Waasland: bezienswaardigheden van Kruibeke - Rupelmonde

Cartograaf Mercator zette Rupelmonde op de kaart

In Rupelmonde vind je een aantal verrassende bezienswaardigheden op een kleine oppervlakte bijeen. Ver hoef je dus niet te lopen. Je ziet op één plek veel cultureel erfgoed samen: de Graventoren, de Getijdenmolen, een kapel. Bij de Getijdenmolen bevindt zich ook een Infopunt Toerisme Kruibeke, gehuisvest in een oud pompierskot. Rupelmonde is op de kaart gezet door Mercator of Gerard de Cremer.  Lees meer

Laat je verrassen door een mooi stukje erfgoed samen op één plek in Rupelmonde. 
  •  
  • Volg de sporen van Mercator in Rupelmonde
  • Bezoek de Graventoren en een expo over Mercator
  • De Getijdenmolen kan je in werking zien
  • Ontdek het kasteel Wissekerke in Bazel 
  • Download de fietsroute Temse-Beveren in reisgids Waasland  
Gratis reisgids downloaden

(inclusief fietsroute)

Van een waterburcht (12de eeuw) rest op deze site enkel nog een toren. In deze Graventoren zat ooit de cartograaf Mercator gevangen wegens beschuldiging van ketterij. ‘Mercators schrijn’ is een tentoonstelling die permanent kan bezocht worden in de toren. Eveneens kan je een 3D-projectie bleven met een fantastische voorstelling van de sterrenhemel, de aarde en de rondzwevende ruimteschepen.

De Getijdenmolen dateert van 1517. De molen bevat één van de grootste binnenwaterraderen van Europa. Je vindt hem naast het Infokantoor Toerisme Rupelmonde (Nederstraat). Op bepaalde dagen kan je de molen in werking zien. Gratis bezichtiging tijdens de openingsuren van het toerismekantoor. Voor meer info en de maalkalender zie www.kruibeke.be/toerisme

Bazel en kasteel Wissekerke 

Bazel is een rustig genietbaar dorpje, deelgemeente van Kruibeke. Het is gelauwerd als één van de mooiste dorpen van Oost-Vlaanderen. Rond de kerk vind je tal van leuke adresjes om iets te nuttigen. Het geeft een wat ‘begijnhofgevoel’ hier rond te dwalen.

Het kasteel Wissekerke is een waterburcht in neogotische stijl. Het was trouwens één van de eerste kastelen die in België in die bouwstijl werden opgetrokken. In het kasteel zie je verrassend veel interieur in de empirestijl, genoemd naar het keizerrijk van Napoleon. Die interieurstijl wilden ook de rijkere burgers in hun huizen. Zo ook Philippe Vilain XIIII en zijn vrouw barones Sophie-Louise Zoé de Feltz die dan ook hun interieur lieten opsmukken in de empirestijl. Het grote salon, de vestibule, de Egyptische zaal, ze bevatten voorwerpen van en zijn aangekleed in de empirestijl. De adellijke familie Vilain XIIII heeft gedurende vele eeuwen het kasteel Wissekerke bewoond en leverde lange tijd de burgemeesters op voor Bazel. Het huidige kasteel heeft niet meer het uitzicht van toen. Er werd diverse keren aan verbouwd. Er vinden culturele evenementen en allerhande recepties in plaats.

Kasteel bezoeken

Je kan het kasteel Wissekerke individueel bezoeken van 1 april tot 30 september (betalend).  Op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 u - 17.30 u. Op zondagen van 14.00 - 18.00 u. Er zijn twee parcours uitgetekend. Bij de ene kruip je in de huid van de bedienden die in het kasteel werkten. De andere route volg je in het spoor van de adellijke familie Vilain XIIII en kom je te weten waar ze zich ophielden overdag, wie hun gasten waren die ze ontvingen enz. 

Tevens kan je elke laatste zondag van de maand tussen 1 april en 30 september als individuele bezoeker aansluiten voor een korte rondleiding om 14u30 en om 16.00 u. 

Toerisme Kruibeke beschikt eveneens over een Infopunt bij het kasteel Wissekerke (Koningin Astridplein 17) in Bazel. Meer info over Toerisme Kruibeke vind je hier

Reviews en beoordelingen Kruibeke - Rupelmonde

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kruibeke - Rupelmonde? Plaats je beoordeling

Anne9 november 2021

Fantastisch, al heel wat bezocht, dank voor de info!

florent verbeeck28 maart 2021

heel goed

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info