Het Sognefjord in Sognedal bezoeken? Lees hier alle info en tips

Een bezoek aan het Sognedal vergeet je nooit, zo adembenemend mooi

Een verkenningstocht van het Sognefjord begin je best in Sognedal, de 'hoofdstad' van het fjord. Hier vind je een uitgebreide toeristische dienst, een ideale startplaats bijgevolg. Sogn Folkemuseum is een openluchtmuseum met aandacht voor Noorse tradities en oude gebruiksvoorwerpen. In Laerdal vloeit een rivier die vol met zalm zit. Je verneemt alles over de zalmkweek in een modern bezoekcentrum. Stavkirken die echt de moeite zijn, vind je in Urnes, Vik en Kaupanger. Lees meer

  • Maak kennis met het veelzijdig Sognedal
  • Klaar voor een spectaculaire bergrit met de wagen?
  • Bezoek het infocentrum over zalmkweek
  • Ga eens een Stavkirke binnen 
  • Hou ook eens halt in het stadje Vik
  • Ga mee voor de steilste treinrit van je leven
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Een autorit vanuit Sognedal doorheen een uniek berglandschap is zeker aan te raden. Prachtige watervallen, ijsmeren, eeuwige sneeuw, ... Vergeet niet te genieten van een uniek uitzichtspunt op een parking op de bergtop en het spectaculaire treinritje te doen op de Flamsbanen.

Laerdal, waar de zalm thuis is

We starten onze tocht doorheen dit prachtig stukje natuur in Laerdal. Toch moeten we je vooreerst waarschuwen dat je deze regio niet op één dag kan bezoeken, niettegenstaande er niet veel kilometers afgelegd worden. In Laerdal staat er eveneens een Stavkirke maar beter is deze van Borgund of Vik te bezoeken die we ook voorstellen. Laerdal is eerder gekend voor zijn zalmrijke rivier. Er is een modern informatiecentrum opgericht waar je alles kan te weten komen over de zalm: Norsk Villakssenter. Vergeet zeker niet de film te bekijken want daar volg je het leven van een zalm vanaf de geboorte tot de terugkeer om eitjes te leggen.

Stavkirke Borgund

Bij je vertrek in Laerdal volg je de weg naar Borgund (E16). Vlak voor een tunnel zul je een pijl zien naar links voor een toeristische route. Neem deze weg, na 100 meter heb je al een informatiebord. De route is niet zo lang maar brengt je langs de rivier waar de zalm in juni en juli terug naar boven zwemt en springt. Op sommige locaties zijn er trappen aangelegd om het de zalm gemakkelijker te maken. Bij het volgen van deze weg kom je automatisch langs de Stavkirke van Borgund.

Je kan vrij buiten rondwandelen maar om de kerk binnen te gaan moet je een ticket hebben. Toegangstickets kan je halen in het grote gebouw bij de parking. De kerk is niet in gebruik en zou een belangrijke historische waarde hebben, doch binnenin is er niet veel te zien: pikdonker en geen decoraties of meubels. De andere Stavkirken (zoals Urnes, Vik en Kaupanger) die we in dit dossier voorstellen hebben wél een interieur die een toegangsprijs waard is. Er is ook een  tentoonstelling over de bouw van deze typische Noorse kerken, best interessant doch ook niet gratis.

Aurlandsvegen, spectaculaire autorit

Rij nu terug tot Laerdal en kies daar in het centrum voor de 'Aurlandsvegen'. Opgepast deze unieke bergrit is slechts mogelijk vanaf begin juni tot half augustus. Indien de weg besneeuwd is staat er op het bord bij de aanvang van de bergstraat dat kettingen verplicht zijn. De rit over de bergpas neemt ca. anderhalf uur in beslag als je niet stopt. Moet je snel in Aurland zijn of is de route gesloten neem dan de tunnel. De Laerdalstunnelen is 24.5 km lang en daarmee de langste autotunnel in Europa. Neem deze tunnel nooit als je vermoeid bent want je zou je concentratie verliezen.

Maar de voorkeur gaat natuurlijk uit naar de Aurlandsvegen die je bij start vanaf Laerdal. Je komt dan het eerste halfuur voorbij prachtige watervallen. Eenmaal dat je de top nadert kom je in een totaal ander landschap terecht met een unieke vegetatie, ijsmeren en eeuwige sneeuw. Zelfs tijdens de zomermaanden is het hier heerlijk fris. Nog niet goed bekomen van de zichten op de bergtop of je krijgt een ingerichte parking met een uitzichtspunt op de Aurlandsfjorden. Mis dit niet! Een speciaal gebouwde voetgangersbrug brengt je op een locatie die je een panorama biedt dat je alleen op postkaarten kan vinden. Dit is een enige belevenis en een onvergetelijk vakantiemoment.

Steilste treinrit van Europa en andere Stavkirke

Net voorbij Aurlandsvangen kan je de Flamsbanen nemen. Dit is de steilste treinrit van Europa die gaat van Flam tot Myrdal. Je kan er genieten van een enig landschap op een afstand van 20 km en een hoogteverschil van 860 meter. Zelfs tijdens de winter rijdt deze trein meermaals per dag. Er is ook een museum aan verbonden, de Flamsbana Museet.

Ben je bekomen van de emoties en wil je nog een Stavkirke zien? De kleinste van Noorwegen staat in Undredal aan de oever van de Aurlandsfjorden (afslag op de weg van Flam naar Gudvangen). Wil je terug naar de andere oever van het Sognefjord dan neem je best de ferry van Vangsnes naar Hella en Dragsvik. Op de route naar Vangsnes kom je opnieuw op een mooie bergpas terecht en uiteindelijk rij je het stadje Vik door. Als je even de tijd hebt aarzel dan niet om ook hier halt te houden. Vik heeft een Stavkirke (Hopperstad) met rijke decoraties, een stenen kerk (oudste stenen gebouw in het Sognefjord) en een museum van scheepsmotoren.

Reviews en beoordelingen Sognedal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sognedal? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info