Cinque terre: Bezienswaardigheden wat is er te zien en te doen?

Maak een unieke tocht langs de 5 dorpen om nooit te vergeten

Cinque Terre is een begrip als het gaat over vakantie in Ligurië. Cinque Terre staat voor vijf dorpen die een natuurpark vormen: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Toeristisch zijn ze alle vijf erg in trek, dat zal je zeker merken als je hier tijdens de echte vakantiemaanden rondloopt. Volgens schattingen worden ze jaarlijks door ruim twee miljoen toeristen bezocht. Vijf dorpen met melodieus klinkende namen vormen een figuratieve ketting van vijf schakels. Je vindt ze ten noordwesten van de Golf van La Spezia.  Lees meer

Ga op ontdekking in de vijf dorpen: te voet, met de bus of trein of met de veerboot.
 • Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Je start in de regio Piëmonte (4 nachten) en daarna 5 nachten in Ligurië. Kiezen uit uitstapjes naar Turijn of kleinere stadjes. En vergeten we niet de Barolowijnen te vernoemen. Verkenning langs de Ligurische kust en de Italiaanse Bloemenriviera. Inclusief ontbijtbuffet.
  va.€ 475 - Boek nu
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Dagtrips en tours naar de gekleurde dorpjes aan de Italiaanse Riviera

Een bezoek brengen aan de Cinque Terre is heel geschikt als leuke dagtrip. Maar, je kunt ook deelnemen aan een verzorgde tour. Er zijn talloze mogelijkheden. Kijk hier voor dagtours

Monterosso al Mare

1. “Vijf Landen” aan de Italiaanse Riviera kust

De naam van de kleine kleurrijke dorpjes betekent vertaald van het Italiaans naar het Nederlands “vijf landen”. De dorpen die tot de Cinque Terre behoren zijn:

 • Manarola
 • Riomaggiore
 • Corniglia
 • Vernazza
 • Monterosso al Mare

De plaatsjes horen bij een Nationaal Park dat tevens op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Je vindt deze feeërieke omgeving in Ligurië, dichtbij de zee. De dorpen kun je bereiken door het volgen van een prachtige wandelroute. Onderweg geniet je niet alleen van de gezellige dorpjes, maar ook van al het moois wat de Italiaanse Riviera je te bieden heeft.

Monterosso citroenen

1.1. Manarola

Dit kleine plaatsje dankt zijn bekendheid aan zijn heerlijke wijnen. Het viewpoint bij Manarola Scenic kan erg druk zijn, maar een bezoek is zeker de moeite waard. Hier kun je mooie foto’s maken en genieten van een prachtig uitzicht. Houd er wel rekening mee dat het hier behoorlijk druk kan zijn. Het dorp heeft nog meer te bieden dan wijnen alleen. Je kunt er het San Lorenzo kerkje bezoeken uit 1338, maar ook een markering in de vorm van een piramide. Vooral de zeelui gebruikte dit baken vroeger als herkenningspunt. Manarola betekent molenwiel in het Italiaans. Je kunt er dan ook eentje in het dorpje bekijken.

Manarola

1.2. Riomaggiore

Helemaal aan de zuidkant van de omgeving kun je een bezoek brengen aan vissersdorpje Riomaggiore. Dit is tevens de hoofdstad van Ligurië. In documenten uit 1251 is terug te lezen dat het dorp toen nog tot Genova behoorde. Deze plaats kenmerkt zich door de steile klimmen en smalle paadjes. Stevige wandelschoenen is dus een aanrader. Er is veel hoogbouw in de meest uiteenlopende felle kleuren. Ook kun je er een 6e-eeuws kasteel bezoeken én de kerk van Johannes de Doper. Naast het gebouw staat een Mariabeeld van hout dat veel publiek trekt.

Riomaggiore heeft tevens een baai waar de vis aan land wordt gebracht. Deze ligt iets hoger dan het vasteland waardoor je in de avond van een mooie zonsondergang kunt genieten. Riomaggiore is niet zo toeristisch als de andere 4 Cinque Terre. Dit kan ook komen door de geur die er hangt, want overal waar je loopt ruik je vis.

