Rhodos: strand, natuur en cultuur

Bouwwerken van Johannieters, Byzantijnen, Turken en anderen

Rhodos behoort tot de groep van Egeïsche eilanden en is hiervan het grootste in oppervlakte. Het is een eiland waar je perfect strand, natuur en cultuur kunt combineren. Door de uitbouw van een goede toeristische infrastructuur weet men op Rhodos jaarlijks vele miljoenen vakantiegangers te lokken, die het eiland dan om beurt platwalsen. Lees meer

 Combineer strand, natuur en cultuur op Rhodos.
  • Combineer strand, natuur en cultuur
  • Het oude centrum is één groot buitenmuseum
  • Bezoek de tentoonstellingen over het oude Rhodos
  • Ga shoppen in het nieuwe stadsgedeelte Néa Agora
  • Bezoek de acropolis van Lindos
Gratis reisgids downloaden

Lees alles over Rhodos in de gratis gids

Vooral de zonnekloppers voelen zich hier in hun nopjes. Je vindt hier de mooiste stranden van Griekenland en als we de inwoners mogen geloven schijnt de zon meer op Rhodos dan op eender welk Grieks eiland. De meeste stranden vind je aan de Oostkust, nabij Rhodos-stad. Wie op zoek is naar rustige en ongeschonden stranden zal die ten zuiden van Lindos vinden, de tweede stad van het eiland met een bekende Acropolis. 

De eerste bewoning van Rhodos gaat terug tot voor onze jaartelling. Herinneringen aan deze periode vind je terug in de talrijke musea van de stad. Wie liever geniet van de natuur heeft hier een overvloed aan mogelijkheden rond de hoogste bergtop van het eiland (1215 meter).

Rhodos-stad

Rhodos werd ongeveer 2500 jaar geleden voor het eerst bewoond. Door oorlogen en inwijkelingen is het een ware metropool geworden. Je ziet er moskeeën, Turkse badhuizen, een synagoge en byzantijnse kerken. Het oude centrum is een waar museum dat gedomineerd wordt door het Paleis van de Grootmeesters. Nu nog kan je het oude van het nieuwe stadsgedeelte onderscheiden door de vestingsmuur.

De Johannieters werden uit Palestina verdreven en vestigden zich op Rhodos begin de 14e eeuw. Zij bouwden de muur om zich te verdedigen tegen de islamieten, maar in 1522 werden ze verslagen door de Turken. In de oude stad kan je nu nog veel gebouwen zien van de Johannieters, zoals het Paleis der Grootmeesters, dat het onderkomen was voor de hoogste in rang in deze ridderorde. Dit gebouw is nu opengesteld voor het publiek. Voorzie minstens 2 uur voor een bezoek. Je kan er ook terecht voor tentoonstellingen over het oude Rhodos.

In de Ridderstraat zijn bepaalde gebouwen verbouwd onder de Turken, o.a. de moskee. In het voormalig hospitaal van de Ridders is nu het Archeologisch Museum ondergebracht. Het gebouw op zich is al een ontdekking waard. Zeker een bezoekje waard is de Turkse wijk waar je naast moskeeën ook nog gerestaureerde Turkse baden (Hammam) aantreft in de omgeving van Moestafa moskee en een synagoge. Ook binnen de muren is er nog een Byzantijns Museum gehuisvest in de voormalige ridderkathedraal.

Wil je shoppen dan moet je in het nieuwe stadsgedeelte zijn aan de haven: Néa Agora of Nieuwe Markt. Ook voor een hapje kan je in deze wijk terecht. Voor een goede verkenning van Rhodos-stad raden we je aan een gidsje ter plaatse te kopen, met kaart of een rondleiding te boeken bij de toeristische dienst, gelegen aan de Néa Agora in de Plateia Rimini.

Lindos

Centraal aan de oostkust ligt Lindos met zijn acropolis. Dit belangrijk historisch overblijfsel behoort voortaan tot het Werelderfgoed. De geschiedenis van dit bouwwerk gaat terug tot de 4de eeuw voor Christus.

Spijtig genoeg is Lindos een toeristische stad geworden, met het obligate wassenbeeldmuseum incluis. Van een rustig bezoek in de zomermaanden is dan ook geen sprake. Toch loont het de moeite om boven op de top de restanten te bewonderen, al was het maar voor het mooie panorama.

Reviews en beoordelingen Rhodos

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rhodos: strand, natuur en cultuur? Plaats je beoordeling

Cathy Wille22 juni 2021

Heel mooi om te lezen en zo te zien zal hij van pas komen in september. Veel nuttige tips

Marina17 maart 2019

leuke informatie dat we kunnen meenemen als we op vakantie gaan naar Rhodos

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info