Rivièra di Levante: kustlijn bezaaid met kliffen, baaien en heerlijke dorpjes

Een uitnodiging om lekker lang te genieten

Vanaf Genua tot La Spezia is het ca. 200 kilometer. Je zal opmerken dat langs deze kant de kust er wat ruwer uitziet. Je zal hier dan ook meer kliffen aantreffen maar ook lieflijke beschutte baaien, kleine en grote.  De dorpen langsheen de kust hebben een wat ander zeg maar landelijker uitzicht. Wijngaarden, olijfbomen, pijnbomen op de hellingen uitgezaaid bepalen meer het algemene beeld.   Lees meer

Nooit gedacht dat de Ligurische kust zulke parels van schoonheid zou bevatten.
 • Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Je start in de regio Piëmonte (4 nachten) en daarna 5 nachten in Ligurië. Kiezen uit uitstapjes naar Turijn of kleinere stadjes. En vergeten we niet de Barolowijnen te vernoemen. Verkenning langs de Ligurische kust en de Italiaanse Bloemenriviera. Inclusief ontbijtbuffet.
  va.€ 475 - Boek nu
 • Verken de Rivièra di Levante
 • Maak kennis met het populaire Portofino
 • Met de veerboot naar San Fruttuoso
 • Flaneren langs de Veneto promenade
 • Hou de ontdekking van Baia del Silenzio geheim
 • Ontdek de pracht van de Golfo dei Poeti
 • Bezoek een borgho rotondo in Varese Ligure 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Nervi

Even nood aan een korte wandeling in een groen decor? Dan willen we je graag de Parchi di Nervi voorstellen. Een paternoster van tuinen en parken waarin een wandelpad loopt van ongeveer 2 kilometer, de Passeggiata Anita Garibaldi. Niet lang dus maar o zo mooi. Een rustige start aan het jachthaventje waarna ‘wilde’ passages volgen langs de rotskust, tuinen met mediterrane én exotische begroeiing. Overtuig jezelf op de website www.parchidinervi.it

Santa Margherita

Een chique haven met nog chiquere logeermogelijkheden. Wedden dat paparazzi hier op de loer liggen om een bekendheid op de foto te krijgen? Bij het water staat het 16de-eeuwse kasteel. De bidplaats Santa Era werd door vissers gebouwd.

De Villa Durazzo is volledig heropgefrist en gerenoveerd. Het is een prachtig voorbeeld van hoe men een villa bouwde in de 16de eeuw. Het interieur biedt originele meubeltjes en kunstwerk van Italiaanse meesters. De Villa Durazzo is te bezoeken, meer info op www.villadurazzo.it

San Lorenzo della Costa, niet meer dan een gehucht van Santa Margherita, willen we zeker vermelden omdat je in de parochiekerk kan gaan kijken naar een Vlaams drieluik. Wat zeker is, is dat de stad Brugge het bestelde in 1499. Wie het schilderde daarover bestaat nog altijd twijfel: Gerard David of Hans Memling.

Portofino

Om je eventjes rijk (of nét arm) te voelen door enkel te kijken, het kan in Portofino, op goed 40 kilometer van Genua in de Golfo del Tigullio. Voorheen nog een doodsimpele ontmoetingsplaats van koraalvissers. Vandaag verdringen figuren uit de jet set bijna mekaar. Ze hebben bijna allemaal een jachtje liggen in de kleine haven van Portofino. Je vindt er een paar straten, een pleintje en dus de kade. En kerken vanzelfsprekend: de Chiesa di San Giorgio, Chiesa S. Martin. We vermelden ook het Castello Brown, nu in bezit van de gemeente. Prachtig zicht vanop het kasteel. Wandelen in Portofino kan je ook in de natuur want dit is eigenlijk een beschermd natuurreservaat. Aan bijna 80 kilometer uitgestippelde wandelwegen zal je wel genoeg hebben, vermoeden we. De wandeling naar de vuurtoren is erg populair.

San Fruttuoso

Wie een mooie dagtocht wil doen, kan vanuit Portofino (maar ook vanuit Camogli, Rapallo of San Margherita Ligure) met een veerboot naar San Fruttuoso. Een andere manier om San Fruttuoso te bereiken is er niet. Daar vind je aan de voet van een heuvel een erg mooie abdij, vlak naast het water en een mini kiezelstrand. Een ongewoon zicht van een abdij zo dicht bij de zee.  Een schitterende devotieplek uit de 14de eeuw. Je kan de abdij bezoeken. Ook de wachttoren ernaast is in het bezoek inbegrepen. Voor meer info kan je kijken op www.sanfruttuoso.eu

Op korte afstand van San Fruttuoso ligt de Punta della Chiappa. Je kan het al raden: dit is een uitzichtpunt om u tegen te zeggen. De ruwheid van de kust is hier op zijn mooist. Je kan er heen via een pad dat start vanuit Belvedere di San Rocco, reken toch op anderhalf uur heen en terug.

