Verdun: bezoek aan stad en regio

Herinneringen aan een eeuwenlange geschiedenis

Verdun is getekend door de Eerste Wereldoorlog. In de periode 1916-1917 werd hier hevig strijd geleverd. Vele monumenten en gebouwen herinneren ons aan die bloedige jaren. Bij onze stadswandeling gaan we ook verder terug in de tijd. Deze stad aan de Maas heeft vestigingen gehad, drie stadspoorten blijven er nog over. Verdun bezit een kathedraal, een prachtig bisschoppelijk paleis en veel gezellige en pittoreske straatjes. Lees meer

  • Herinneringen aan bloedige jaren
  • Bij onze stadswandeling gaan we ook verder terug in de tijd
  • Je hoeft de treden niet te tellen, het zijn er 73
  • Veel Franse scholen komen naar hier om te werken rond het thema 'Vrede'
  • In de kerk zal het enorme baldakijn boven het altaar wellicht je aandacht trekken
Gratis reisgids downloaden

Het monument bij de gebouwen van de dienst toerisme is ter ere van de doden uit Verdun bij de Eerste Wereldoorlog. Officieel heet dit monument "Monument aux enfants de Verdun morts pour la France". Het werd ingehuldigd in 1928 en stelt 5 soldaten voor uit de verschillende korpsen van het Franse leger.

Porte Chaussée

Dit is één van de drie stadspoorten die we vandaag te zien krijgen. Deze 14de-eeuwse middeleeuwse poort maakte deel uit van de stadsmuur. De jongste verbouwingen dateren van de 17de eeuw. Zoals zovele stadspoorten heeft deze ook ooit eens dienst gedaan als gevangenis. Nu heeft deze geen functie meer.

Monument Hollandais

Dit herdenkingsmonument langs de Maas symboliseert het onsterfelijke Frankrijk en werd geschonken door Nederland. De vrouw met gespreide armen moet Jeanne d'Arc voorstellen, de heilige die de Engelsen overwon en toch op de brandstapel terechtkwam in Rouen. 

Monument a la Victoire

Je hoeft de treden niet te tellen, het zijn er 73. Ze werden uitgehouwen uit de oude vestingen van Verdun en leiden je naar de top, waar de crypte is. In die crypte liggen de gouden boeken met de namen van hen die een medaille van Verdun kregen.

Musée de la Princerie

Het museum werd opgericht eind 19de eeuw en is sedert 1932 gehuisvest in het renaissancegebouw "Hôtel de la Princerie". Hier was vroeger de verblijfplaats van de princier, de proost van de kanunnikengemeenschap. Daarom is er ook nog een kloostergang die teruggaat tot de 15de eeuw. De zeer diverse collectie van het museum start met de prehistorie en loopt tot aan de 18de eeuw.  Meer informatie op www.musee-princerie-verdun.fr.

Centre Mondial de la Paix

Dit bisschoppelijk paleis werd gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw. Sedert 1994, na een grondige restauratie, werd hier het "Wereldcentrum voor de Vrede" ondergebracht. Het is niet alleen een documentatiecentrum maar ook een permanente tentoonstellingsruimte. Veel Franse scholen komen naar hier om te werken rond het thema 'Vrede'. Raadpleeg eerst de website voor de openingsuren en de lopende tentoonstellingen: www.cmpaix.eu.

Cathédrale Notre Dame

De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal heeft een mooie kloostergang, die je zeker niet mag missen. Je komt er door via de ingang van de kathedraal rechtdoor te gaan. De crypte is ook vrij toegankelijk. De kerk en ook het bisschoppelijk paleis werden gebouwd op een rots boven de Maas, bijna het hoogste punt van Verdun. Wat je te zien krijgt dateert van halfweg de 18de eeuw, van na de grote brand die de kerk bijna volledig verwoestte. Uitzondering hierop vormen de 12de-eeuwse crypte en de 16de-eeuwse kloostergang. In 1916 werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd, vandaar dat de glasramen ook niet meer oorspronkelijk zijn. In de kerk zal het enorme baldakijn boven het altaar wellicht je aandacht trekken.

Citadelle souterraine

Deze citadel werd gebouwd in 1642 door de beroemde vestingarchitect Vauban. Het bestaat uit 7 km gangen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit militair complex was een logistiek centrum voor de bevoorrading van de troepen en ook een verblijfplaats voor maximaal 10.000 manschappen. Het had de allure van een dorp met een ziekenhuis, bakkerij, slagerij, enz... en was in staat was om 28.000 rantsoenen per dag klaar te maken. Op 10 november 1920 was de citadel het decor voor een heel bijzondere gebeurtenis. Er werden acht kisten met de lichamen van onbekende soldaten geplaatst, afkomstig van acht grote slagvelden rond Verdun. Een soldaat moest een boeket bloemen neerleggen op één van de kisten. Deze onbekende gesneuvelde soldaat kreeg dan een permanente rustplaats onder de Arc de Triomphe in Parijs. Het graf van de onbekende soldaat in Parijs is één van de belangrijkste militaire herdenkingsplaatsen in Frankrijk. Meer informatie op www.citadelle-souterraine-verdun.fr

Reviews en beoordelingen Verdun

Heb je zelf tips of opmerkingen over Verdun? Plaats je beoordeling

Martine12 november 2017

Prima reisgids geweest , super eenvoudig en duidelijk uitgelegd . Echt praktisch om mee de streek Verdun te verkennen ! 👍👍👍

Jules DONVIL20 april 2017

stadswandeling verdun : heel overzichtelijk en goede uitleg (wel beknopt) je doorkruist de hele stad en komt alle belangrijke gebouwen/pleinen tegen. Alleen aan de waterkant is weinig aandacht besteed, terwijl dit het meest bruisende deel van de stad is

Redgy Clauwaert25 juli 2016

Alle tips tot op het maximum kunnen gebruiken. Doe zo verder

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info