Riomaggiore

1.3. Corniglia

Het dorpje dankt haar naam aan de achternaam van de familie die het ooit bezat in de Romeinse tijd. Na dit tijdperk kwam Corniglia in handen van de edele heren van Lavagna, waarna Genoa het in 1276 kon overkopen. De plaats ligt niet direct aan het water omdat het ruim 100 meter hoger ligt op een rotspartij. Inwoners leven vooral van de akkerbouw in plaats van de visserij.

Als je een bezoek wilt brengen aan Corniglia, dan moet je 382 traptreden beklimmen. Eenmaal boven kun je de 14e-eeuwse Sint-Pieterskerk bekijken. De voorzijde van de kerk bestaat is opgetrokken met Carrara marmer. Ook de rest van het gebouw is op een indrukwekkende wijze versierd.

Corniglia

1.4. Vernazza

Als je een liefhebber bent van romantiek en oudheid, dan moet je een bezoek brengen aan dit dorpje uit 1080. De plaats is niet alleen charmant, maar bewaart ook nog eens heel veel gebouwen uit de middeleeuwen. Natuurlijk zijn ook hier gekleurde huizen te bekijken, maar ook een romantische vissersbaai, een haven en diverse kerkjes zoals de Santa Margherita di Antiochia. Deze kerk komt uit 1318.

Vernazza heeft ook een amfitheater én het 15e-eeuwse Doria kasteel dat de inwoners destijds bescherming bood tegen kwaadwillende piraten. Als je nog wat energie over hebt om een klim te maken, dan wordt je boven beloond met een adembenemend zicht op het kleurrijke dorpje én de zee.

Vernazza haven

1.5. Monterosso al Mare

Dit dorp is bekend sinds 1056. Monterosso is opgedeeld in twee aparte gedeelten. Fegina is geliefd bij toeristen maar werd pas gesticht in 1950. Het oude deel is het stadscentrum. Hier kun je wandelen door kleine smalle steegjes, bijkomen op gezellige pleinen en winkels bezoeken voor leuke snuisterijen. In Monterosso al Mare kun je tevens genieten van een lekkere maaltijd of een goed glas wijn. Deze oudste plaats van de Cinque Terre heeft tevens een zandstrand. Deze kun je zowel in het nieuwe als het oude deel van de plaats bezoeken.

Zin in cultuur? Breng dan een bezoek aan Palazzo del Podesta. Een kasteel dat vroeger dienst deed als 14e-eeuwse kerk van Johannes de Doper. Ook de Castello dei Fieschi abdij kun je hier een bezoek brengen. In en rondom Monterosso vind je tal van citrusbomen die een aangename en typisch Italiaanse geur verspreiden.

Monterosso Gigante

2. Mooiste looppaden van dorpje naar dorpje

De plaatsjes die tot de Cinque Terre behoren zijn allemaal met elkaar verbonden door middel van looppaden. Je kunt een keuze maken uit kleine weggetjes, maar er zijn ook drie grote wegen. Natuurlijk zijn er nu ook andere aanvoerwegen, maar vroeger was dit de enige manier om de dorpjes te kunnen bereiken.

2.1. Sentiero Alto

Dit paadje start in Levanto en eindigt in Porto Venere. Sentiero Alto werd in de Romeinse tijd gebruikt als looppad voor de ezels. Als je het gehele pad af zou willen lopen, dan wandel je 40 kilometer in 10 uur. Natuurlijk kun je ook alleen een stuk van het pad bewandelen. De weg is overigens goed begaanbaar en vlak.

