Genua bezienswaardigheden, wat is er te zien en te doen?

Rubens was er weg van, maak kennis met dé cultuur- en havenstad Genua

Genua, min of meer centraal gelegen aan de Ligurische kust, is sinds de middeleeuwen altijd een belangrijke havenstad geweest, zeg maar dé belangrijkste haven van Italië. Maar Genua is veel meer dan enkel de haven. Als we je vertellen dat Pieter Paul Rubens weg was van de schoonheid van de stad, dan wil dat toch wat zeggen. Rubens bracht maar één boek uit in zijn leven. Niet toevallig droeg dit de titel ‘Palazzi di Genova’ (1622).  Lees meer 

Genua zal je inpakken net zoals het dat deed met Pieter Paul Rubens.
 • Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Je start in de regio Piëmonte (4 nachten) en daarna 5 nachten in Ligurië. Kiezen uit uitstapjes naar Turijn of kleinere stadjes. En vergeten we niet de Barolowijnen te vernoemen. Verkenning langs de Ligurische kust en de Italiaanse Bloemenriviera. Inclusief ontbijtbuffet.
  va.€ 475 - Boek nu
 • Maak kennis met de hoofdstad van Ligurië
 • Ontdek waarom Rubens er wild van werd
 • Geniet van metamorfose van de Porto Antico 
 • Bewonder de gevels waar je naar blijft kijken
 • Ontdek de fraaie paleizen van Genua
 • Vergeet de kerken niet binnen te stappen  
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De adel van Genua, steenrijke patriciërs en andere mecenassen overlaadden Rubens met opdrachten. Vandaar dat je werken van de Antwerpse barokkunstenaar vaak zal zien opduiken. Ook zijn leerling Antoon Van Dyck moest bijspringen en zal je daarom tegenkomen.

Paleizen Unesco Werelderfgoed 

Wist je dat de stadspaleizen van Genua uitgeroepen zijn tot Unesco Werelderfgoed? De meeste vind je in de Via Balbi, de Via Cairoli en de Via Garibaldi. Enkele van die Palazzi kregen in 1576 zelfs een ‘etiket’, een erkenning als ‘Palazzi dei Rolli’.  Eigenlijk is het een lijst van huizen die destijds in aanmerking kwamen om pausen, keizers en anderen notabelen in Genua te ontvangen, onderverdeeld nog eens in drie categorieën. Sommige huisvesten tegenwoordig een museum. Zo vormen het Palazzo Bianco, Palazzo Rosso en Palazzo Tursi samen de Musei di Strada Nuova.
 
Palazzo Bianco bevat een zeer belangrijke collectie schilderijen van zowel lokale meesters als van Rubens, Van Dyck en Murillo. Palazzo Rosso heeft werken van onder meer Caravaggio en Van Dyck. Veel meer over de musea vind je op de website www.museidigenova.it

Culturele hoofdstad 2004

Niet zomaar de eerste de beste stad wordt uitgekozen als culturele hoofdstad van Europa. Genua, als hoofdstad van de regio Ligurië, viel die eer te beurt in 2004. Misschien nog méér dan in andere Italiaanse cultuursteden staan hier paleizen met gevels om naar te blijven kijken. Gevels waar pracht en praal op ‘kleeft’ uit de 16de en 17de eeuw vooral. Achter sommige schuilen vandaag musea of richten banken er een hoofdkantoor in.

Porto Antico

De oude haven Porto Antico werd volledig gestript. De grootste trafiek werd verplaatst naar de buitenkant. Het is de Genovesi architect Renzo Piano die zijn ideeën tot werkelijkheid mocht brengen. Het resultaat is op zijn minst verbluffend. Het lijkt meer op een openluchtpark met daarin een glazen zeepbel (Biosfera of Bolia), een aquarium www.acquariodigenova.it ,  een spectaculaire panoramische lift en enkele musea: het zeevaartmuseum www.galatamuseodelmare.it , een wetenschaps- en technologiemuseum op kindermaat www.cittadeibambini.net 

Nog meer bezienswaardigheden

In het Palazzo del Principe waar admiraal Andrea Doria woonde, vind je een prachtige kunstcollectie in de loggia’s en de salons: wandtapijten uit Brussel en Doornik, meubelen, schilderijen, ...).

Het eigenaardige van Genua is dat, als je even wegloopt van de ‘rijke’ straten, je beland in een waar doolhof van steegjes. Kleine straatjes met eenvoudige huisjes om dan tóch opnieuw geconfronteerd te worden met een grote kunstparel in het Palazzo Spinola waar je o.a. de Ecce Homo van Antonello da Messina kan bewonderen.
   
Bijzonder indrukwekkend is de zwart-witte gevel van Cattedrale San Lorenzo, gebouwd tussen de 12de en 14de eeuw. Op de Piazza San Matteo, vind je de gotische kerk van San Matteo te midden van een aantal gebouwen uit dezelfde periode. Op de Piazza Matteotti staat het Palazzo Ducale, waar vroeger de dogen van Genua hun hof hielden.

Het hart van de stad is de Piazza de Ferrari. Een plein omringd door monumentale gebouwen en in de nabijheid tal van oude kronkelende straatjes. De Gesùkerk is een prachtige kerk. Je krijgt in deze barokke jezuïetenkerk twee keer Rubens te zien. Genua staat vól van bezoekwaardige kerken. En mocht je twijfelen omdat de buitenkant niet echt uitnodigend werkt, toch maar binnenstappen want het interieur is er werkelijk overal gedecoreerd met een ongeziene grandeur aan kunst en versieringen.    

In het Casa di Colombo zou Colombus zijn jeugd hebben doorgebracht. De romaanse kerk San Donato toont o.a. de 16de-eeuwse triptiek van Joos van Cleve ‘Aanbidding der Wijzen’.

Voor een ongewoon bezoek moet je even de stad uit. Daar ligt een van de grootste begraafplaatsen van Europa. Het Cimitero Monumentale di Staglieno is geen militaire maar een burgerlijk kerkhof waar op ca. één vierkante kilometer zowel monumentale als gewone grafstenen staan. Het is een fraai dodenpark tegen een helling aanleunend met beeldhouwwerken als stille getuigen. Je vindt het op minder dan tien kilometer van het meest centrale plein in Genua op de Piazzale Giovanni Battista Resasco. Open dagelijks van 7u30-17.00 u.

Pesto genovese

In Genua kan je niet anders dan van de lokale keuken proeven. De meest bekende producten zijn basilicum (basilico genovese geniet het beschermde Europese DOP-statuut), de pesto en de ‘farinata’, een pannenkoek met een zeer specifiek deeg. De pesto genovese is eveneens EU erkend.         

Reviews en beoordelingen Genua

Heb je zelf tips of opmerkingen over Genua, Rubens was er wég van? Plaats je beoordeling

Axel16 augustus 2020

Helder geschreven reisgids met erg veel nuttige tips

Pascale12 november 2019

nuttige tips ... mooie routes

Coenen Ria19 juni 2018

Correcte, beknopte en degelijke info over de mooiste bezienswaardigheden in de streek.

Johan Kumps24 december 2017

Duidelijk en bondig overzicht.

Silla Augustus23 maart 2017

Zeer volledige reisgids, met tips voor uitstappen in de omgeving, pros en cons. Veel better dan sommige oppervlakkige encyclopedische gidsen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info