Andere bezienswaardigheden Innsbruck

Het Gouden Dak, de Hofburg en meer

Het ‘Gouden Dak’, een pronkerker en tevens hét waarmerk van Innsbruck, werd gebouwd op bevel van keizer Maximiliaan I. Deze pronkerker bevindt zich aan de voormalige residentie van hertog Frederik IV en de ambtswoning van de Tiroler vorsten. Aanleiding tot de bouw was het tweede) huwelijk van de keizer in 1493 met Bianca Maria Sforza. Bovendien werden de liefst 2.738 koperen pannen van het dak van de erker allemaal verguld. Lees meer

  • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

    Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

    Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
    va. € 45 - Boek nu

Eerder was de keizer gehuwd met Maria van Bourgondië, die echter op 25-jarige leeftijd bij een val van haar paard in 1482 te Brugge overleed. Toch zou Maximiliaan zijn eerste grote liefde nooit vergeten en aldra verwaarloosde hij Bianca Maria Sforza. Hun huwelijk bleef kinderloos en de Milanese stierf in 1510, negen jaar voor Maximiliaan.
Vanaf dit balkon, nu gekend onder de naam Gouden Dak, volgde de keizer de riddertoernooien op het plein voor de residentie.

De ‘Kaiserliche Hofburg’ werd vanaf 1460 in verschillende fases in laatgotische stijl gebouwd, eerst onder leiding van aartshertog Sigmund dem Münzreichen en vervolgens door keizer Maximiliaan I. Ze werd later grondig verbouwd door keizerin Maria Theresia (1754-1773) met een pronkzaal en een kapel. Je kunt dagelijks de keizerlijke appartementen in de Hofburg bezoeken. In het gebouw bevindt zich ook het Café Sacher Innsbruck. Je kunt er terecht voor typische Oostenrijkse gerechten of voor een drankje.
Website: www.hofburg-innsbruck.at

De Dom zu St. Jakob is een schitterende barokke kathedraal. Het interieur is het werk van de gebroeders Cosmos Damian (schilder) en Egid Quirin Damian (beeldhouwer). De Dom werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar grotendeels heropgebouwd in de jaren vijftig van vorige eeuw. Aan het hoogaltaar bemerk je een prachtige afbeelding van Maria met Kind, een werk van Lucas Cranach de Oudere. Aan dit werk worden diverse wonderen toegeschreven. Voor velen is dit het mooiste barokgebouw in Noord-Tirol.

De Spitalskirche is een barokgebouw dat deel uitmaakte van het ‘Spital’, het middeleeuwse ziekenhuis, dat zich aan de rand van het middeleeuwse stadscentrum bevond net buiten de omwalling. Dat had een reden: het gevaar op besmetting voor de inwoners van het centrum door de zieken zo minimaal mogelijk te houden. De kerk werd voor het eerst in 1321 vermeld en werd omstreeks 1700 in barokstijl omgebouwd door Johann Martin Gumpp. Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernield, maar heropgebouwd.

De ‘Triumphpforte’ (of Triomfpoort) werd in 1765 opgericht naar aanleiding van het huwelijk van de latere keizer Leopold II met Maria Ludovica. Het feest eindigde in mineur door de plotse dood van de vader van de bruidegom, keizer Franz I. Aan de ene kant van de poort wordt de vreugde voor het huwelijk uitgebeeld, aan de andere zijde het verdriet voor de dood van de keizer.

Op de Hungerburgbahn, deels metro deels bergbaan, kan je gebruik maken van de Innsbruck Card (een voordeelkaart die tal van interessante reducties biedt voor museabezoeken en gratis openbaar vervoer). Je hebt recht op een gratis rit met deze vorm van openbaar vervoer. Ze brengt je naar de Hungerburg, waar je van een indrukwekkend uitzicht op de stad geniet. Je kunt ook halfweg uitstappen voor een bezoek aan de Alpenzoo Innsbruck.

De Alpenzoo is ongetwijfeld een van de grote attracties in Innsbruck en spreekt sterk tot de verbeelding van de kinderen. Deze Alpenzoo situeert zich net buiten het oude centrum, aan de overzijde van de Inn. Vanaf het station Alpenzoo van de Hungerburgbahn, gaat het vervolgens langs een bosweg naar de ingang, die je snel bereikt.

Deze dierentuin is de hoogstgelegen zoo van Europa (727 m boven de zeespiegel). Je ontdekt er zo’n 150 diersoorten, goed voor meer dan 2.000 dieren uit de Alpenwereld. Er is ook een opmerkelijk aquarium met vissoorten uit de Alpen. De zoo ligt tegen een heuvel, wat er voor zorgt dat het tijdens de verkenning langs de grotendeels geasfalteerde wegen soms wat steiler omhoog gaat of dat je verschillende trappen moet overwinnen. Reken voor het bezoek anderhalf tot twee uur. Er zijn eveneens verschillende speelplaatsen voor de kinderen voorzien.
Website: www.alpenzoo.at

In de stadswijk Wilten ontdek je de prachtige Basilika Wilten aan de Haymongasse 6b. Hier bevond zich in de antieke tijd reeds een Romeinse nederzetting. Later ontstond hier, vermoedelijk in de 9de eeuw, een klooster. Deze kerk geldt sinds de 14de eeuw als de belangrijkste bedevaartskerk van Tirol. Het is nu de belangrijkste rococokerk van het bondsland nadat de huidige kerk door Franz de Paula Penz werd opgericht in 1755. Bewonder binnen de prachtige fresco’s van Matthäus Günther en het stucwerk van Anton Gigl.
Website: www.basilika-wilten.at

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Innsbruck? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info