Maasland: Oud-Rekem, de moeite waard om te ontdekken

Zalig om Oud-Rekem onder de poort binnen te rijden met de fiets en er enkele uren te vertoeven

De Waterburcht Pietersheim in Lanaken is een gedroomde locatie. Een gratis parking, een bistro, een toeristisch infokantoor én de mogelijkheid om er te fietsen en te wandelen. Wandelen kan op de rustige paden op het domein van Pietersheim. Met een fietsroute met start en aankomt aan de waterburcht Pietersheim verken je een mooi stuk Maasland. Je komt in Oud-Rekem, het historische centrum van Rekem, waar je teruggeflitst wordt als het ware in de tijd van toen. Je maakt op de route eveneens kennis met de bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen. Lees meer

Ga de waterburcht bezoeken, doe een wandeling of fiets naar het rustige dorpje Oud-Rekem.
  • Bezoek de waterburcht Pietersheim
  • Kindvriendelijke site met dieren, kabouterpad, interactieve spelen, ...
  • Vertrek er voor een fietsroute in lusvorm
  • Laat je verrassen door het rustige Oud-Rekem
  • Doe in Oud-Rekem een wandeling mét infoborden langs het parcours 
Gratis reisgids downloaden

(inclusief fietsroute)

Waterburcht van Pietersheim

Pietersheim is één van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is de meest kindvriendelijke site van de zes plaatsen. Er is een kinderboerderij met koeien, schapen, geiten, ezels, konijnen, herten en varkentjes. Je kan er mee voor een tocht op een huifkar. De kinderen kunnen meestappen op een kabouterpad met onderweg leuke natuurspelletjes, het Huis van Lotte en Ciel bezoeken, meedoen aan interactieve spelen, er is een speeltuin enz. Ouders kunnen samen met de kinderen meedoen aan een gezinsspeurtocht ‘Ridders gezocht’ en een bezoek brengen aan de Waterburcht uit de 12de eeuw. 

Toen verbleven hier de heren van Pietersheim op het prinselijke landgoed. Een 3D-film toont de evolutie van de burcht vanaf de 12de eeuw tot het huidige uitzicht. Via veilige trappen kan je naar boven tot op de poorttoren voor een knap uitzicht op de omgeving, de slotgracht, de restanten van de middeleeuwse vestingmuur, het binnenplein. De kapelzaal uit de 16de eeuw is mooi gerenoveerd. Vroeger vonden hier prinselijke huwelijken plaats maar dat kan ook vandaag nog.

Dit alles is volledig gratis. Het bezoekersonthaal bevat naast een ruimte waarin je het verhaal van deze site wordt verteld ook een infokantoor van de toeristische dienst. Je kan hier ook fietsen huren, fietskaarten aankopen. Naast de burcht is er een horecazaak ondergebracht in het kasteel dat nog bewoond is geweest door prins Xavier de Merode.

Doe een uitgebreide verkenning van het landschap rond Pietersheim met 8 bewegwijzerde wandelpaden. Vier wandellussen starten aan de Waterburcht. Geniet van het prachtige decor van Hoge Kempen, het eerste officiële Nationaal Park in Vlaanderen. Voor meer info: www.pietersheim.be en www.nationaalpark.be

Oud-Rekem

Je komt Oud-Rekem binnen via de monumentale Ucoverpoort, dat is al een mooie intrede want het is de enige van de vijf stadspoorten die de geschiedenis heeft overleefd. Meteen beland je op een plek waar je bijna meteen een ‘hier wil ik wel een tijdje vertoeven’-gevoel overvalt. In 2008 werd Oud-Rekem verkozen tot het mooiste dorpje van Vlaanderen.

De meest bezienswaardige gebouwen liggen alle dicht bij elkaar: de museumkerk Sint-Pieter, het waterkasteel d’Aspremont-Lynden gebouwd eind 16de eeuw in de stijl van de Maaslandse renaissance. Verder kan je naar de museumapotheek, weliswaar enkel in groep te bezoeken of uitzonderlijk open een aantal zondagen, voor data zie op de website www.visitlanaken.be

Start aan het Toeristisch Infokantoor de korte Spijkerwandeling van 2,2 km. Een plannetje kan je afhalen in het Infokantoor. Bij elke bezienswaardigheid vind je een bord met een uitleg en foto’s. Zo leer je al wandelend de geschiedenis van Oud-Rekem, van het begin als heerlijkheid tot keizerlijk graafschap.

De Museumkerk verdient een aparte vermelding. Ga er eens binnen en overtuig jezelf. Het is de voormalige parochiekerk van Oud-Rekem. Sinds 1956 is de kerk ingericht als een museum, klein maar wat een weelde aan bezienswaardigheden. Bij elk daarvan kan je een bondige uitleg lezen. Zoek de landroede in de stenen trede. Lees er over oude gebruiken, tradities hoe men indertijd trouwde, hoe de rijken gingen stinken als ze dood waren. Het hoofdaltaar, de mooie beelden, de doopvont, … je kan hier gerust een tijdje doorbrengen indien je alles wil gezien hebben. Voor meer info www.toerismelanaken.be

Reviews en beoordelingen Lanaken - Oud-Rekem

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lanaken - Oud-Rekem? Plaats je beoordeling

Kees Bal25 augustus 2021

Wat waren wij blij met de uitgebreide reisgids. Wij hebben een aantal fietstochten en ook wandelroutes ondernomen vanuit ons hotel in Lanaken. De routes waren erg duidelijk omschreven en de moeite waard. Bedankt hiervoor.

Peter Van Elslande28 mei 2021

Echt een fantastische reisgids ! Normaal gezien ben ik weken op voorhand bezig met de voorbereidingen van onze reis maar met deze reisgids was ik in een handomdraai klaar.... gewoonweg COMPLEET, DUIDELIJK en ZEER KLANTVRIENDELIJK.

Roos 12 maart 2020

Mooi overzicht van de mogelijkheden ter plaatse! Nemen we zeker mee als we er op bezoek gaan!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info