Zwalmstreek: bezoek deze 12 dorpen langs de Zwalm en omgeving

Maak kennis met de landschappen, molens en archeologie in de Zwalm

De Zwalmstreek is een bonte mix van schilderachtige landschappen met overal de meanderende Zwalmbeek als herkenningspunt. Weiden met koeien, paarden, schapen, kleine plukjes bos, en veel akkers zullen als een rode draad doorheen deze fietsroute in de Zwalmregio lopen. Hier en daar nog een authentieke watermolen, vaak met een aangebouwd café of restaurant.  Lees meer

Gezelligheid en charmant karakter zijn de troeven van de 12 Zwalmdorpen.
 • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
  va.€ 225 - Boek nu
 • Ontdek de bonte mix van de Zwalmregio
 • Hou de Zwalmbeek in het oog als referentiepunt
 • Stap eens uit in Korsele bij de kerk
 • Breng bezoek aan PAM Velzeke
 • Boeiende tocht doorheen geschiedenis 
Gratis reisgids downloaden

De heuvels van de Zwalmstreek zijn de laagste van de Vlaamse Ardennen, maar daarom niet minder mooi. Deze streek is doorspekt van kleine gezellige dorpjes, twaalf in totaal. Het is hier rustig wonen omdat er geen verbindingswegen doorheen lopen. Typisch aan deze regio zijn de vele molens waarvan de meeste al gerestaureerd zijn of dat op termijn gepland is. Vijf van de molens zijn watermolens die worden gevoed door de Zwalmbeek.

Korsele 

Het gehucht Korsele ligt totaal verborgen in de gemeente Horebeke. Vroeger woonden hier alleen protestanten en die hadden een klein zaalkerkje met bijhorend kerkhof. Ze zijn door de eeuwen heen vervolgd en gediscrimineerd geweest tot ze begin de 19de eeuw toestemming kregen hun godsdienst uit te oefenen en een kerkhof aan te leggen. Nu staat er zelfs een heuse kerk. Deze kerk is meestal gesloten maar het kerkhof loont de moeite om even uit te stappen. De treurbeuk, ooit gepland als boompje bij een grafzerk, is nu 150 jaar oud en officieel beschermd.

PAM (Provinciaal Archeologisch Museum)

Bij opgravingen in de Zwalmstreek vond men heel wat interessante voorwerpen. Aan de hand daarvan wordt uitgelegd hoe men in Velzeke en de regio errond leefde. In verschillende ruimtes ‘wandel’ je door de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijden, de Germaanse kolonisatie, de Merovingische tijd tot een kijk op het heden met steeds centraal het materiële erfgoed en hoe dat leidde tot de ontwikkeling van ons bestaan. Velzeke lag op een kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen hetgeen de evolutie van Velzeke als handelscentrum en  woonplaats versnelde. Hierdoor kwamen ook ambachtelijke activiteiten tot een bloei. 

Het museum slaagt erin om niet enkel archeologische vondsten tentoon te stellen, maar via een interactieve manier de bezoeker mee te nemen op een boeiende tocht doorheen de geschiedenis. Adres: Paddestraat 7, 9620 Velzeke, meer info www.pam-ov.be

Fietsroute Zwalmstreek voor e-bike

Download nu onze reisgids met een fietsroute voor e-bike in de Zwalmstreek.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Zwalmstreek

Heb je zelf tips of opmerkingen over Zwalmstreek? Plaats je beoordeling

Veerle18 april 2021

Ik download regelmatig de brochures en heb er al veel toffe stadswandelingen mee gedaan.

Hans7 maart 2021

Hallo, Wij hebben de auto trip door de Vlaamse Ardennen gevolgd uit de reisgids. Los van enkele technische troubles (Apple Maps vond niet alle adressen en GPS coordinaten moeten digitaal en niet in graden) is dit een super geslaagd concept. Ik had vooraf elke locatie chronologisch in de routeplanner opgeslagen en de ‘co-driver’ selecteerde telkens de volgende bestemming. Uitstapjes ter plekke hebben we niet gedaan, want het ging hem voor ons om de rit met de oldtimer. Maar meer van dat, zou ik zeggen, ook buiten Vlaanderen. Lijkt me bvb een leuke manier om op deze manier (grotendeels) buiten het betreden pad tot aan de Stelvio pas te rijden en terug via een andere weg, met tips qua uitzonderlijke plekken om te eten, overnachten, panorama’s, weetjes,...

Paul30 augustus 2020

Goed aanvullende handleiding, eenvoudig en in klare taal kan je weten waar je naartoe wil.!

Beatrice Volckaert27 oktober 2019

Deze reisgids bevat interessante informatie en zo hebben we meteen een keuze kunnen maken wat er voor ons aantrekkelijk is om te bezoeken of te doen in de Zwalmstreek. Hij blijft ook nuttig om nog te raadplegen in de toekomst.

Geert Sneppe22 augustus 2019

Heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info