Vakantie Griekse eilanden, welk eiland kiezen?

Vakantie Griekse eilanden, welk eiland kiezen?

Klik voor een vergrotingKreta, Lesbos, Kos, Corfu, Rhodos, Santorini, Skiathos en Zakynthos. Welk kiezen van deze acht Griekse eilanden voor een heerlijke vliegvakantie Griekenland? We helpen je daarbij met een beschrijving van 8 eilanden, vervat in 8 tips. Aan jou om dát eiland uit te kiezen die je het meest aanspreekt.

We maakten een selectie uit de mooiste Griekse eilanden in de Egeïsche en Ionische Zee. Daar zijn bekende eilanden bij maar er zijn ook minder bekende eilanden waar toeristen een stuk minder talrijk aanwezig zijn.

Kaart: klik op de kaart rechts om een grote overzichtskaart te krijgen met de besproken Griekse eilanden. 

Gratis reisgids: download alvast onze gratis reisgids van de Griekse Eilanden meer meer dan 100 pagina's toeristische info en bezienswaardigheden.

Tip 1: KRETA

KretaKreta is het grootste van de Griekse eilanden. De belangrijkste regio’s liggen op het westelijke en oostelijke deel. Dit is puur toeristisch omdat daar twee luchthavens zich bevinden: Chania (westen) en Iraklion of Heraklion (oosten). 

Heraklion is de hoofdstad van Kreta. Bij een bezoek aan deze stad krijg je door de musea en bezienswaardigheden een compleet overzicht van de rijke geschiedenis van het eiland. Het voordeel van Kreta is dat je kan kiezen tussen een druk vakantieoord, een rustig plaatsje aan de kust of een verblijf in het binnenland, ver weg van de toeristen.

De zandstranden en bijhorende toeristenoorden vind je in het noordelijk deel van het eiland. Nooit ver af van een luchthaven liggen de natuurlijke goudgele stranden, al dan niet van palmbomen voorzien. 

Bezienswaardigheden Oost-Kreta
Veel toeristen gaan naar Kreta om te genieten van de zon en af en toe eens een uitstapje te maken in de bergen of om wat cultuur op te snuiven. 
Op Kreta vind je tientallen archeologische musea. Het meest waardevolle ligt in de hoofdstad Heraklion. Je kan er ook naar een iconenmuseum. Of ga er naar een zeer goed bewaard Venetiaans fort. 

Volgende badplaatsen bevinden zich in Oost-Kreta: Heronissos, Agios Nicolaos, Anissaras, Sissi en Stalis. Je kan er overdag lekker genieten op het strand en energie opdoen voor het nachtleven op Kreta.

De route tussen Agios Nikolaos en Sitia is wondermooi en vormt een hoogtepunt bij je verkenning van het eiland. Ook het stadje Sitia op zich is een bezoek waard. Veel opgegraven resten uit de oudheid tref je midden in het centrum en natuurlijk heeft deze stad ook zijn Archeologisch museum. Bij een trip naar Sitia hoort meestal ook een bezoek aan een wijncoöperatieve. In het toeristisch hoogseizoen kan je er ook terecht als individuele bezoeker.

Het zou zonde zijn om bij een vakantie op Kreta eens niet de archeologische resten van een Minoïsch paleis te bezoeken. Deze dateren uit de periode vanaf 2000 v.Chr. Je kan er naar drie belangrijke: Knossos, Festos en Malia. Die van Knossos is de meest bezochte attractie van het eiland Kreta.

Bezienswaardigheden West-Kreta
Het westen van Kreta ligt vol bezaaid met bezienswaardigheden. In elk geval moet je zeker de langste kloof van Europa bezocht hebben, de kloof van Samaria. Ben je sportief en kan je tegen een beetje zonnewarmte, dan maak je best een wandeling door deze 18 km lange kloof. Het is een onvergetelijke ervaring.

De misschien wel meest bekende plaats van Kreta heeft niet alleen het grootste fort van Europa maar bezit bovendien een zeer groot strand. Als je weet dat er uitstekende winkelmogelijkheden zijn, het nachtleven onuitputtelijk is en de visrestaurantjes onweerstaanbaar, dan weet je dat Rethymnon niet anders kan dan uitgroeien tot één van de grootste toeristensteden van Griekenland.