Wandelpad Cinque Terre

2.2. Sentiero Azzuro

Dit pad brengt je in alle 5 plaatsen van de Cinque Terre. Het heeft een lengte van 12 km en heeft verdeeld over de afstand een verschil in hoogte van maar liefst 600 m. Toch is het pad nauwelijks steil of moeilijk te belopen. De Sentiero Azzuro brengt je langs gaarden met druiven en olijven én de Via dell ‘Amore. Dit pad neemt ongeveer 4 uur wandelen in beslag.

2.3. Via dei Santuari

Dit betreft één van de grote wegen in de omgeving. De weg brengt je naar de kathedralen buiten de dorpjes. De ondergrond van deze weg is vlak en heel goed te belopen. Je hoeft dus geen geoefende wandelaar te zijn.

Wandelpad Cinque Terre

3. Wanneer zijn de dorpen open voor publiek?

Je kunt elke dag van het jaar gebruik maken van de paden die je naar de 5 dorpen van de Cinque Terre brengen. Ook ben je dagelijks welkom in de dorpjes zelf. Hoewel de paden goed begaanbaar zijn, kun je de route toch het beste overdag bewandelen. Je ziet dan overigens het meest van de mooie omgeving.

Corniglia

4. Entreekaarten voor het Nationaal Park

Parco Nazionale delle Cinque Terre herbergt de vijf kleine dorpjes aan de Italiaanse Riviera. Als je gebruik wilt maken van de weggetjes, dan heb je een entreeticket nodig. Deze kun je aanschaffen voor één of twee dagen.

Let goed op welke tickets je koopt. Je hebt namelijk de keuze uit 2. Er bestaan kaarten die je toegang geven tot de wandelroute en de paden. Dat ticket wordt de Cinque Terre Trekking Card genoemd. Met een Cinque Terre Treno Card kun je naast de looppaden ook gebruik maken van de trein die je van dorpje naar dorpje brengt.

Treno Card: met deze entreekaarten kun je lopen over de paadjes, maar ook reizen met de trein die van dorp naar dorp rijdt. Je kunt deze tickets kopen bij het toeristencentrum in de dorpjes zelf. Deze kun je vinden aan de start van de looppaden, maar ook bij de stations. Online bestellen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Kinderen betalen 10,00. Wil je als volwassenen een Cinque Terre Treno Card bestellen? Dan betaal je een bedrag van 16,00 euro.

Trekking Card: deze 1-2 daagse entreekaart geeft je toegang tot de looppaden. Ook kun je met de pendelbus naar Biassa en gratis gebruik maken van de sanitaire ruimtes. Normaal betaal je 1,00 per persoon per toiletbezoek. Op de stations vanwaar de trein vertrekt, kun je tevens genieten van een gratis internetverbinding. Kinderen van 4-12 betalen 4,50 euro. Volwassenen kloppen een kaart voor 7,50 en 70-plussers voor 6,00 euro.

Wil je de kleurrijke dorpjes liever bezoeken aan de hand van een verzorgde tour, een dagtrip of excursie? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Bekijk hier wat je allemaal kunt verwachten.

Vernazza

5. Voorkom de drukte in de kleine dorpjes

Je kunt je voorstellen dat deze leuke plaatsjes een echte toeristische trekpleister zijn. Daardoor kan het zeker in het zomerseizoen behoorlijk druk zijn. Het is dan ook niet voor niets dat er jaarlijks “maar” 1,5 miljoen mensen worden toegelaten op de wandelpaden. Wil je de dorpjes van de Cinque Terre in alle rust bezoeken? Kies dan voor een dagtrip in het voor- of najaar.

Combineer je bezoek aan de dorpjes met nog meer leuks. Bijvoorbeeld een boottocht of een proeverij waarbij je kennis maakt met de lekkerste wijnen uit de streek. Meer weten? Hier vind je een overzicht van alle dagtrips enverzorgde tours.

Tip : Ben je toch tijdens het zomerseizoen aan de Italiaanse Riviera? Dan kun je de Cinque Terre dorpjes ook in omgekeerde volgorde bezichtigen. Je begint dan bijvoorbeeld bij Vernazza. Tegen de tijd dat het daar druk wordt, ben jij al onderweg naar Monterosso waar normaal gesproken iedereen aan zijn of haar trip begint.

