Wandelen op de taalgrens

Wandelen op de taalgrens

Grensgevallen - Wandelen op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen’. Met deze nieuwe wandelbrochure nodigt Toerisme Oost-Vlaanderen de wandelliefhebber uit om de wandelwegen op de grens van Oost-Vlaanderen en Wallonië te gaan verkennen. Maar evenzeer is dit een uitnodiging om de mogelijkheden op culinair gebied en qua logement af te toetsen. Het uitbrengen van de wandelpocket ‘Grensgevallen, wandelen op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen’ maakt de verbinding nú letterlijk mogelijk tussen de bestaande wandelnetwerken Bronbossen, Getuigenheuvels, Zwalmvallei en aansluitend dat van Pays des Collines. Te koop via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen, www.tov.be

Met Quintine of kabouters op stap?

De nieuwe wandelgids ‘Grensgevallen, wandelen op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen’ is nog maar een paar dagen op de markt. Het is een pocket met vijf themawandelingen in lusvorm die zowel óp als áán beide zijden van de taalgrens uitgetekend werden. De afstanden variëren van 10 tot 16 kilometer. Naast de gebruikelijke info (afstand, traject, praktische tips, …) vind je ook beschrijvingen én verhalen uit de buik van de Vlaamse Ardennen en les Pays des Colinnes. Het kan dus zijn dat je de ene keer (figuratief, niet letterlijk!) mee op stap gaat met de heks Quintine uit Ellezelles die je doorheen het Muziekbos leidt. Een andere keer zijn het misschien kabouters die de weg wijzen van Flobecq naar Pottelberg en de weg terug uiteraard.

Ook zéker is dat je onderweg zal weten te genieten van uitgestrekte malse weiden, zuurstof bezorgende bossen, heuveltjes en heuvels, charmante dorpjes, verborgen hoekjes, … En met die afstanden van de vijf wandelingen zorgt het verplichte benenwerk voor een gezonde surplus van de cardio huishouding van ons lichaam.

Toe aan een pauze onderweg? Probeer dan de Sinnenbanken uit. Niet zomaar enkele planken tegen elkaar geslagen, maar vormelijk mooi gestileerde rustbanken.

Nieuwsgierigheid is nu gevoed

Velen van ons zullen wel eens de benen gestrekt hebben in de Vlaamse Ardennen. Liep je dan in Ronse bijvoorbeeld, dan was het verleidelijk om even wat stapjes óver de grens te  zetten, uit gezonde nieuwsgierigheid om te weten wat daar óver de taalgrens zoal te zien was in Henegouwen dus. Die voorzichtigheid mag de wandelliefhebber nu achterwege laten, want sinds het stevig uitwerken van het wandelnetwerk Picardisch Wallonië met knooppunten in het verrukkelijk mooie Pays des Collines kan je nu met zekere tred de wandelpaden gaan verkennen op Waalse bodem. Het is er even mooi, even glooiend, even pittoresk als aan de Vlaamse zijde, … alleen zal je een andere taal horen en ‘zien’.

Genoeg aan 1200?

De wandelnetwerken Getuigenheuvels, Bronbossen en de Zwalmvallei boden de fervente als occasionele stapper al de kans om de Vlaamse Ardennen te doorkruisen op een gezonde manier en bovendien in een schilderachtig en vooral groen inspirerend decor. Niet alleen de steden als Oudenaarde, Ronse, Brakel, Ninove en Geraardsbergen krijgen zo méér aandacht. Ook de tientallen pittoreske en soms goed verscholen dorpjes worden hierdoor op de (wandel)kaart gezet. Alles samen levert dat meer dan 850 kilometer aaneengesloten wandelpaden op.

Met het wandelnetwerk erbij van Pays des Collines, vorig jaar in de lente gelanceerd, komen er een extra 350 kilometer bij. Dat maakt dus 1200 km aan wandelwegen. Die maak je niet zo snel klaar met de stapschoenen aan. Wie zocht daar nog naar gezonde voornemens voor 2018?

Praktisch: ‘Grensgevallen, wandelen op de taalgrens in de Vlaamse Ardennen’ wandelpocket, te koop via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen, www.tov.be

Lees ook deze blogitems

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info