Chania is een zeer druk toeristencentrum met veel mogelijkheden om te shoppen, van de zon te genieten op de nabije stranden en uit te gaan in één van de vele discotheken. Cultuurliefhebbers hebben het wellicht meer voor het Byzantijns museum, het archeologische museum, er is een Turkse moskee en een scheepvaartmuseum. 

En wil je naar het mooiste klooster van Kreta, dan moet je naar het Moni Arkadiou, niet ver van Rethymnon. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Kreta

Tip 2: SANTORINI

SantoriniHet eiland zie je ook wel eens vermeld als Thira. Het behoort tot de Cycladen, een eilandengroep ten noorden van Kreta. 

Vulkaan Caldeira
Santorini springt er uit omwille van het vulkanische landschap. De vulkaan Caldeira is dan ook de belangrijkste toeristische troef van het eiland. Caldeira is Portugees voor ‘ketel’ waarmee verwezen wordt naar de vulkaankrater waarvan het bovendeel (van de kegel) instortte na een uitbarsting, 3500 jaar geleden. De krater meet 11 bij 23 kilometer. Wat nu van landschap uitsteekt, vormt eigenlijk de kraterwanden. 

Door de uitbarsting zo’n 3500 jaar geleden is de stad Akrotiri compleet door de as bedolven. Pas in 1967 is men begonnen met de opgravingen. Wat je nu al kan zien, is dan ook maar een fractie van de vroegere stad. Het archeologisch museum in Thira, ca. 15 kilometer verderop, geeft een goed beeld van wat de vulkaan uitrichtte. Je vindt in het museum veel opgegraven aardewerk en voorwerpen. 
Een boottochtje vanuit het haventje van Anthinios laat je pas een idee vormen van wat een kolos de vulkaan ooit moet geweest zijn. 

Hét plaatje van een reisboek 
Het zicht op Oia levert een prachtig plaatje op. De witte huisjes met de blauwe hemel, het is een vaak gebruikt beeld van heel wat reisboeken en brochures over de Griekse eilanden. Dagexcursies worden aangeboden vanuit Thira en Athinios naar de kleinere eilandjes die tot Santorini behoren, namelijk Nea Kameni en Thirassia. 

De vulkaanhellingen leveren een ideale bodemgrond voor wijngaarden. De lokale wijn die er wordt geproduceerd is een aanrader. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Santorini

Tip 3: SKIATHOS

SkiathosSkiathos behoort tot de eilandengroep de Sporaden, de meest noordelijke van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Hoofdtroef van Skiathos is de fantastische kust en de hellingen waarvan de meeste begroeid zijn met pijnbomen. Maar evenzeer is de aanwezigheid van een luchthaven op Skiathos een onmiskenbaar voordeel. Vanuit Athene vlieg je er heen op ca. 40 minuten. Er zijn in de zomermaanden dagelijks minimaal twee vluchten van en naar Athene. Met de boot geraak je er uiteraard ook maar dat is meer tijdrovend, reken tussen de 3 en 4 uur.

Boulevard aan hotels
De zuidelijke zijde van het eiland is het drukst omdat daar een boulevard aan hotels en restaurants ligt en ook de uitgaansbuurten zich daar bevinden. Een bus verzorgt een dagelijkse verbinding vanuit het centrum naar de kustweg. Er zijn zowel zand- als kiezelstranden. Het westelijk gelegen strand van Koukounaries kan vrij druk bevolkt zijn. Je zal hier dus niet alleen je handdoek uitvouwen. Op de stranden van Mandraki en Gourmes is het meestal iets rustiger. Kijk je er niet tegenop om op een kiezelstrand te liggen zonnebaden, dan raden we de omgeving van de rots van Lalaria aan in het noordelijke punt. Absoluut het mooiste plekje van Skiathos. 

