Leiestreek: Wervik, grensstad aan de Leie

Lees hoe je een dagje Wervik mooi ingevuld krijgt

Wervik is een grensstadje gelegen in Zuid-West-Vlaanderen, aan de Leie. Voor velen een vrij onbekend stadje doch heeft Wervik heel wat in petto om een leuke namiddag te vullen. Naast een rijke geschiedenis, het stadje is immers 2000 jaar oud, bezit het ook het Nationaal Tabaksmuseum. Wervik is bijna de enige plaats waar tabak nog geteeld wordt in België. Wervik telt twee windmolens waarvan we er eentje bezoeken. Lees meer

Je hoeft geen roker te zijn om te kunnen genieten van Nationaal Tabaksmuseum. 
  •  
  • Bezoek het Tabaksmusuem en Briekmolen interactief
  • Maak een wandelingetje door een gelauwerd kerkhof
  • Stap het Erfgoedhuis Defrancq eens binnen
  • Wandelen in natuurpark de Balokken 
  • Spot het controversiele kunstwerk op de Steenakker
Gratis reisgids downloaden

Tabaksmuseum en Briekenmolen

Als er nog tabak gekweekt is in België dan is dit hoofdzakelijk in Wervik. Het Nationaal Tabaksmuseum is hier dan ook op zijn plaats. Het is gelegen in een nieuwbouw gekoppeld aan de oude gebouwen van de Briekenmolen (begin 19de eeuw). Een bezoek aan het museum bestaat dan ook uit twee delen: tabak en de windmolen. Op een interactieve en aangename manier kom je hier alles te weten over tabak, van plantje tot sigaret, sigaar of roltabak. Uiteraard ontbreken hierbij ook niet de oude toestellen, tabakwinkel, snuifdozen, pijpen en andere attributen. Heel leuk om te bezoeken. Alle info op www.nationaaltabaksmuseum.be

Kerkhof

Het kerkhof is aangelegd als een park met waterpartijen, een centrale kapel en vele kleinere begraafplaatsen. Het loont echt de moeite om er door te wandelen. Als je het vanuit de lucht bekijkt zal je merken dat het de vorm heeft van een grote waaier met centraal een kanaaltje. Het ontwerp heeft in 1999 de prijs gewonnen van International Funeral Award.

Steenakker

Een informatiebord zal je er op wijzen dat ter hoogte van dit plein er een heerbaan liep in de Romeinse periode (1ste tot 4de eeuw). Tussen de heerbaan en de Leie werd een nederzetting gebouwd. Meer over dat Romeinse verleden en de verdere bewogen geschiedenis van Wervik kan je vernemen in het Erfgoedhuis René Defrancq op dit plein. Dus zou Wervik 2000 jaar oud zijn, dat is toch te zien aan de gevel van het oud St.Janshospitaal. In elk geval werd in het jaar 2000 een zeer controversieel kunstwerk geplaatst op dit plein: The Kiss van Wim Delvoye, een Wervikaan. Het stelt twee parende herten voor zonder scrupules.

De Balokken

De Balokken zijn ontstaan door rechttrekking van de Leie. Je bent zopas de nieuwe Leie overgewandeld, de oude Leie ligt aan de overkant en daarachter ligt Frankrijk. De Leie vormt hier dus de grens tussen België en Frankrijk. De Balokken is een wandelpark geworden van ongeveer 35 hectaren groot. De jachthaven met bijhorende horeca heeft hier ook een plaatsje gekregen.

Kerk

De St.Medarduskerk gaat terug tot de 14-15de eeuw, behalve de 86 meter hoge toren die is van het begin van de jaren 1900. Wie de kerk al bezocht heeft, is verbaasd over de vele kunstwerken die hier aanwezig zijn: beeldhouwwerken, schilderijen, kruisweg, biecht- en preekstoel. Spijtig genoeg is de kerk zelden geopend buiten de erediensten, behalve als je een stadsbezoek doet met gids.

Stadhuis

De gevel van het stadhuis is 19de eeuws maar verder niet historisch belangrijk. De grond waarop het staat wel want hier stond de eerste kerk van Wervik, de St.Maartenskerk.

Reviews en beoordelingen Wervik

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wervik? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info