Kasteel Beersel: parel in de Groene Gordel

Zoek vertier en vleugje cultuur in Beersel, Alsemberg en Huizingen

Het kasteel van Beersel is een klein gezellig waterslot, één van de weinig goed geconserveerde middeleeuwse burchten in ons land. De burcht telt drie torens en kan moeilijk zijn 14de eeuwse oorsprong verbergen. Het diende om Brussel te verdedigen. Alle typische kasteelelementen kan je nog in goede staat bekijken: de ophaalbrug, de slotgrachten, de kantelen met schietgaten, de meterdikke muren ...  Lees meer

Genieten van geuren en kleuren van bloemen, planten in Huizingen.
  • Ontdek de unieke waterburcht van Beersel
  • Kom kijken hoe men papier schept in Alsemberg
  • Maak kennis met de geuren en smaken van lambiekbieren
  • Zoek ontspanning in recreatiepark Domein Huizingen
  • Wandel in een rotstuin en blindentuin met speciale bloemen
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

De leefruimtes in de toren kan je bezoeken. Je komt alles te weten over het bestrijden van de indringers, hoe het leven was in een middeleeuws kasteel, enz. In verschillende fases worden er renovaties uitgevoerd.
Meer info: www.toerismebeersel.be

Herisemmolen - Bezoekerscentrum De Lambiek Alsemberg

Je ziet ze niet veel meer de papiermolens. Alsemberg is er nog eentje rijk. De Herisemmolen is een voormalige kartonfabriek en is nu omgetoverd tot educatief centrum voor deze oude industrie. Hier werd reeds halfweg de 16de eeuw papier geschept. Je kan een demonstratie bijwonen en zien hoe handgeschept papier werd geproduceerd. De oude stoommachine en waterwielen zijn nog allemaal in werking. 
Alle praktische informatie kan je vinden op www.herisem.be

Wil je een ideale startlocatie om de verschillende brouwerijen in de Zennevallei en het Pajottenland te ontdekken, dan moet je beslist naar het Bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg. Je wordt er ingeleid in het productieproces van de lambiekbieren en maakt kennis met de smaken en geuren van het typische bier. Hier bevindt zich tevens het Toerismekantoor.  
Meer info: www.toerismebeersel.be

Onze-Lieve-Vrouwekerk Alsemberg

Een mooi voorbeeld van laatgotiek. Het goudkleurige devotiebeeld van O-L-Vrouw, de biechtstoelen en de romaanse doopvont uit de 12e eeuw zijn de blikvangers. Het is een hertogelijke kerk, een titel verleend omdat het een erg veel bezocht bedevaartsoord werd na verschijningen bij het Mariabeeld. Volgens de overlevering zouden hier Filips de Goede, Karel V en koning Leopold I hier gezien zijn. Het begon allemaal met een kleine kapel. De H.Maria van Hongarije zou in 1225 hier een kerk laten oprichten hebben waarin een beeld van de Heilige Maria werd opgesteld. Beperkt toegankelijk, meer info over de bezoekmogelijkheden op de website van toerisme Beersel www.toerismebeersel.be

Domein van Huizingen

Dit provinciaal Domein is een 91 hectaren groot recreatiepark met alle klassieke ingrediënten zoals een speeltuin, openluchtzwembad, roeivijver, ligweide, een dierenpark. Wandelen kan je doen in een bos van 55 ha. Als extra krijg je er in Huizingen ook nog een arboretum, een rotstuin (meer dan 1200 soorten rotsplanten en bloemen) en een blindentuin bij. Deze laatste tuin bevat meer dan 200 bloemen met een opvallende vorm en geur. De uitleg kan je beluisteren of lezen in braille. Het domein is alle dagen open, betalend van 1 april tot 30 september. 
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/provinciedomeinen

Reviews en beoordelingen Alsemberg Huizingen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Alsemberg Huizingen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info