Thüringen: Weimar, cultuurstad bij uitstek

Maak kennis met het historische rijke verleden van Weimar

Weimar is een gouden culturele parel in de deelstaat Thüringen. Beroemdheden als Goethe, Schiller, Bach, Bauhaus, Nietzsche, Henry van de Velde en vele anderen hebben hier gewoond. In 1999 was Weimar Culturele Hoofdstad van Europa. Heel wat Bauhaus-gebouwen in Weimar staan ook op de lijst van het UNESCO-Werelderfgoed. We geven hierna een weliswaar beperkt, want er is zoveel te zien, overzicht van de bezienswaardigheden in Weimar.  Lees meer

  •  
  • Ontdek het rijke erfgoed van Weimar
  • In Weimar stond de wieg van de Bauhaus beweging
  • Maak selectie uit een grote lijst met musea
  • Eer betonen aan oorlogsslachtoffers in Buchenwald
  • In Weimar woonden Goethe en Schiller en liggen er begraven
Ontdek hotelpromoties

Residenzschloss

Sinds 1923 werden hier musea in ondergebracht. Belangrijkste is het Schlossmuseum met een kunstverzameling van de middeleeuwen tot nu.

Schloss Belvedere     

De plaats voor een rustige wandeling in het park. De jonge Bach heeft hier in het kasteel Belvedere veel muziekstukken opgevoerd, hij was immers huismuzikant van de vorst.

Gedenkstätte Buchenwald 

Inderdaad, wellicht het meest beruchte concentratiekamp van het Derde Rijk. Weimar ligt in het voormalige Oost-Duitsland en de toenmalige regering heeft alles zoveel als mogelijk in de originele staat bewaard. Een aangrijpend bezoek en zeker niet voor gevoelige zielen. Buchenwald ligt even buiten de stad. Meer info op www.buchenwald.de

Goethes Gartenhaus im Park an der Ilm

Hier verbleef Goethe voor het eerst toen hij naar Weimar verhuisde. Ingericht als museum.

Goethes Wohnhaus en Nationaal Museum

Goethe verbleef hier en is nu het Nationaal Museum van deze dichter en geleerde. Hij is geboren in 1749 en stierf hier in 1812. Hij was de leidende dichter van de vernieuwingsbeweging in de Duitse literatuur. Meer info op de website van het Goethe Institut: www.goethe.de 

Schillers Wohnhaus

Schiller heeft hier gewoond vanaf 1802 tot aan zijn dood. Schiller was 10 jaar jonger dan Goethe, maar beiden waren ze zielsverwanten. Schiller was ook een dichter en doceerde ook aan de universiteit van Jena.

Weimar heeft nog vele musea zoals het Stadtmuseum en het Bauhaus-museum. Ook kan je het kerkhof (het Historischer Friedhof) bezoeken met de grafzerken van Goethe en Schiller. Alle informatie hierover kan je vinden op hun website: www.weimar.de

Bauhaus

Bauhaus was de naam van een academie voor architectuur, design en toegepaste kunst die in Weimar het levenslicht zag in 1919. Behalve Walter Gropius zouden bekende kunstenaars als Paul Klee, László Moholy-Nagy, Lyonel Feiniger en Wassily Kandinsky er als docent aan de slag gaan. Studenten werden er aangespoord om vooral creatief te zijn en ze moesten durf aan de dag leggen in het gebruik van materialen bijvoorbeeld. Na een verhuis naar Dessau in 1925 zou een derde gedwongen verhuis door de nazi's in 1932 naar Berlijn het einde betekenen van de beweging. Maar tot vandaag blijven architecten en kunstenaars inspiratie vinden in de Bauhaus periode. 

Vandaag bestaat de naam Bauhaus eerder als een begrip. Ondanks het korte bestaan, een goede veertien jaar, heeft de Bauhaus beweging een niet onbelangrijk aandeel in de Duitse cultuurgeschiedenis en tot vandaag blijft het Bauhaus een inspiratiebron voor vele architecten en kunstenaars.

Weimar

Weimar was in 1999 culturele hoofdstad van Europa. Naast Bauhaus 100, een cultureel evenement dat in 2019 de 100ste oprichtingsdatum herdenkt, vind je in Weimar nog tal van culturele hoogtepunten die een bezoek waard zijn.

Johann Wolfgang van Goethe (1749-1832)

Tal van grote kunstenaars verbleven in Weimar: Bach, List, Schiller, Nietzsche, maar deze verbleven er slechts korte tijd. Johann Wolfgang von Goethe woonde er meer dan 50 jaar en drukte er op meerdere vlakken zijn stempel op.

De hechte vriendschap tussen Goethe en de hertog Karl August heeft een belangrijke invloed gehad op het uitzicht van het klassieke Weimar. Goethe was niet alleen raadsheer, minister, maar ook medeontwerper van het ‘Park aan de Ilm’ in de volksmond ook het Goethepark genoemd. In de beginjaren van zijn verblijf in Weimar woonde Goethe er in het Gartenhaus, later verhuisde hij naar het Goethe Haus op de Frauenplan waar hij bijna 50 jaar leefde. Je kan er zijn 19e -eeuwse woning en tuin bezoeken, aangrenzend is er het Goethes museum. Daar maak je kennis met zijn veelzijdigheid; hij was niet alleen dichter, filosoof, theaterintendant, bibliothecaris, fervent reiziger, maar ook botanicus, geoloog, … tevens ook raadsman en architect bij de vernieuwbouw van het stadsslot. Let op: voor een bezoek aan Goethes woonhuis en museum gelden bezoeklimieten.