Drukte in Riomaggiore

6. Van dorp naar dorp met de trein

6.1 Zeker een aanrader als je een liefhebber bent van comfort

Wil je niet te ver lopen maar toch niets missen van de leuke dorpjes? Reis dan per trein in plaats van te voet. Ook met je eigen auto is het bezoeken van de Cinque Terre geen aanrader. Je kunt het voertuig niet dichtbij parkeren en het kan er behoorlijk druk zijn. Reizen met de trein is voordelig én comfortabel. Onderweg geniet je van de mooiste vergezichten.

Elke 20 minuten kun je gebruik maken van een verbinding. Binnen 3-5 minuten brengt de trein je van plaats naar plaats. Handig, want elk dorp heeft zijn eigen station. Wil je met de trein van het noorden naar het zuiden of andersom? Dan ben je ongeveer een kwartier onderweg.

6.2. Treinkaart met volledige toegang en gratis gebruik van bus en sanitair

 • met de Cinque Terre Treno Card kun je gratis gebruik maken van de trein die bij het Nationaal Park behoort. Ook de toegang hiertoe is inbegrepen, evenals gebruik van de bus en de toiletten.
 • kaarten kosten van november-maart 13,00 euro p.p. (naseizoen)
 • kaarten kosten van maart-november 16,00 euro p.p. (hoogseizoen)
 • de Treno Card kun je online bestellen of kopen op het station in Levanto

Bezoek de Cinque Terre met de trein

7. Routebeschrijving plaatsjes Cinque Terre

7.1 Wandelend

Maak gebruik van de beschikbare looproutes als je van plaats naar plaats wilt wandelen.

Wandelroutes:

 • Monterosso naar Vernazza: 3,5 km in ongeveer 90 minuten
 • Vernazza naar Corniglia: 4,0 km in 90-120 minuten
 • Corniglia naar Manarola: 3,0 km in  60 minuten
 • Manarola naar Riomaggiore: 1,5 km in 30 minuten

De wandelpaden die je van Corniglia naar Manarola en Riomaggiore voeren, zijn goed begaanbaar en niet zo zwaar als de routes die hierboven staan aangegeven.

7.2. Bus of boot

Bevind jij je in één van de omliggende plaatsen rondom de Cinque Terre? Dan kun je ook prima met het openbaar vervoer reizen. Bijvoorbeeld vanuit Genoa of Pisa. Ook vanuit Florence en Milaan zijn de kleurrijke plaatsjes prima te bereiken. Dat kan op de onderstaande manieren:

 • met de boot: een entreekaart geeft toegang voor één dag en kost 25,00 per persoon.
 • met de trein: je reist snel en comfortabel tussen alle 5 de dorpjes. Een kaart voor één dag kost 16,00 per persoon. Je hebt dan ook gratis toegang tot het Nationaal Park.
 • met de bus: de Explora 5 bus rijdt tussen de plaatsjes. Je kunt hiervan gebruik maken tussen 08.30-22.00 uur. Kinderen van 4-12 jaar betalen 17,00 voor een dagkaart. Volwassenen betalen 22,00 euro. Je kunt voor 2,50 ook gebruik maken van de groene bussen. Deze doet de plaatsjes zelf niet aan, maar kan je wel naar de omliggende gebieden brengen die ook zeker de moeite van het bezoeken waard zijn.

7.3 Huurauto of eigen vervoer

De dorpjes zijn allemaal autovrij. Je moet het voertuig dus buiten de omgeving zien te stallen. De parkeerruimte is schaars en het kan hier tevens erg druk zijn. Maak dus, als het kan, gebruik van het OV.

