Het Parlementsgebouw in Boedapest bezoeken?

Geïnspireerd door het Britse voorbeeld. Ontspan je op het eiland Margitsziget.

Als je het Parlementsgebouw in Londen al een hebt gezien, komt dat in Boedapest je waarschijnlijk bekend voor. Het Hongaarse Parlement werd gebouwd tussen 1884 en 1902, naar een ontwerp van Imre Steindl dat sterk geïnspireerd was door het Britse voorbeeld. Lees meer

Bewonder het indrukwekkende Parlementsgebouw, gebaseerd op de Britse versie.
  • Bezoek het Parlement
  • Vergeet zeker de Nationale Vergaderzaal niet
  • Wandel door de koepelzaal
  • Even onvergetelijk is de Congreszaal
  • Ontspan even verderop op het groene eiland Margitsziget
Gratis reisgids downloaden

Dit indrukwekkende gebouw werd gebouwd in 1885 en is geïnspireerd op het Britse Parlementsgebouw. Het ligt aan de linkeroever van de Donau en heeft prachtige uitzichten op de stad. Het Huis van Afgevaardigden houdt hier regelmatig zitting en er worden vaak staatshoofden en andere belangrijke gasten ontvangen.

Het Parlementsgebouw

De “Nationale Vergaderzaal” wordt beschouwd als het meest indrukwekkende onderdeel van dit bouwwerk met zijn bijna zevenhonderd kamers, alhoewel de Koepelzaal en de grote Congreszaal daar weinig voor onderdoen. Opvallend zijn ook de vele gevelspitsen die het gebouw een apart karakter bezorgen.

Tickets voor een bezoek zijn verkrijgbaar bij het Visitor Center aan de ingang op Kossuth Lajos tér 1-3. Online tickets bestellen kan ook; maar dan betaal je een toeslag van 200 forint. Dagelijks zijn er Engelstalige rondleidingen om 10, 12, 13, 14 en 15 u.

Meer info: www.parlament.hu.

Margitsziget: groen eiland met muziek

Zowat een kilometer voorbij het Parlement kan je op Margit hid (Margitbrug) via een trap afdalen naar het ongeveer 2,5 km lange Margitsziget (Margiteiland). De brug is ook te bereiken met trams 4 en 6 en bus 26. Dat het eiland relatief ongeschonden de tijd weerstond is mede te danken aan de rust die de bewoners er genoten: fazanten voor de keizerlijke jacht, haremvrouwen van een Turkse heerser en nonnen onder wie de heilige Margit. Deze koningsdochter uit de 13de eeuw is ook gekend als de heilige Margaretha van Hongarije..Verwar haar niet met die andere Margaretha van Hongarije uit de 12de eeuw, die huwde met keizer Isaak II van Byzantium.

Ontspanning is troef op het eiland: joggen, fietsen, wandelen, maar ook tennissen en zwemmen. Je treft er ook een kleine dierentuin, enkele eeuwenoude ruïnes, een watertoren uit 1911, diverse horeca, een muzikale fontein met een zeer afwisselend repertoire en bovenal veel groen.

“Sziget Festival”, midden augustus,is het absolute hoogtepunt van de activiteiten op het eiland. Op korte tijd groeide dit festival uit tot een van de belangrijkste multiculturele evenementen van Europa. Er staan artiesten uit de hele wereld op het grote openluchtpodium en de andere podia, ook uit onze contreien. De nadruk ligt er op muziek maar er is ook aandacht voor theater, circus en wereldkeuken. Tegelijkertijd is het eiland ook een geschikte plek om te genieten van zon, water en strand.

Reviews en beoordelingen Parlement

Heb je zelf tips of opmerkingen over Parlement? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info