Info: https://www.klassik-stiftung.de/einrichtungen/goethe-nationalmuseum-mit-goethes-wohnhaus/

Park an der Ilm

Pal achter het Stadtschloss ligt het 48 ha grote klassieke Engelse landschapspark op verschillende niveaus en doorsneden door het riviertje: de Ilm. 

Al wandelend door het park leer je door 36 items ook een beetje de geschiedenis van de stad kennen. Hier kan je ‘Goethes Gartenhaus’ bezoeken, zijn eerste woon- en arbeidsplaats. Hier deed hij als dichter inspiratie op en schreef hij zijn boeken over Rome (aan de wand grote kaarten over de Italiaanse hoofdstad). Een leuk item is Goethes plooibaar reisbed. Net zoals in zijn latere woonhuis speelde de (groenten) tuin een belangrijke rol in zijn leven.

Weimar was in die tijd een vermaarde botanische handelsplaats. De jaarlijkse bloemenmarkt in mei (derde zondag) en de ‘Zwiebelmarkt’ (tweede weekend van oktober) zijn hier nog een uitvloeisel van. Verder het ‚Römische Haus‘ ontworpen door Goethe als toevluchtsoord voor hertog Carl August van Sachsen-Weimar, een standbeeld van William Shakespeare (in Weimar werd voor het eerst een toneelstuk van Shakespeare buiten het Verenigd Koninkrijk opgevoerd), een Russisch militair kerkhof, enz.

Info: https://www.klassik-stiftung.de/einrichtungen/museen/goethes-gartenhaus/ & https://www.klassik-stiftung.de/einrichtungen/schloesser-und-gaerten/park-an-der-ilm/?noMobile=612

Weimar Republiek

In het Deutsche Nationaltheater, waar Goethe ook een tijdje intendant was, werd in 1919 de Weimar-republiek uitgeroepen. Dit betekende het einde van het Duitse Keizerrijk en hier werd de eerste democratische grondwet van de Weimarrepubliek opgesteld. Als vergaderplaats werd Weimar boven het politiekrumoerige Berlijn verkozen. Ook te vermelden is dat de eerste binnenlandse vluchten werden uitgevoerd tussen Berlijn en Weimar. Het ‘Haus der Weimarer Republik‘ werd ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de uitroeping opengesteld.

Info: https://www.weimar.de/kultur/veranstaltungen/100-jahre-weimarer-republik/haus-der-weimarer-republik/

Herzogin Anna Amalia Bibliothek

De ‘Herzogin Anna Amalia Bibliothek’ (UNESCO werelderfgoed) bevat niet alleen een belangrijke historische boekencollectie, maar is ook om de kunstcollectie en de architectuur van de Rococozaal een bezoek overwaard. Van de brand in de dakconstructie in 2004 merk je niets meer.
Let op: het aantal dagelijkse bezoekers tot de Rococozaal is gelimiteerd tot 70.

Info: https://www.klassik-stiftung.de/ihr-besuch/

Enkele tips:

Residenz Café (aan het stadsslot):  oudste koffiehuis van Weimar. Goethe verbleef er een tijdje op een appartement in een bijgebouw; je kan er in de Goethe kamer verblijven. Populaire ontmoetingsplaats voor zowel burgers als studenten.
Info: https://www.residenz-cafe.de/start.html
 
„Ilmschlösschen“: dit restaurant aan de Ilm werd dikwijls gefrequenteerd door ‘Bauhausler’ om feestjes te organiseren. Aan de wanden historische foto’s van hun bijeenkomsten. Gezellig en de keuken serveert traditionele lokale gerechten.

Weimar Card

Deze kaart geeft 48 u toegang tot 22 musea, deelname aan stadsrondleidingen, stadsbussen en vermindering op culturele activiteiten en fietshuur. Gratis IGids (ook in het NL).
Prijs: € 29.90. Lijkt op het eerste gezicht veel, maar een ticket voor Goethes woonhuis en museum kost reeds €12,50.

Vervoer:

In het stadscentrum geldt overal betalend parkeren. Er zijn vier parkeergarages en een P&R systeem. Alle stadsbussen passeren langs 1 hub: Goethe Platz.

Sluitingsdagen musea:

Alle musea, met uitzondering van het nieuwe Bauhaus museum sluiten op dinsdag. Het Haus am Horn, Haus Hohe Pappeln en het Nietzsche-Archiv hebben daarenboven een wintersluiting van eind oktober tot begin april.

Bauhaus info:

Er worden over geheel Duitsland tentoonstellingen, voordrachten en opvoeringen georganiseerd in het teken van Bauhaus 100. Vooral in Dessau en Berlijn zal Bauhaus 100 ook herdacht worden. Info: https://veranstaltungen.bauhaus100.de/en/widget/calendar/ 

Bauhaus in Dessau: Info op https://www.bauhaus-dessau.de/de/index.html
 
Bauhaus in Berlijn: Info op  https://www.bauhaus.de

Overzicht van alle Bauhaus projecten in Duitsland vind je hier.

Toeristische info:

Weimar: www.weimar.de

Thüringen: https://www.thueringen-entdecken.de/urlaub-hotel-reisen/thueringen-erleben-119352.html

Reviews en beoordelingen Weimar

Heb je zelf tips of opmerkingen over Weimar? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info