De meeste bewoners vind je in de havenbuurt. Er zijn twee havens, een kleinere voor de vissersboten en de bootjes die je meenemen op excursie. De grotere ontvangt de ferries. 
Om de dag wondermooi te starten, kan je een schitterende wandeling maken op de rotsachtige uitloper van het eiland ter hoogte van Kastro. Hier tref je ruïnes aan van een vestingstad die zo maar eventjes 22 kerken bevatte. Helaas, daarvan zijn nog maar twee overgebleven. Geniet er van het uitzicht over het eiland. Een ander aangenaam bezoek kan in het Evangelistria klooster. Je wordt er door de monniken ontvangen. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Skiathos.

Tip 4: ZAKYNTHOS

ZakynthosZakynthos behoort tot de Ionische Eilanden in de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland. Wat van Zakynthos kan je verleiden tot een vakantie op dit eiland? Mogelijks heeft het eiland bekendheid omdat Vesalius, de bekende anatoom hier stierf in 1564. Maar nog veel meer is Zakynthos bekend als een prachtig natuureiland. Het eiland is inderdaad heel groen. Tijdens de wintermaanden durft er het wel veel regenen. Olijfbomen, wijngaarden zie je er op veel plaatsen staan.

Een opvallend natuurfenomeen op Zakynthos zijn de ‘Blauwe grotten’. Het is de weerkaatsing van het licht op het water bij de rotsformaties die zorgt voor dit speciale blauw licht. 
De gelijknamige hoofdstad Zakynthos biedt vele winkels, een haven en een museum met byzantijnse kunst en een bezienswaardige kerk, de Agios Dionysos waar de resten bewaard liggen van de H. Dyonysios. Elk jaar in augustus is er een herdenkingsfeest en optocht.
Van aan de Sint Nicolaas kerk boven in de stad, krijg je een knap uitzicht. 

In het dorpje Lagopodo ligt het klooster Panagia met aanpalend het bedevaartsoord Agia Mavra in Maccherado. Aanbevolen voor een bezoek! 

Vele plaatsjes beroemen zich er op dat dé mooiste zonsondergang op hun grondgebied te bewonderen valt, maar eigenlijk kan je voor dit dagelijkse fenomeen overal op het eiland terecht. Het moet gezegd, je zal al goed moeten zoeken naar een andere plek op aarde om te genieten van een nog mooiere zonsondergang. 

Soms zijn enkele zandstranden niet toegankelijk omdat deze broedplaatsen zijn voor een bepaald type zeeschildpadden, de Caretta schildpad, die hier in grote getale voorkomen. Deze broedplaatsen behoren tot het Nationaal Marien Park van Zakynthos.

Laganas, is de uitgaansbuurt in het zuiden van het eiland.

In Navagio aan de westelijke zijde van het eiland is een baai met een gestrande boot ontegensprekelijk het meest gefotografeerde plekje. Vermoedelijk ligt het wrak er vanaf 1980. De kalkstenen rotsen met de blauwe lucht als decor, niet moeilijk dat dit een mooi plaatje oplevert. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Zakynthos

Tip 5: CORFU

CorfuCorfu is een zonovergoten Grieks eiland in de Ionische Zee waar bergtoppen en groen nog de overhand hebben. Waar cultuur en natuur nog goed bewaard zijn gebleven. Slechts twee kilometer verwijderd van het Griekse vasteland is het een veelzijdig eiland waar verveling nooit kan toeslaan, mede ook door diverse bezienswaardigheden. Corfu kan je opdelen in drie: Corfu-stad (Kerkyra), Noord-Corfu en Zuid-Corfu. Ze hebben alle drie hun unieke kenmerken en bezienswaardigheden.

Noord Corfu
Het noorden van Corfu wordt gedomineerd door de berg Pantokratoras. Boven op de top staat een prachtig klooster. 
Andere bezienswaardigheden zijn er de dorpjes Kassiopi, Koulara, Kalami, Nissaki en Barbati. Dorpjes met veel toeristische faciliteiten maar ook hun charme en uitstraling. 

Zon, zee en strand kan op dit gedeelte van het eiland ook. Hier heb je de mooie stranden van Agios Stefanos, Arilas en Agios Georgios Pagon. Het zijn allemaal prachtige zandstranden waar watersporten mogelijk zijn. Een van de populairste sportieve activiteiten op Corfu is het snorkelen.  

