. De ferry’s hebben een regelmatige overtocht tussen 6:00 's morgens en 1:00 's nachts. Tijdens een groot deel van het jaar en zeker tijdens juli en augustus vaart de ferry 24 uur per dag.

Als je een ferry mist, hoef je meestal niet meer dan 45 minuten te wachten tot je de volgende ferry kunt nemen, hoewel het ´s avonds wat langer kan duren. Vanuit de haven in Gozo kun je een bus nemen naar verschillende plekken van het eiland.

Als je het kleine Comino wilt bezoeken, kun je meegaan op de shuttle van het Comino Hotel. Deze shuttle neemt zowel gasten van het hotel mee als niet-gasten vanaf Ċirkewwa of de haven Mġarr. Op Comino hoef je je geen zorgen te maken over andere vormen van transport omdat je dit kleine, vredige eiland alleen per voet kan ontdekken.

Reviews en beoordelingen Rijden op Malta

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rijden op Malta? Plaats je beoordeling

Hilde Seys1 november 2019

De reisgids is goed beschreven. Een goede leidraad voor een actieve vakantie. Malta is zeker een aanrader om te bezoeken als je van cultuur houdt. Een auto of een fiets huren, zijn naar mijn mening in Malta heel gevaarlijk. Met de auto moet je het links rijden heel goed onder de knie hebben want in Malta zijn het echte wegpiraten. Fietsen in Malta is volgens mij af te raden aangezien er geen fietspaden zijn. Met de bus het het veiligst maar moet men zeker rekening houden met de Zuiderse mentaliteit - op tijd komen staat niet in hun agenda. Het beste is steeds naar Valetta te reizen met het openbaar vervoer en van daar uit naar het reisdoel te gaan met een volgende bus ( tickets zijn er immers 2 uur geldig, dus overstappen kan gratis). De aangeboden excursies zijn een aanrader ( boottochten naar Gozo onder begeleiding - rond Malta - naar Comino met de mogelijkheid om te zwemmen in de zee). Het beste is ook Malta niet te bezoeken in de zomerperiode , het is er te druk.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info