Rapallo

Wie lekker heerlijk wil flaneren langs een promenade, moet kennismaken met de Veneto promenade van Rapallo. Elegantie ten top. Het zicht op de baai krijg je er gratis bij. In Rapallo merk je meteen dat het toerisme hier al vroeg opgang kende: de grandeur van de 19de eeuw en het begin van de 20ste  valt moeilijk na te bootsen. Alleen al voor een tochtje over de fleurige promenade langs de kust zou je naar hier komen. Ook deze stad beschikt over haar portie historische gebouwen: een bedevaartsoord Montallegro en een middeleeuwse zeetoren. Deze vestingtoren werd werkelijk op het strand opgetrokken in de 16de eeuw. Naar het bedevaartsoord kan je te voet over een ezelpad of mee met een kabelbaantreintje.

Chiavari

Chiavari beschikt over een groot strand en er is een jachthaventje. Wie even weg wil van het water raden we aan om naar de Basilica dei Fieschi te rijden, zowat 2 kilometer landinwaarts. De kerk is uit de 13de eeuw. Vooral de zwart-witte gevel oogt speciaal. Binnen zie je heel mooie spitsbooggewelven. Het Palazzo Fieschi ertegenover dateert uit dezelfde eeuw en toont kenmerken van de gotische stijl uit Genua.

Sestri Levante

Bekend voor de Baia del Silenzio (baai van de stilte). Of we hiervoor veel ruchtbaarheid moeten rond geven is dus maar de vraag. Maar het is er prachtig. Met huizen bijna met de voeten in het zeewater. Sestri Levante heeft het voordeel net tussen twee baaien te liggen. De andere baai heeft een breed zandstrand en een promenade.

Levanto

Levanto ligt tussen Rapallo en La Spezia. Het stadje heeft naambekendheid omdat je overal leest dat het stadje de toegangspoort is, vanaf noord naar zuid, tot de Cinque Terre. De paleizen en villa’s met zicht op de baai hebben hun locatie goed uitgekozen. De Chiesa Sant’ Andrea heeft een gotische gevel van wit marmer en groene tinten. Op de Piazza della Loggia vind je middeleeuwse arcades. Een andere kerk, die van Santa Francisco heeft waardevolle fresco’s. Het Castello uit de 13de eeuw waakt als het ware boven de stad. Levanto wordt in alle seizoenen graag bezocht. Tijdens de zomer zie je hier veel watersporters bezig of strandliggers en genieten velen van excursies in de omliggende heuvels. Het milde klimaat tijdens de winter lokt vele wandelaars.

Portovenere

Portovenere heeft een paar blikvangers. Je ziet er fraai gekleurde huizen uit de 12de eeuw. De San Pietro met een gevel in zwart-witte strepen (ook binnenin) staat magistraal op een rots. Brede trappen leiden er naartoe. Vanuit de loggia is het uitzicht megamooi.  Eind 12de eeuw werd de kerk al ingewijd. De gekleurde banden is een toevoeging uit de 13de eeuw.  Een zittende ‘mamma’ (beeld Mater Naturae) vind je op een rots, En je hebt er misschien wel hét mooiste uitzicht op de vijf dorpen van Cinque Terre.  
Vanuit Portovenere zie je drie eilandjes liggen. Met een bootje en gids wordt een rondvaart interessant om doen.

La Spezia

La Spezia is het centrale punt van de Golfo La Spezia, ook wel Golfo dei Poeti genoemd. Geen toeval dat poëten als Byron, Shelley dit stukje van de Ligurische kust zo heerlijk mooi beschreven. De kleuren, de verscheidenheid van de natuur, de mildheid van de zon op de huid, het moet ook hen deugd hebben gedaan.   
La Spezia bezit de belangrijkste marinehaven van Italië. Veel historische monumenten gingen helaas verloren tijdens geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Qua cultuur heeft La Spezia heel wat te bieden. Hierbij een graai uit het aanbod. Het Museo Lia is een must. In een 17de-eeuws klooster gehuisvest wordt kunst gebracht vanuit de tijd van de Romeinen tot de 18de eeuw. Indeling per thema in drie verschillende zalen. Glaswerk, email, ivoren en bronzen voorwerpen, religieuze voorwerpen, manuscripten, schilderijen uit de periode 13de tot 18de eeuw. De verzameling komt uit de privé-collectie van Amedeo Lia. Info op de website www.museolia.spezianet.it

Hedendaagse Kunst vanaf de 20ste eeuw kan je bekijken in het CAMeC, of uitgeschreven het Centro Arte Moderna e Contemporanea. Info op www.camec.spezianet.it

Het zeevaartmuseum Museo Tecnico Navale toont de grootste verzameling wat er in Italië te zien is rond het thema de uitrusting van de Italiaanse zeevaart. Het is gevestigd in een arsenaal dat eind 19de eeuw werd opgericht. Info op www.marina.difesa.it 
Een wat speciale tentoonstelling is die van stempels en zegels die gebruikt werden op officiële documenten. Info op www.laspeziacultura.it

San Terenzo

Typisch vissersdorp maar ook hier staat een kasteel uit de middeleeuwen. De kerk bezit werk van schilders uit de School van Genua, een mooi koorgestoelte. In Villa Magni verbleef de Engelse auteur Percy Byssche Shelley. Hij kwam om op zee op zijn jacht toen hij in  een storm verzeilde. Nog meer villa’s met stijl zijn te bespeuren in dit dorp.

