Geraardsbergen en zijn bezienswaardigheden

Maak in Geraardsbergen kennis met de Muur, Manneke Pis, kapel de Oudenberg en mattetaarten

Sommigen beweren dat Geraardsbergen geografisch niet meer in de Vlaamse Ardennen ligt. Inderdaad het ligt aan de Dender, maar de typische getuigenheuvels zijn er nog. En zelfs niet van de minste. Wanneer je in het centrum van de stad wandelt of rijdt dan zal je geconfronteerd worden met hellingen van 20%. Drie zaken zijn typerend voor Geraardsbergen: de Muur, het oudste Manneke Pis en de Mattetaarten.  Lees meer

Een klim naar de kapel op de Oudenberg beloont je met een fantastisch uitzicht.
 • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
  va.€ 220 - Boek nu
 • Begeef je naar de Markt en je moet al klimmen
 • Spot de achthoekige zuil van de Marbol fontein
 • Ga kijken naar het oudste Manneke Pis van 't land
 • Klim naar de top van de Muur van 32,5 naar 110 meter
 • Geniet van uitzicht vanop de Oudenberg
 • Lees meer over de Krakelingenworp 
Gratis reisgids downloaden

Laten we beginnen met de markt waar de St.Bartholomeuskerk de aandacht trekt. Want reeds in 1247 spreekt men hier over een kapel. De huidige kerk dateert uit de 15e eeuw. Ook op de markt valt het stadhuis op, oorspronkelijk gebouwd in baksteen en zandsteen in gotische stijl. Ondertussen heeft het twee grote verbouwingen ondergaan.

Ook de fontein in de vorm van een achthoekige zuil valt op in het stadsbeeld. Er zijn in totaal drie fonteinen in Geraardsbergen, waarvan de 'Marbol' wel de belangrijkste is, want zo een achtkantige zuil vindt men nergens elders in de provincie.

Manneke Pis 

Manneke Pis mogen we zeker niet vergeten. In 1455 besteld en in 1459 geleverd, zo is het ouder dan dit van Brussel. Driemaal is het verhuisd op de markt om uiteindelijk in 1965 tegen de gevel van het stadhuis te staan. Doch dit is niet meer het originele ventje, want twee keer heeft het manneke de vorst niet overleefd. Nu staat het op een gesloten circuit en in de winter is er anti-vries in zijn water.

Op weg naar ...

We gaan nu een bezoek brengen aan de Muur en de Oudebergkapel. Je kan dit doen met de auto of te voet. Voor wie te voet wil zal komende vanaf de Markt naar de parking recht voor zich een smal straatje gezien hebben. Stap dit in en na een zware klim kom je op de Muur terecht. Wandel dan verder door tot boven op de Oudebergkapel waar je een mooi panorama krijgt over de stad en de streek. Ter informatie: de markt ligt op 32,5 meter en de top van de Oudenberg ligt op 110 meter. Je doet er ongeveer een half uur over met een afstand van één km. Op het kaartje zie je de voetweg die gelegen is aan de parking.

Wil je met de auto naar boven rijden vertrek dan vanop de parking en op het einde van die straat ga je naar links om onmiddellijk terug naar rechts te gaan. Dit is een zeer steile straat en als je net boven bent ga je naar rechts en zie je de parking, als het niet druk is kan je nog wat verder doorrijden en parkeren aan de voet van de kapel. De Muur kan je niet oprijden met de auto, vandaar mag je de bruine pijlen naar de Muur niet volgen, dat is alleen voor fietsers. Je kan vanop de parking boven dan wel de Muur bewandelen. Het mooiste panorama krijg je vanaf de kapel die je trouwens ook kan bezoeken.

De Muur en kapel van de Oudenberg

De Oudenberg biedt een prachtig uitzicht over Geraardsbergen en omgeving. De O.L.Vrouwekapel is gebouwd in 1906. De zwarte O.L.Vrouw dateert uit de 17e eeuw. Het is hier eveneens dat de bronnen liggen die de drie Geraardsbergse fonteinen van water voorzien (vroeger ook Manneke Pis). De wielrenners die al die jaren de Muur moesten beklimmen tijdens de Ronde van Vlaanderen en andere koersen zullen er weinig hebben kunnen van genieten. Na een onderbreking komt de Ronde van Vlaanderen sinds 2017 opnieuw over de Muur.

Het is op de Oudenberg dat ieder jaar een volksfeest plaats heeft. Dit is gekend onder de naam "Krakelingenworp" en "Tonnekensbrand". De notabelen, geestelijken en andere prominenten klimmen op de berg en drinken uit een antieke zilveren schaal, waar er visjes in zwemmen, de vis moet levend ingeslikt worden. Dan worden er vanop een verhoog ongeveer gedurende een half uur duizenden "krakelingen" geworpen. 's Avonds wordt dan een pekton in brand gestoken op een hoge staak.

Reviews en beoordelingen Geraardsbergen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Geraardsbergen? Plaats je beoordeling

Ineke14 november 2022

We moeten nog op vakantie. Maar de gids ziet er mooi en duidelijk uit. We hebben wel een aantal wandel en autoroutes uitgezocht die we zeker gaan doen. Wij hebben eerder gidsen van jullie gebruikt en halen er altijd veel tips uit.

André Huyghe18 juli 2021

Fantastische wandeling gemaakt in Geraardsbergen. De man in het infocenter van toerisme heeft ons geweldig op weg geholpen. Is een man op zijn plaats.

Frank3 januari 2021

We hebben de stadswandeling gedaan zoals voorgesteld in jullie gids en ons reuze geamuseerd. Ook de beschreven wandelingen waren een sterke aanrader met effectief wel behoefte aan waterdichte wandelschoenen.

ENGELS GEERT14 september 2019

Echt een nuttige en handige gids die veel mogelijkheden biedt om leuke momenten in eigen streek te beleven. En men leert er ook nog iets bij.

Henk Houwen27 februari 2019

Geraardsbergen is mooi om eens te bezoeken. Gezellige cafeetjes rond de markt, informatieve toeristische dienst en mooie wandeling gemaakt tot op de muur. Vergeet de lekkere mattetaart niet te proeven !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info