Prachtige natuur in Zuid-Corfu
Dat Corfu ook een echt natuureiland is, zie je pas goed in het zuiden. Dit is het rustigste gedeelte van het eiland, met mooie stukken natuur, dorpen en stranden. In de beschermde gebieden zie je hier allerlei vogels.
Wie graag wandelt komt op Corfu zeker aan zijn trekken. Mede door de relatief hoge regenval ziet het eiland er zeer groen uit. Je zal er ook veel olijfbomen zien. Nog steeds vormen de olijven een belangrijk handelsproduct.

Mooie zandstranden vind je in Agios Georgios, Marathia en Alikes. 
Het vissersplaatsje Lefkimi in het zuiden van Corfu is aangenaam omdat hier minder toeristen zijn.

Een van de belangrijkste toeristische attracties is het Achilleion, een paleis gebouwd eind 19de eeuw in opdracht van de Oostenrijkse keizerin Sisi. De lokale cultuur kan je opsnuiven mede door de erfenis van de Grieks-Orthodoxe godsdienst die gezorgd heeft voor wondermooie kerken.

Corfu stad
De geschiedenis van Corfu wordt tot leven gebracht in de vele musea in de gelijknamige hoofdstad Corfu aan de oostkust van het eiland. 
De Sint-Spyridonkerk, gewijd aan de heilige Sint Spyridon, is de meest bekende kerk van Corfu. In de oudste kerk is nu een byzantijns museum gehuisvest. Loop zeker de kathedraal binnen uit de 16de eeuw. En wandelen over het Spianada plein moet je ook al doen, want het is het mooiste en grootste van alle Griekse eilanden.

Op zoek naar een romantisch uitstapje? Ga dan met een bootje naar het schiereilandje Analipsis. Kerken, kloosters, een mooie villa, … en prachtige uitzichten. Meer moet dat niet zijn.
Misschien overbodig maar toch. Corfu beschikt met Aqualand over het derde grootste waterpretpark van Europa. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Corfu.

Tip 6: LESBOS

LesbosLesbos ligt in de Egeïsche Zee, vrij dicht bij Klein-Azië. Het noorden is rotsachtig en onvruchtbaar. Het zuiden daarentegen is groen en wel vruchtbaar. Mytilini is de hoofdstad. Je vindt er een haven, belangrijk voor de toeristen maar ook voor de handelsactiviteiten. Een antiek amfitheater uit de 3de eeuw biedt plaats aan 15 000 toeschouwers. Er zijn enkele kleinere musea. Voorts krijgt het byzantijns kasteel veel toeristen over de vloer en krijgen de herenhuizen uit 1900 veel aandacht. 

Een indrukwekkende bezienswaardigheid is het Romeinse aquaduct nabij Moria. Het is 170 meter lang, 26 meter hoog en omvat 17 bogen. Vanuit Moria liep het aquaduct tot bij het kasteel in Mytilini. 
De burcht van Molyvos wordt nog gebruikt voor toneel en muziekopvoeringen. Het dorp ligt tegen een heuvel aangebouwd. Kenmerkend zijn de met natuurstenen gebouwde huizen. 

Over de ganse wereld zijn er maar twee versteende wouden terug te vinden. Een daarvan ligt op het eiland Lesbos nabij de dorpen Antissa, Esessons en Sigri. Versteende boomstammen van soms 20 meter, geef toe, je komt ze zelden tegen. Wetenschappers hebben het over 15 miljoen (!) jaar geleden toen het hout door vulkaanas moet versteend zijn. 

Strandtoerisme beperkt zich op Lesbos eerder tot het strand van Vatera. Het is wel zo’n zeven kilometer lang. Hotels, horeca vind je er in voldoende mate.
Hou je van warmwaterbronnen dan kan je terecht in Thermi, Eftalou, Geras, Polichnitos en Lisvori. Het water dat uit de grond komt, heeft een temperatuur tussen de 70 en 90 graden Celsius. Men laat het gelukkig wat afkoelen om er te kunnen in baden. 

