Kos: stranden en bezienswaardigheden

Verblijfplaats van Hippocrates

Kos heeft nagenoeg dezelfde geschiedenis als Rhodos en is eveneens ingepalmd door een massa toeristen. Voor zijn natuur gaat deze gelijkenis evenwel niet op. Het is een langgerekt eiland met een kleine bergketen tot ca. 850 meter hoog. Landbouw is hier alom aanwezig, met dank aan de waterrijke ondergrond. Lees meer

Kos was ooit de verblijfplaats van Hippocrates, die de basis heeft gelegd van de gezondheidszorg.
  • Geniet van mooie stranden 
  • Maak verschillende uitstapjes
  • Plan een dag Kos-stad 
  • Bezoek restanten uit de Oudheid
Gratis reisgids downloaden

Lees alles over Kos in de gratis gids

Het regent hier heus niet meer dan op een ander Grieks eiland. Vandaar dat Kos hoog aangeschreven bij de zonvakanties. Mooie stranden vind je zowat overal op het eiland. Vermits Kos slechts zo'n 42 km breed is kan je regelmatig eens veranderen van zandvlakte. Door de goede verbindingen zijn er evenwel geen rustige of verlaten stroken zand te vinden. 

Kos was ooit de verblijfplaats van Hippocrates, die de basis heeft gelegd van de gezondheidszorg. Hij leefde rond de 5e eeuw vr.Chr. Geregeld tref je op dit eiland herinneringen aan deze historische figuur.

Kos-stad

Het is een feit dat je Kos niet moet bezoeken voor zijn culturele schatten alleen. Toch kan je er een paar leuke uitstappen maken die je strandvakantie een andere dimensie geven. 

Kos-stad zal je algauw een volle dag kunnen boeien. Het is net zoals Rhodos een multiculturele stad door de diverse heersers in de loop der eeuwen. Ook op dit eiland was de Johannieterorde aanwezig. Deze orde bouwde hier een kasteel dat de oprukkende Turken moest tegenhouden, maar slaagde daar niet in. Het kasteel is opengesteld voor bezoekers.

Lang voor de Johannieters waren ook de Romeinen hier sterk aanwezig. Sinds halfweg de 20ste eeuw legt men volop resten bloot uit deze periode. Het Odeion, de Casa Romana en het Archeologisch Museum zijn de belangrijkste attracties. In het museum is er ook een beeld te zien van Hippocrates, dat 2400 jaar oud zou zijn.

In Kos-stad weet men nogal te goochelen met cijfers als het over hun geschiedenis gaat en in het bijzonder over Hippocrates. Zo zou de plataan voor het Johannieterkasteel aangeplant zijn door de wetenschapper zelf. Oud is deze boom wel, men schat zo'n 500 jaar, maar zeker geen 2400 jaar. Uiteraard ontbreekt zijn standbeeld niet in Kos en werden straten, pleinen, winkels en restaurants naar hem genoemd.

Op het eiland vind je geen echt grote steden. Kos-stad telt slechts een 15.000 inwoners. Een winkelparadijs kan je het bezwaarlijk noemen. Alles is trouwens afgestemd op de toeristen, ook de winkeltjes.

Andere bezienswaardigheden op Kos

De bekendste stranden zijn deze van Tigkaki, Kardamaina (zwaar nachtleven), Marmari en deze ten zuiden van Kos-stad. Hou je van zwemmen in de zee dan moet je zeker naar Therma (Thérmes) gaan waar warmwaterbronnen het zeewater lichtjes opwarmen. Op die plaats vind je ook een kuuroord. Ook in het westelijk deel van het eiland zijn er stranden: Ioamis, Paradise Beach (mooiste strand van Kos) en Kamari.

Overal op dit eiland vind je wel restanten uit de Oudheid, Byzantijnse kerken, mooie dorpjes, kloosters en ruïnes. Te veel om op te noemen. Wil je het eiland verkennen huur dan een auto voor één of meerdere dagen. Je kan ook diverse autocarrondritten boeken, maar dan kom je wel alleen maar op plaatsen waar massatoerisme welig tiert.

Reviews en beoordelingen Kos

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kos: stranden en bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

kathleen23 januari 2023

Ik vind de uitleg zeer goed en mooi uitgelegd.

Sandra Claes12 april 2019

Goede informatie en mooi gepresenteerd.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info