8 tips voor reis naar Ligurië

8 tips voor reis naar Ligurië

Een vakantie aan de Ligurische kust is genieten van een prachtige kustlijn. Je vindt er een opeenvolging van mondaine en gewone badplaatsen, van kleine en grote steden, van pittoreske dorpjes met schitterende plekjes. Overal zie je een kleurrijke bloemenpracht. Wat de Franse Rivièra is, is de Ligurische kuststrook de Italiaanse Bloemenrivièra. Het milde klimaat lokt het ganse jaar door toeristen die op een rustige manier willen genieten van al het mooie dat Ligurië in de steraanbieding heeft. Nu al zin om die Ligurische kust beetje beter te leren kennen? Lees deze 8 uitnodigende tips.

Tip 1: Overal zee, oost en westkust, elk met eigen karakter

De Ligurische kust is één langgerekte strook die als een boog boven de Ligurische Zee ligt. Kleine en grote badplaatsen liggen er als een parelsnoer achter elkander. Je kan de Ligurische kust makkelijk opdelen in wat ten westen en wat ten oosten van Genua ligt. Westelijk ligt de Rivièra di Ponente. Hier reis je langs badplaatsen en middeleeuwse dorpjes. Je komt er overal de pracht van bloemen tegen en de wuivende palmbomen. Je ziet er protserige villa’s met tuinen als ware het parken.

De Rivièra di Levante, aan de andere kant van Genua, biedt een wat ruwere aanblik. Je zal er een meer rotsachtige kust ontdekken en lieflijke baaien. Geen wonder dat de elite van vandaag zich hier graag laat zien op hun jachten of langs de promenades.

Tip 2: I fiori, olijven en wijn

De Ligurische kust is de Italiaanse Bloemenrivièra. Overal bloemen in zovele kleurschakeringen fleuren het straatbeeld op. Je vindt ze in parken, in tuinen van rijke villa’s. San Remo gaat er prat op dat het de grootste bloemenmarkt van het Middellandse Zeegebied heeft. Bijna 6000 verschillende soorten bloemen en planten zijn te bewonderen in de 18 hectare grote Giardini Botanici Villa Hanbury bij Ventimgilia.

Imperia heeft een Museo dell’Olivio, waar alles van naaldje tot draadje wordt uitgelegd over de olijvencultuur, 18 zalen vol. Overal in het Ligurische landschap liggen olijvenboomgaarden. Je kan er zelfs een heuse toeristische Olijvenroute afwerken. Maar ook de wijncultuur leeft er. Eerder kleinschalig maar daarom zeker niet mindere kwaliteit.

Tip 3: Hinterland

Ook het hinterland van de Ligurische kust biedt een waaier aan mogelijkheden om een aangename dag door te brengen. De Alpi Liguri, een pracht van een natuurpark, ligt in de Ligurische Alpen: 6000 hectaren natuurschoon bestrooid met kilometerslange wandelpaden. Je kan de grotten in in het grotcomplex van Toirano. Taggia, Pigna, Varese Ligure zijn pittoreske dorpjes waar je eenvoudig kan genieten van de schoonheid rondom jou.

Tip 4: Schilderachtige plekjes

De middeleeuwen zijn nooit ver weg in Ligurië.  Dorpjes als Ventimiglia, Cervo, Montalto Ligure zijn daarvan mooie voorbeelden. Wil je uitzoeken waarom Triora het heksendorp wordt genoemd? In Tellaro lijkt het alsof de zee elk moment zomaar de straten kan binnenstromen. De middeleeuwse kern van Lerici ligt op een rots uitkijkend op een mooie baai. Montemarcello kan je enkel te voet bereiken maar die moeite loont zich als je er bent.

Tip 5: Genua

Het zou jammer zijn mocht je Genua, de hoofdstad van Ligurië niet vereren met een bezoek. Pieter Paul Rubens had er zijn hart verloren. Je vindt in Genua parels van paleizen (Unesco Werelderfgoed), kerken en musea. De Porto Antico kreeg een moderne look, die uiterst geslaagd is. De kleine straatjes nodigen uit om op een slakkengangetje te kijken en te genieten.

Tip 6: Musea en architectuur

Je bent een museumbezoeker? Of neem nu dat het per uitzondering eens een bewolkte dag is. Dan vind je tal van keuzemogelijkheden langs de Ligurische kust. In La Spezia bevindt zich een befaamd zeevaartmuseum. Logisch want La Spezia bezit de belangrijkste marinehaven van Italië. Je hebt er ook nog een hedendaags kunstmuseum en een museum in een klooster vol met kunst van de Romeinentijd tot de 18de eeuw.

Ben je een liefhebber van kerken bezoeken? Dan zit je aan de Ligurische kust goed. Tot in de kleinste dorpen staan kerken met zowel pracht aan de buitenkant als binnenin. Ze hangen en staan vol met fresco’s, meesterwerken van kunstschilders, kunstbeelden, … De San Giovanni Battista in Cervo, de Duomo in Savona   of wat dacht je van een doopkapel uit de 5de eeuw in Albenga?  De abdij van San Fruttuoso ligt met de voeten bijna in de zee. Je kan er enkel heen met de veerboot.

Liever een kasteel? De burcht Fortezza di Sarzanello in Sarzana dicht bij La Spezia is er zo één die een bezoek waard is.
Rijke Engelsen, Duitsers en Russen wisten het eerder al. Ligurië is een prachtig gebied. Lang voor je bezoek lieten ze er kasten van villa’s neerpoten. Statige villa’s met tuinen als parken. Sommige stellen hun deuren open om hun rijkdom te laten zien. Villa Durazzo in Santa Margherita is er zo één.

Tip 7: Verkenning te voet 

Wandelen in de  vrije natuur is een lust voor het oog. Aan variëteit geen gebrek. De ene dag loop je op de wandelpaden langs de kust, de andere door een natuurpark of kies je voor bergpaden in de Ligurische Alpen?

Tip 8: Cinque Terre

Vijf dorpen, netjes op een rij, vormen samen het natuurpark Cinque Terre in de prachtige Golf van La Spezia tegen de heuvels aan met zicht op het turkooise zeewater. Een adembenemende natuur met wandelpaden langs kliffen, baaien, steile flanken. Meer dan 40 wandelroutes. Elk dorp heeft een mysterieus heiligdom. Jaarlijks krijgen ze zo een dikke twee miljoen bezoekers over zich heen. Lees onze tips hoe je ze best kan bezoeken.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

 • Alle hotels en promoties voor Ligurië

  Alle hotels en promoties voor Ligurië

  va. € 39 -

  Gebruik de zoekrobot om hotels op te zoeken volgens beschikbaarheid en krijg meteen een prijsoverzicht. Of zoek op basis van onze kaart. Via ons formulier 'reis je met kinderen' kan je speciale prijzen opvragen voor reizen met kinderen.
 • Stel zelf je reis Ligurië samen

  Stel zelf je reis Ligurië samen

  va. € 39 -

  Stel zelf je reis samen met ons hotelaanbod langs de Bloemenrivièra of Ligurische kust. Kies op de kaart of sorteer volgens prijs, beoordeling, sterren ... en geniet van vele kortingen. 
 • Noord-Italië rondreis 10 dagen: Gardameer, Piëmonte en Ligurië

  Noord-Italië rondreis 10 dagen: Gardameer, Piëmonte en Ligurië

  va. € 605 -

  Nabij het Gardameer 5 nachten in Montichiari. Een gerenoveerde villa met 18 kamers. In Piëmonte 4 nachten in hotel 4* in Monterotondo di Gavi. Gunstige prijs inclusief ontbijtbuffet.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info