Corniglia

8. Handige informatie

 • wil je jouw bezoek aan de dorpen combineren met nog meer leuks? Bestel dan een dagtrip met wijnproeverijen of een tocht met de boot. Reserveren doe je het beste online.
 • zorg voor stevig schoeisel als je de dorpjes wandelend wilt verkennen.
 • voorzie jezelf van voldoende drinkwater voor onderweg
 • vermijd de grootste drukte en warmte door de Cinque Terre in het voor of naseizoen te bezoeken.
 • als de weersomstandigheden slecht zijn, kunnen sommige routes worden afgesloten. Dit om ongelukken in verband met modder of slecht begaanbare wegen door regen te kunnen voorkomen.
 • maak gebruik van de bagagelockers op het station van La Spezia of Riomaggiore. Zo houd je je handen lekker vrij en het scheelt een hoop ballast tijdens het wandelen.

Riomaggiore

9. Zijn er overnachtingsmogelijkheden in één van de dorpjes?

9.1. Overnachten in Vernazza

 • een hotel op een toplocatie is Michela Rooms in Vernazza. Je betaalt hier een normale prijs voor een verblijf. Je krijgt een eenvoudige kamer met sanitair, airco en gratis internetverbinding. Als je geluk hebt, krijg je een hotelkamer met balkon voor een adembenemend vergezicht. De kamerprijzen vind je hier.

 • dichtbij het strand van Vernazza vind je Hotel Gianni Franzi. De prijs voor een kamer in dit rozekleurig hotel is hier gemiddeld, terwijl je wél verblijft op een hoge rots met zicht op het water. De kamerprijzen kun je hier bekijken.

 • uitzicht op zee vind je tevens in de kamers van appartement La Polena. De kamers zijn trendy en op loopafstand van diverse eetgelegenheden. Het terras op het dak geeft een perfect uitzicht op het dorp. Zie hier de prijzen voor de kamers.

La Polena

La Polena

9.2. Overnachtingen in Corniglia

 • als je meer budget over hebt voor een overnachting in Corniglia, dan kun je kiezen voor Arbanella. De comfortabele kamers hebben uitzicht op zee, de groene omgeving en de vele druivengaarden. Je kunt gebruik maken van gratis wifi. Kijk hier voor actuele prijzen
 • pension Affittacamere Le Terrazze is kenmerkend Italiaans. Je kunt kiezen voor een appartement of een 2-persoons accommodatie. In de kamer kun je gebruik maken van een kitchenette. Ze zijn comfortabel en knus ingericht. In de gedeelde ruimte kun je kosteloos gebruikmaken van wifi. Hier kun je een prijsoverzicht bekijken.
Arbanella Corniglia

9.3. Overnachten in Monterosso al Mare

Tramonto sul Mare

Villa Tanca Luxury Collection

9.4. Overnachtingen in Riomaggiore

Cinqueterre Residence

Cinqueterre Residence

9.5. Overnachten in Manarola

The First Hotel

The First Hotel

10. Video: een reis langs de Italiaanse Riviera Kust

De dorpjes van de Cinque Terre kun je alvast in vogelvlucht bekijken in de onderstaande video. Zo kom je alvast lekker in de sfeer voor het door jouw geplande bezoek aan de Italiaanse Riviera.

11. Cinque Terre reisgids downloaden mét 40 andere hotspots

Als je afreist richting Ligurië, dan wil je naast de dorpjes van de Cinque Terre misschien ook nog tal van andere bezienswaardigheden bezichtigen. Dat doe je het beste aan de hand van de Cinque Terre reisgids. Wil je alvast een exclusief voorproefje op de gids? Download de sneak preview dan helemaal gratis.

Reviews en beoordelingen Cinque terre

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cinque terre? Plaats je beoordeling

Kuppens18 november 2019

Prima gebruik van gemaakt!

Reunes15 juli 2018

Prima bruikbaar.

Bert18 juni 2018

Zeer verstaanbaar, goede info

Norbert Duquesnoy26 mei 2018

Interessante info

henriette legein14 mei 2018

Goed gestructureerd, verstaanbare taal. Ik kende Ligurië helemaal niet en jullie gids heeft me helemaal enthousiast gemaakt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info