Een 7-tal kloosters zijn getuigen van een rijk religieus verleden. Enkele zijn Mono Ypsilou, Mono Limonos, Mono Agio Rafael.
Kalloni is niet bijster groot maar wel bekend voor de sardientjes waarop gevist worden en wereldwijd een afzet vinden. Je vindt er ook enkele zoutpannen. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Lesbos.

Tip 7: RHODOS

RhodosRhodos behoort tot de groep van Egeïsche eilanden en is hiervan het grootste in oppervlakte. Het is een eiland waar je perfect strand, natuur en cultuur kunt combineren. Door de uitbouw van een goede toeristische infrastructuur weet men op Rhodos jaarlijks vele miljoenen vakantiegangers te lokken. Bovendien kan je er ook enkele culturele bezienswaardigheden gaan bekijken. 

Mooiste Griekse stranden
Vooral de zonnekloppers voelen zich hier in hun nopjes. Je vindt hier de mooiste stranden van Griekenland en als we de inwoners mogen geloven schijnt de zon meer op Rhodos dan op eender welk Grieks eiland. De meeste stranden vind je aan de Oostkust, nabij Rhodos-stad. Wie op zoek is naar rustige en ongeschonden stranden zal die ten zuiden van Lindos vinden, de tweede stad van het eiland met een bekende Acropolis. 

Rhodos stad is een ware metropool geworden. In het centrum moet je beslist het Paleis van de Grootmeesters opzoeken. Je vindt er het verhaal van de Johannieters terug. De Turkse wijk is een aanrader voor de Turkse baden en enkele moskeeën. Een byzantijns museum is gehuisvest in een voormalige ridderkathedraal. 
Om te shoppen ga je best naar het nieuwe stadsgedeelte aan de haven, Néa Agora.

Centraal aan de oostkust ligt Lindos met zijn acropolis. Dit belangrijk historisch overblijfsel behoort voortaan tot het Werelderfgoed. De geschiedenis van dit bouwwerk gaat terug tot de 4de eeuw voor Christus. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Rhodos.

Tip 8: KOS

KosKos heeft een overvloed aan stranden en dat maakt dat dit Griekse eiland zeer populair is voor vliegvakanties. Het is een langgerekt eiland met een kleine bergketen tot ca. 850 meter hoog. Landbouw is hier alom aanwezig, met dank aan de waterrijke ondergrond. Voor culturele schatten moet je niet echt op Kos zijn. Mooie stranden vind je zowat overal op het eiland. 

Hippocrates
Kos was ooit de verblijfplaats van Hippocrates, die de basis heeft gelegd van de gezondheidszorg. Hij leefde rond de 5de eeuw v.Chr. Geregeld tref je op Kos dan ook herinneringen aan deze historische figuur aan. Ook op dit eiland was de orde van de Johannieters aanwezig. Zij bouwden een kasteel dat je kan bezoeken. Ook de Romeinen verbleven een tijdje op Kos. Over hen kom je veel te weten in de Casa Romana. 

Stranden
De bekendste stranden zijn deze van Tigkaki, Kardamaina, Marmari en deze ten zuiden van Kos-stad. Hou je van zwemmen in de zee dan moet je zeker naar Therma (Thérmes) gaan waar warmwaterbronnen het zeewater lichtjes opwarmen. Op die plaats vind je ook een kuuroord. Ook in het westelijk deel van het eiland zijn er stranden: Ioamis, Paradise Beach (mooiste strand van Kos) en Kamari. Ontdek nu goedkope vliegvakanties Kos.

Gratis reisgids: download alvast onze gratis reisgids van de Griekse Eilanden meer meer dan 100 pagina's toeristische info en bezienswaardigheden.

Copyright foto's: Fotolia.com en iStockphoto.com

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Goedkope vliegtickets Europa & Middellandse Zee

    Goedkope vliegtickets Europa & Middel. Zee

    Met TUIFLY zijn er duidelijke prijsafspraken wat er inbegrepen is. Supplementen tegen minimale kostprijs. Een vloot van ruim 20 jonge en moderne vliegtuigen. Service in het Nederlands, Frans, Engels aan boord.
    va. € 49 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info