Waasland: laat je leiden door de Moervaart in Wachtebeke en Moerbeke

Vertrek vanop domein Puyenbroek in Wachtebeke voor een 'rondje' Moervaart

Om Wachtebeke en omgeving te verkennen kan je geen betere startlocatie vinden dan het provinciaal domein Puyenbroeck. Met een fietsroute nodigen we je uit om niet alleen het recreatiedomein te verkennen met tal van verborgen hoekjes. Je gaat nadien naar de Moervaart en kan zo tot in Moerbeke waar cultureel en industrieel erfgoed te ontdekken valt. Een doorsteek tot bij de Grote Kreek laat ons flirten met de landsgrens waarna we door enkele stukjes bos worden gestuurd. De Moervaart vinden we terug op ons pad net voor we een prachtig ommetje langs het water maken en zowaar op Gents grondgebied aanbelanden. Als je Mendonk door bent gefietst, dan weet je dat na een ellenlange kaarsrechte laatste lijn het domein ons terug opwacht.  Lees meer

Genieten van rust en vredigheid langs de Moervaart en da's ook zo in Moerbeke.
  •  
  • Naar Wachtebeke en Moerbeke met de fiets 
  • Heerlijk rustig fietsen langs de Moervaart 
  • Maak kennis met het Provinciaal Domein Puyenbroeck
  • Leer het andere Moerbeke kennen
  • Mendonk brengt je even zelfs in groot Gent
  • Download de gratis fietsroute in de reisgids Waasland 
Gratis reisgids downloaden

(inclusief fietsroute)

Provinciaal domein Puyenbroeck Wachtebeke

Het Provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke vormt een groene long in een uithoek van het Waasland en ten noordoosten van Gent. Het domein is al decennialang de gedroomde uitstap voor jong en oud. Vroeger waren er de ligweiden, de vijver met roeibootjes en waterfietsen, wandel- en fietspaden, een grote speeltuin, een dierenpark, een bloemenpark, een minigolfbaan, een grote camping. En er reden treintjes rond die je alle hoeken van het domein lieten zien. Gaandeweg werden steeds meer ontspanningsmogelijkheden in het domein geïntegreerd. Je kan er nu ‘in het groot’ golfen, zwemmen zowel binnen als in openlucht, je uitleven op een hindernisparcours, wandelen in het Levend Erfgoed Park (met dieren die dreigden uit het levend erfgoed te verdwijnen), petanquen en krulbollen. Je kan er nu ook naar de Knuffelhoeve, naar een molententoonstelling waar alles draait rond … molens uiteraard. Mogelijkheden om honger en dorst te stillen, die vind je er vanzelfsprekend ook. Door het domein loopt het riviertje Zuidlede, dat een verbinding heeft tussen de Durme en de Moervaart.

Het domein is gratis toegankelijk. Doorlopend het ganse jaar open vanaf 9.00 u tot zonsondergang, behalve op maandagvoormiddag van oktober t.e.m. maart (gesloten tot 13.00u). Voor meer info: www.puyenbroeck.be

Moervaart

De Moervaart vormde als kanaal de verbinding tussen het kanaal Gent-Terneuzen en de Durme. Tijdens de middeleeuwen (ca. 1300) moet de Moervaart al gegraven zijn. Pas vanaf de 15de eeuw is die bevaarbaar gemaakt vooral om het transport van turf gemakkelijker te laten verlopen en het vervoer van suikerbieten voor de suikerfabriek in Moerbeke. Tot dan gebeurde dat via de kronkelende Zuidlede. Toen het kanaal Gent-Terneuzen werd aangelegd begin 19de eeuw, sloot men de Moervaart af met de natuurlijke bovenlopen Poekebeek en de Oude Kale. Op de Moervaart, over een lengte van 22,42 km, liggen talloze ophaalbruggetjes, beschermd als materieel erfgoed: de Overledebrug, Kalvebrug, Terwestbrug en de Vapeurbrug.

Vandaag is er enkel nog pleziervaart op de Moervaart. Je kan er dus met je eigen bootje op terecht of met kayak of kano.

Moerbeke

Er is nog een Moerbeke in Oost-Vlaanderen, namelijk bij Geraardsbergen. Vandaar dat het Moerbeke waar je nu bent soms ook Moerbeke-Waas wordt genoemd. Moerbeke zal altijd bekend blijven als de gemeente waar een suikerfabriek heel wat lokale bewoners werk verschafte. Tot 2007 vervoerden treinen nog suikerbieten tot in de fabriek, die tot de groep Iscal Sugar behoorde. Van de fabriek is niks meer te zien want ze werd afgebroken. 
Maar het is de aanwezigheid van de Moervaart die grotendeels het beeld van de gemeente bepaalt. Langs de Moervaart ontdek je ijzeren ophaalbruggetjes, gebouwd zowat halfweg de 20ste eeuw en nu beschermd erfgoed.

Als je de Damstraat door bent in Moerbeke, kom je op de Lindenplaats, een stemmig pleintje met hoe kan het ook anders ... lindenbomen.  Een standbeeld eert August Lippens, burgemeester tussen 1847 en 1892. Het was tijdens zijn bewind dat er een suikerfabriek werd opgericht. Kijk naar de mooie statige herenhuizen. Op een gevel zie je het opschrift ‘brouwerij’. Inderdaad, tot 1940 was de brouwerij actief.

Enkele meters verder zie je het gemeentehuis. Dit was het vroegere kasteel Lippens, eigendom van de familie Lippens. Het is opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Rond het kasteel ligt een park.

Grote Kreek

De Grote Kreek ligt helemaal in het uiterste noorden van de gemeente Moerbeke, heel dicht tegen de landgrens met Nederland. De kreek ontstond nadat polders werden drooggelegd na herhaaldelijke overstromingen. Er is een rijke fauna en flora aanwezig.

Heidebos

Het Heidebos is een natuurreservaat dat voornamelijk uit bos en heide bestaat, ruim 300 hectaren. Er lopen enkele bewegwijzerde wandelpaden door.

Mendonk

Je zou kunnen denken dat je bijna ongemerkt het dorpje kan doorfietsen of wa, zo stil is het er. Bovendien is het dorp niet erg groot. Er is eigenlijk maar één lange straat. Mendonk behoort geografisch deels tot Gent, hoewel de Gentse stad ‘mijlenver’ verwijderd ligt en een ander deel hoort bij het naburige Wachtebeke. Mendonk is één van de oudste Oost-Vlaamse nederzettingen want er zijn aanwijzingen die teruggaan tot eind 7de eeuw. De St-Baafskerk bepaalt het dorpsbeeld.

Reviews en beoordelingen Wachtebeke

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wachtebeke? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info