Saint-Mihiel en omgeving

Butte de Montsec, mooi panorama met Amerikaans oorlogsmonument

Saint-Mihiel ligt aan de Maas en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 9de eeuw en nauw samenhangt met de abdij. Die Benedictijnerabdij is gesticht in 709 maar pas in 824 naar de huidige locatie verhuisd. Het huidige abdijgebouw dateert van de 18de eeuw en heeft het tijdens de Eerste Wereldoorlog hard te verduren gekregen. Van 1914 tot september 1918 was St-Mihiel bezet door de Duitsers, die zo de bevoorrading van Verdun via de Maas konden tegenhouden. Deze bezetting is bekend als de "Saillant de Saint-Mihiel". Lees meer

  • Bibliiotheek uit 1775 bevat unieke stukken
  • Ga kijken naar werk van Ligier Richier
  • Bezoek abdijkerk en Musée d' Art Sacré
  • Oorlogsverleden op Butte de Montsec
Gratis reisgids downloaden

Er werd dan ook een grondige restauratie uitgevoerd aan de abdijgebouwen na 1918. Momenteel is een groot deel van de abdij in gebruik als stadhuis. Het belangrijkste evenwel is de bibliotheek van 1775. Twee zalen van 5 meter hoogte, één met een rijk gedecoreerd plafond en een andere van 50 meter lengte herbergen meer dan 9000 boeken. De collectie is tijdens de Franse Revolutie wel gedeeltelijk geplunderd. Door uitwisselingen en aankopen is de bibliotheek geleidelijk aan weer opnieuw samengesteld en bezit nu nog 74 manuscripten van de 9de tot de 16de eeuw, 86 boeken uit de 15de eeuw en 1150 werken uit de 16de eeuw.

Saint-Mihiel heeft een beroemde inwoner gehad, de beeldhouwer Ligier Richier (1500-1567). Je kan een werk van hem zien in de abdijkerk Saint-Michel (La Pâmoison de la Vierge, vertaald: het flauwvallen van de Maagd) en in de parochiekerk Saint-Etienne. Dit laatste moet je gezien hebben, 13 personages rond een graf. De beelden zijn niet alleen groter dan werkelijkheid, maar de uitdrukking is levensecht. De kunstenaar heeft er 10 jaar aan gewerkt. Daarna bekeerde hij zich tot het Calvinisme en trok naar Genève waar hij stierf.

In de abdijkerk tenslotte is er ook nog een museum van gewijde kunst (Musée d'art sacré) ondergebracht. De bibliotheek is slechts beperkt opengesteld voor het publiek. De beide kerken zijn wel vrij te bezoeken buiten de erediensten. Meer info vind je op www.saintmihiel.fr of via de toeristische dienst.

Butte de Montsec (17 km van Saint-Mihiel)

Deze heuveltop van 377 meter biedt je niet alleen een prachtig panorama over de Lorraine en het meer van Madine, maar is ook de locatie van een Amerikaans oorlogsmonument. Hier openden de Amerikanen in september 1918 een succesvol offensief tegen het "Saillant de Saint-Mihiel", een frontlijn langs de Maas bij Saint-Mihiel die de Duitsers al 4 jaar bezet hielden. Het monument werd opgericht in 1932. Centraal is op een bronzen kaart te zien hoe het slagveld gesitueerd was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het heel wat schade op. Dit monument, in perfecte staat, wordt nog steeds onderhouden door de Amerikaanse overheid.

Reviews en beoordelingen Saint-Mihiel

Heb je zelf tips of opmerkingen over Saint-Mihiel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info