Gaasbeek: wandelen in domein Groenenberg en kasteelpark

Maak kennis met het groen van Gaasbeek: kasteelpark en domein

Gaasbeek wordt in één adem genoemd met het kasteel. Het is dan ook een écht pronkstuk. Behalve tijdens de winter kan je het bezoeken. Een unieke collectie aan kunstwerken en rijkelijk versierde kamers maken een bezoek méér dan waard. Gans het jaar door kan je wandelen in het kasteelpark. Verken met ons tijdens onze wandeling 'Gaasbeek, wandelen rond twee kastelen' de mooiste plekjes. Lees meer

Natuur is de rode draad op de ontdekkingstocht van het groene Gaasbeek.
  • Maak kennis met het kasteelpark van Gaasbeek
  • Sta even stil bij een paviljoen en een kapel
  • Bezoek het kasteel (niet tijdens winter) met topkunstwerken
  • Wandelen in groen Groenenberg
  • Verken de rustige natuurpaden rond Gaasbeek
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Het domein Groenenberg paalt aan het kasteelpark en bezit unieke boomsoorten en ook een kasteel, weliswaar niet te bezoeken. Op die wandeling brengen we je ook naar de rustige natuurpaden rond Gaasbeek.

Kasteel van Gaasbeek

De eerste gebouwen zouden hier gestaan hebben in de 13de eeuw. Maar de eerste bouwsels werden allemaal vernield en toch werd er hier geschiedenis geschreven. Zo hebben de graven van Egmond & Hoorn hier nog verbleven. Bij een rondleiding zal je nog talrijke herinneringen zien aan hun verblijf. Het huidige gebouw werd grondig gerestaureerd door Marie Peyrat in 1888. Zij was getrouwd met een Visconti, een telg van de rijkste familie van Italië, en kon als weduwe en rijke erfgename zo onbelemmerd haar gang gaan. Zij was de laatste bewoonster van het kasteel en had als enige wens dat iedereen haar zou herinneren en van dit kasteel een museum zou maken.

Het kasteel van Gaasbeek, incl. de 1275 kunstwerken (o.a. Jordaens, Rubens, eeuwenoude wandtapijten, zilver, ivoor, waardevol meubilair ...), werden nog voor haar dood (1922) geschonken aan koning Albert I die het later aan de Belgische staat schonk. In 1987 werd het overgenomen door de Vlaamse Gemeenschap die het grondig restaureerde. Het enige wat niet meer aanwezig is zijn de 7000 boeken die na haar dood aan het Institut de Paris zijn geschonken. Marie Peyrat of voluit markiezin Marie Arconati-Visconti ligt begraven in Parijs waar ze ook haar laatste levensjaar doorbracht.

Voor een bezoek aan het kasteel raadpleeg je best eerst hun website: www.kasteelvangaasbeek.be. Het is niet open in de winter (vanaf 15 november tot Pasen). Het kasteelbezoek is steeds met gids en duurt ongeveer anderhalf uur. Je komt door zo'n 20 rijkelijk versierde en ingerichte kamers. Je ook de appartementen bezoeken van Marie Peyrat.
LET OP: het kasteel is vanaf eind augustus 2020 gesloten voor onbepaalde tijd wegens renovatiewerken.

Het kasteelpark is een 40-tal hectaren groot en reeds aangelegd in de 17de eeuw. Deze wandeling brengt je langs een paar mooie (doch gesloten) gebouwen: het lustpaviljoen en de Sint-Gertrudiskapel.

Het domein bezit ook nog een museumtuin. Deze is gelegen tussen de parking en de grote laan naar het kasteel. Dit is nieuw aangelegd eind vorige eeuw toen de Vlaamse overheid het kasteel in handen kreeg. Het is in beheer van Natuur en Bos en alleen toegankelijk in groep en op afspraak. Je ziet er hoe een tuin en boomgaard eruit zag in de vorige eeuw.

Domein Groenenberg

Dit prachtig domein van 45 hectaren is vooral bekend voor zijn unieke boomsoorten. Het is sedert een 30-tal jaren aangekocht door de Vlaamse overheid. Ze hebben er mooie wandelpaden aangelegd en het domein opgewaardeerd. Bij de wandeling zal je merken dat de bomen naambordjes hebben. Bovendien is de zone rond de vijver een natuurgebied met een paar zeldzame diersoorten. Het kasteeltje is niet te bezoeken. Daar zijn kantoren van de Vlaamse overheid in gehuisvest en worden andere ruimtes verhuurd voor evenementen en feesten. 
Meer info hierover op www.domeingroenenberg.be

Reviews en beoordelingen Gaasbeek

Heb je zelf tips of opmerkingen over Gaasbeek? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info