Noorwegen: kennismaking met Aurland

Ontdek de verscheidenheid van Aurland: van Balestrand tot Sogndal

Om het mooiste van het Sognefjord te zien, moet je naar Balestrand. Houten huizen, 'n historisch hotel deels in hout, een houten kerk, meer moet dat niet zijn. De kans om eens een gletsjermuseum te bezoeken krijg je in Fjaerland. Echte gletsjers wil je dan natuurlijk ook zien. Je kan mee op een begeleide wandeling. Een adembenemende autorit van Skjolden tot Lom laat je misschien wel de mooiste landschappen van Noorwegen zien.  Lees meer

  • Ontdek prachtige houten huizen in Balestrand
  • Bezoek een gletsjermuseum in Fjaerland
  • Maak een begeleide gletsjerwandeling
  • Mooie houten kerken in Kaupanger en Urnes
  • Rij de mooiste autoroute van Noorwegen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Van Balestrand tot Sogndal: verscheidenheid troef

Kom je van de westkust dan is de eerste belangrijke toeristische plaats aan het Sognefjord Balestrand. Een heel bijzonder plaatsje met houten huizen en een historisch hotel. De oude vleugel van het Kviknes hotel is volledig in hout gebouwd en heeft op het gelijkvloers prachtige zalen met uitzicht over het fjord. Je kan deze zalen vrij bezichtigen als er geen activiteiten zijn. Balestrand is ook de aanlegplaats voor veel cruiseschepen en dat maakt de vakantiefoto nog romantischer. In dit dorpje is er ook een aquarium, het Sognefjord Akvarium. Mooier is evenwel de Anglicaanse houten kerk gebouwd op een heuveltje in het centrum.

Fjaerland

Vanuit Balestrand kan je de ferry nemen (met of zonder auto) naar Fjaerland. Dit is een mooie tocht door het Fjaerlandsfjord van ongeveer 1 uur. Onderweg heb je veel kans om bruinvissen even boven water te zien komen. Zij zwemmen in kleine groepjes in dit fjord. Eenmaal in Fjaerland moet je het gletsjermuseum, Norsk Bremuseum bezoeken. Naast een leerrijke expositie over het ontstaan en de invloeden van gletsjers is er een prachtige film. Met de cineast en zijn vier camera's vlieg je over de gletsjers heen. Het is een adembenemende tocht.

Wil je die gletsjers ook even in het écht zien dan kunnen we je twee nabijgelegen locaties aanraden: Supphellebreen en Boyabreen. Vraag informatie aan de toeristische dienst bij het afrijden van de ferry in Fjaerland. Wie wil kan ook gletsjerwandelingen onder begeleiding maken. Voor deze laatste moet je wel even door de tunnel naar het Jostedalen. Je hebt er de keuze uit kayakken tussen de ijsschotsen of wandelen op de gletsjer.

Sogndal - Kaupanger - Urnes

Sogndal is de officieuze hoofdstad van het Sognefjord maar heeft niet zoveel bezienswaardigheden en mist charme. Hier vind je wel de meest uitgebreide toeristische dienst. Op de weg naar Kaupanger ligt het openluchtmuseum, Sogn Folkemuseum. Het heeft een grote tentoonstellingsruimte in het hoofdgebouw over tradities en oude gebruiksvoorwerpen. Typische gebouwen kan je bezoeken bij een wandeling door het park, doch niet alle gebouwen zijn geopend. Voor een bezoek raden we je dan ook een druk zomerweekend aan waarbij er voldoende animatie is.

Rij je wat verder dan kom je in Kaupanger waar er een mooie Stavkirke staat. Deze houten kerken zijn typisch voor Noorwegen. Deze kerk is nog steeds in gebruik en kreeg zijraampjes wat origineel niet aanwezig was. Nog een mooie Stavkirke in het Sognefjord vind je in Urnes.

Mooiste autoroute van Noorwegen

Wil je aan deze kant van de oever een autorit maken door een uniek berglandschap? Dan vertrek je in Sogndal naar Skjolden via de oever van de Lustrafjorden. Tot Skjolden is het reeds een mooie rit maar het moet allemaal nog beginnen. De route van Skjolden tot Lom staat bekend als de mooiste autoroute van Noorwegen, de Sognefjellsvegen. Hou er rekening mee dat je best een overnachting hebt aan het begin- of eindpunt van deze weg. De gemiddelde snelheid dat je kan halen is immers zeer laag.

Reviews en beoordelingen Aurland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Aurland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info