Lerici

Mooie ligging in een baai. Je hebt er hooggelegen op een rots een middeleeuws deel tussen het 13de-eeuws kasteel en het haventje. Dat kasteel moest de bevolking beschermen tegen aanvallen vanuit het naburige Portovenere. Het nieuwere deel strekt zich uit vanaf de zee naar de heuvels. Andere bezienswaardigheden zijn de Chiesa di Francesco (halfweg 17de eeuw), de bidplaats Santa Rocco met een gevel in barokstijl en de gotische klokkentoren.

Tellaro

De zee lijkt hier wel zo de straten op elk moment te kunnen binnenstromen, zo dicht liggen de huizen tegen het water. De kerk ligt op een uitstekend partje land wat een spectaculair zicht oplevert.  ’s Avonds met de verlichting oogt Tellaro nog romantischer.

Montemarcello

Ligt beschermd in het groen bij de zee, op een hoogte van bijna 300 meter. Met de auto kom je er niet, maar dus wel stappend via wandelpaden die bewegwijzerd zijn. De omgeving is een beschermd natuurpark waar je kan wandelen in de bossen. De villa’s zitten er in een mooi pastelkleurtje. Wandelen in de nauwe steegjes brengt de beleving terug naar vroegere tijden. 
Een kunstbiënnale wordt gehouden bij het echtpaar Bolangaro in het gehucht La Marrana en dat al sinds 1997. De tuin is omgebouwd tot een park waarin kunstenaars met naam iets mogen achterlaten.  Je vindt er werken van ondermeer Joseph Kosuth, Luigi Mainolfi, Jan Fabre   
Via delle Marrana, Montemarcello. Meer info op www.lamarrana.it 

hinterland van Riviera di Levante

Varese Ligure is een typisch borgho rotondo, letterlijk een rond dorp. Zulke ronde dorpen zie je in deze vallei Val di Vara wel meer. Rond een kerk of kasteel staan huizen gegroepeerd dicht bij elkaar in een cirkel gebouwd. Vanuit de lucht duidelijk merkbaar. De familie Fieschi had het hier lang voor het zeggen en etaleerde graag hun rijkdom. Waar een Romeins bolwerk stond lieten zij een kasteeltje optrekken. Het Chiesa di Fieschi uit de 14de eeuw staat bijna letterlijk in het centrum van Varese Ligure. Let op het opvallende verschil in stijl van beide torens (rond en hoekiger). Mooie religieuze bezienswaardigheden zijn de kerken San Flippo Neri e Santa Teresa d’Avila (barok) en de Chiesa di San Giovanni Battista dat prachtige fresco’s laat zien en schilderijen. Het Oratorio dei Santi Antonio e Rocco is knap versierd en herbergt schilderijen, stucwerk, fresco’s en andere kostbaarheden uit de 18de eeuw.

Sarzana ligt op ca 15 kilometer van La Spezia. Je vindt er nog tal van resten die getuigen van een rijk verleden. Ook de goed bewaarde burcht Fortezza di Sarzanello kan je bezoeken (torens, gevangenis, folterkamer, ...). Prachtige vergezichten vanop de donjon op stad en Apennijnen uitlopers. De burcht ligt buiten het centrum van Sarzana. Vooraf al een blik op de burcht kan www.fortezzadisarzanello.com           

Reviews en beoordelingen Rivièra di Levante

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rivièra di Levante? Plaats je beoordeling

theo wampers9 november 2021

zeer praktische gids

lyan22 juli 2020

fijne gids met erg veel tips. Duidelijke verhalen.

Diane De Leu7 maart 2019

Mooie reisgids. Heeft geholpen om onze reis van dit jaar in te plannen.

CH2 juni 2018

Wij hebben de Italiaanse Riviera / Ligurie tussen Genua en Portovenere bezocht. Héél mooi, maar druk en erg toeristisch. Had de gratis reisgids gedownload en opgeslagen. Omdat op het titelblad Cinque Terre en Ligurië stond heb ik dat toen niet verder gecontroleerd. Ter plaatse bleek dat in deze 8 bladzijden juist het andere deel beschreven werd - wel erg goed, maar helaas voor ons dus deze keer niet van toepassing.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info